Soňa Vanovčanová Kultúra

Kam v Žiline po práci? Tipy na relax v týždni

Necháte sa nimi zvábiť? Pozrite si výber našich tipov na zaujímavé podujatia, ktoré sa tento týždeň uskutočnia v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Kam v Žiline po práci? Tipy na relax v týždni
Zdroj: TASR

Divadelné predstavenie:

Na koho to slovo padne

Pondelok, 11. júna, 19.00 hod., veľká scéna domu odborov

Jedna z najúspešnejších slovenských divadelných hier postavená na pätici oduševnených výkonov prichádza na naše pódium! Lukáš Latinák, Juraj Kemka, Marián Miezga, Róbert Jakab a Vladimír Kobielsky sa predstavia v grotesknom príbehu piatich indivíduí uzavretých v jednej miestnosti v spoločnosti jedného revolvera. Kto ho má, ten má moc. Avšak každý má o nej svoju vlastnú predstavu. Predstavenie, ktoré sa môže pýšiť cenou DOSKY ako Objav sezóny, vypáli jeden gag za druhým, až kým nepadneme od smiechu.

Inscenácia Na koho to slovo padne pôvodne vznikla ako ročníková práca na Vysokej škole múzických umení pred dvadsiatimi rokmi. Naštudovali ju piati mladí herci Latinák, Kemka, Miezga, Jakab a Kobielsky v réžii Petra Mankoveckého. Dramaturgiu vytvoril Peter Pavlac, autorom pôvodnej hry je maďarský spisovateľ, dramaturg a dramatik Gábor Görgey. Neskôr si ju pod krídla vzalo Divadlo Astorka Korzo´90. Za dve desaťročia precestovala inscenácia svet a s úspechom ju uviedli v USA, Austrálii, Srbsku, Maďarsku či vo Francúzsku.

Kino:

Mia Madre

Utorok, 12. júna, 18.00 hod., Rosenfeldov palác

Prehliadka talianskych filmov v rámci festivalu Dolce Vitaj 2018 pripravená v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom.

Mia Madre (2015) je Intímna rodinná dráma s prvkami komédie o prijatí smrti a pochybností, inšpirovaná režisérovými vlastnými zážitkami.

Margherita je režisérka, ktorá se práve nachádza uprostred nakrúcania tak trochu neoriginálnej sociálnej drámy o vzbure v továrni. Popri starostiach s hercami, predovšetkým neznesiteľne sebastrednou hviezdou Barry Hugginsom (John Turturro), prežíva Margherita i ťažkú osobnú krízu – umiera jej matka a filmárka zvádza vnútorný súboj nielen s réžiou filmu, ale predovšetkým s réžiou vlastného života. Nakoniec pochybuje o všetkom, o všetkých a predovšetkým sama o sebe. Doháňajú ju následky vlastných sebeckých rozhodnutí?

  • Réžia: Nanni Moretti
  • Scenár: Nanni Moretti, Francesco Piccolo, Valia Santella
  • Kamera: Arnaldo Catinari
  • Strih: Clelio Benevento
  • Hrajú: Margherita Buy, John Turturro, Giulia Lazzarini, Nanni Moretti, Beatrice Mancini

Odporučená prístupnosť: MP 15

Kino:

Rodinný priateľ

Streda, 13. júna, 18.00 hod., Rosenfeldov palác

Prehliadka talianskych filmov v rámci festivalu Dolce Vitaj 2018 pripravená v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom.

Rodinný priateľ / L´amico di famiglia (2006)

Groteskne štylizovaný film nakrútený s veľkým dôrazom na estetickú stránku Paola Sorrentina (režisér filmov Mladosť, Veľká nádhera a.i.). Geremia je starý, škaredý, ale bohatý úžerník a jeho vzťah k peniazom je priam chorobný. Požičiava ich nešťastníkom, ktorí to potrebujú, a potom ich s vysokými úrokmi kruto, cynicky a s ironickou úlisnosťou vymáha späť.

  • Réžia: Paolo Sorrentino
  • Scenár: Paolo Sorrentino
  • Kamera: Luca Bigazzi
  • Hrajú: Giacomo Rizzo, Liliana Bernacciano, Aljna Nedelea, Laura Chiatti, Marco Giallini, Valentina Lodovini, Giorgio Colangeli, Barbara Valmorin, Luisa De Santis, Fabio Grossi, Emilio De Marchi

Odporučená prístupnosť: MP 15

Koncert:

Hviezdny večer

Streda, 13. júna, 19.00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Veľkolepý koncert v spojení viacerých hudobných žánrov. Virtuózne klavírne skladby, muzikálové melódie, pop, latino, folkór.

Vystúpia: Richart Rikkon, Sisa Sklovská, Vlasta Mudríková, Viva La Vida.

Richard Rikkon je klavírnym virtuózom, ktorý dokáže tvoriť hudbu bez hraníc. V jeho podaní znejú nielen klasické skladby, ale aj skladby jazzové, funkové či popové. Práve vďaka tomu ho možno označiť za umelca mnohých žánrov. Richard Rikkon ukázal svoje umenie aj v speváckej súťaži SuperStar. V rámci nej priniesol množstvo originálnych klavírnych aranžmánov, ktorými sprevádzal mladé talenty. Richard Rikkon je klavírnym fenoménom súčasnosti.

Sisa Sklovská je česko-slovenská speváčka s jedinečnou schopnosťou striedať mnohé hudobné žánre. Je známa nielen ako sólistka Opery Slovenského národného divadla v Bratislave, ale predovšetkým ako muzikálová herečka a speváčka. Sisa sa však predstavila aj v úlohe porotkyne svetovej speváckej show X Factor.

Vlasta Mudríková je heligonkárka a speváčka, ktorá patrí medzi elitu slovenského folklóru. Patrí však aj medzi umelcov, ktorých prejav sa vyznačuje žánrovou pestrosťou. Keďže vyštudovala operu, svoje koncerty neraz ozvláštni aj operným spevom. Verejnosť ju pozná aj zo zábavno-hudobnej talkshow Petra Marcina Neskoro večer.

Koncert:

Blue Crime a Acute Dose

Streda, 13. júna, 20.00 hod., Stanica – Žilina Záriečie

Blue Crime je post-rockové, takmer čisto dievčenské kvarteto z Amsterdamu, ktoré v poslednej dobe zbiera samé dobré body na showcase festivaloch a samostatných koncertoch. Sami, či skôr samé o sebe hovoria ako o „experimentujúcej štvorhlavej príšere, ktorá žije v tmavom úkryte a tam vytvára vlastný vesmír tajomného psychedelického moon popu“. Týmto hudobným vesmírom vás prevedú za zvuku ostrých gitarových rifov, hutnej basy a snových melódií.

O šumpersko-brnenskej gitarovke Acute Dose sa hovorí ako o veľkom prísľube českej scény a prinajmenšom ich koncerty tieto nádeje potvrdzujú. Čakajte ležérne melódie britského strihu s charakteristickým kingkruleovským vokálom a osobitou gitarovou technikou, podčiarknuté šťavnatými klávesami a nekonvenčnou rytmikou.

Cestovateľský festival:

Cestou necestou

Štvrtok, 14. júna, 18:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Letné vydanie festivalu Cestou necestou v Žiline. Tešiť sa môžete na posledné zvyšky divokej prírody afrického kontinentu – Namíbiu a Botswanu za volantom 4×4, historicky prvého Slováka, ktorý zdolal unikátny 4.000 km „Pacific Crest Trail“ z Mexika do Kanady, no zavítame aj do exotickej Panamy.

18.00 Michal Hertlík: Panama
Cestovateľská prezentácia o krajine mnohých tvárí. Množstvo prírodných krás, malebné miesta, nádych exotiky, nečakané dobrodružstvá, mix všetkých kultúr, indiánske kmene, panenská príroda a tropický dažďový prales. Určite vás nadchla aspoň jedna z týchto vecí, tak príďte na prednášku o tejto stredoamerickej perle a dozviete sa omnoho viac od cestovateľa a fotografa Michala Hertlíka, ktorý sprevádza aj pre CK Victory travel.

19.10 – 19.20 prestávka

19.20 Dávid Varga: Namíbia a Botswana 4×4
Posledné zákutia divokej prírody sa zo dňa na deň vytrácajú a nedotknutá panenská príroda je nám tak čoraz vzácnejšia. V juhozápadnej časti horúceho Afrického kontinentu ležia dve takmer zabudnuté krajiny – Namíbia a Botswana. Každá s odlišnou históriou, ale podobne unikátnou prírodou. Príďte a dozviete sa, ako sme tieto dve krajiny behom 3 týždňov precestovali autami 4×4, čo všetko sme videli a zažili. Ako sme v buši dostali defekt len chvíľu potom, čo nám cez cestu prebehli levy alebo ako sme stopovali púštne slony. Navyše pridáme aj veľa cestovateľských tipov a trikov, pokiaľ sa do týchto končín sami chystáte a premietneme si aj dve úplne čerstvé videá a zábery z vtáčej perspektívy zachytené dronom.

20.20 – 20.30 prestávka

20.30 Miloslav Daníšek: Pacific Crest Trail 2017
4.260km pešo z Mexika do Kanady, California – Oregon – Washington, 174 dní, okolo 5 mil. krokov, 4 páry topánok, –15 až +42 °C, aj zubná kefka je príliš tažká, piesok, ľad, oheň, komáre… bolesť, strach, eufória, depresia, radosť, osamelosť, slzy, smrť, brufen, rešpekt … „do you love your tent?“ „Hiker-box, trail-magic, trail-angels, trail family, st. mcdonald“… 1. Slovák v histórii, Pavel & Milo – Frýdek-Místek & Žilina…

Koncert:

Classic in „A“

Štvrtok, 14. júna, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Koncert nazvaný Classic in „A“ sa bude niesť v duchu dvoch velikánov obdobia klasicizmu – W. A. Mozarta a L. van Beethovena. Ako sólisti sa prestavia členovia ŠKO, koncertný majster Lukáš Szentkereszty a klarinetistka Bibiána Bieniková. V ich podaní sa môžete tešiť na Husľový koncert č. 5 A dur KV 219a Klarinetový koncert A dur KV 622. Druhá polovica koncertu bude venovaná slávnej Beethovenovej symfónií č. 7 A dur op. 92.

  • Martin Leginus, dirigent
  • Lukáš Szentkereszty, husle, koncertný majster ŠKO
  • Bibiána Bieniková, klarinet

Program:

Wolfgang Amadeus Mozart

  • Husľový koncert č. 5 A dur KV 219
  • Klarinetový koncert A dur KV 622

Ludwig van Beethoven

  • Symfónia č. 7 A dur op. 92

Koncert / Tanečné predstavenie:

Flamencové trio ToCaLo

Štvrtok, 14. júna, 19.00 hod., Rosenfeldov palác

ToCaLo je flamencové trio Libuši Bachratej, ktorá vystupuje pod flamencovým pseudonymom La Libu. Flamencovému umeniu sa venuje dlhé roky v spolupráci muzikantov zo Slovenska, Rakúska a Španielska. Skladby sa dotýkajú autentického flamencového tabla aj súčasného moderného spracovania tohto starého ľudového umenia.

V Rosenfeldovom paláci vystúpia:

  • Valle Monje (ESP) gitara
  • Juan Cardénas (ESP) spev
  • La Libu (SVK) tanec

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM