Soňa Vanovčanová Kultúra

Kam v marci za zábavou? TOP 10 podujatí v Žiline

Vstúpili sme do nového mesiaca, v ktorom nás čaká niekoľko super akcií. Vybrali sme pre vás tie TOP.

Ilustračný obrázok k článku Kam v marci za zábavou? TOP 10  podujatí v Žiline
Zdroj: TASR

DJ show a tanečná párty:

Electro Swing Fever

Piatok, 3. marca, 21.00 hod., Emócia Gallery & Caffe Club

Teraz je ten správny čas pretancovať topánky, ktoré ste dostali pod stromček. Príďte sa nechať uniesť atmosférou zlatej éry swingu a roztočiť to na parkete. Alebo Electro Swing Fever sa v marci vracia do Žiliny!

Na obľúbenej tanečnej noci vystúpia skvelí DJs z Electro Swing Bohemia: DJ Papa Django, Swing Thing ~ DJ a Dr. Zeppelin.

DJ show:

Latino Party s DJ DANNY ALVES & Mišo Biely

Sobota, 3. marca, 22.15 hod., ★enjoyclub, Mariánske námestie

Nnenechajte si újsť horúce, prvé tohtoročné Latino! Klub plný latina, atmosféra nabitá energiou a horúce rytmy. Sobotná party bude posilnená charizmou, chuťou a temperamentom Latinskej Ameriky.

Koncert:

Hudba sveta Žilina 2018

Štvrtok, 15. marca, 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Už po štvrtýkrát sa žilinské sály naplnia milovníkmi kvalitnej hudby. V polovici marca totiž začne festival, ktorý dáva priestor hudobnej tradícii v novom inovatívnom spracovaní – world music.
Tohtoročný line-up bude skutočne pestrý. V prvý deň festivalu sa sála Mestského divadla naplní folklórom pyrenejského polostrova, ktorého temperament, ale aj nostalgiu predvedú dve hudobné formácie.

Ako prvá to bude česká, prevažne ženská kapela s názvom BraAgas, ktorá má v obľube folklór z rôznych krajín sveta. V spojení s nepárnym metrom, spevnou melodikou a etnickými nástrojmi, prinesú zaujímavú hudobnú fúziu. V Žiline sa predvedú s hudbou nasiaknutou temperamentom pyrenejskej oblasti.

Vrcholom večera bude Flaco de Nerja Ensamble, kedy si publikum bude môcť vychutnať spojenie tradičného a moderného flamenca plného temperamentného rytmu, melancholických melódií a vášnivého tanca, ktoré vyjadrujú charakter južného Španielska – Andalúcie. Flaco, vlastným menom Branislav Krajčo, je rodák z Bratislavy no svojou originalitou, virtuozitou a majstrovským zvládnutím flamenco štýlu je aj v samotnom Španielsku začleňovaný medzi najlepších flamenco gitaristov mladej generácie.

Koncert:

Exotické inšpirácie

Štvrtok, 15. marca, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Prvýkrát zavíta do Domu umenia Fatra indický dirigent Debashish Chaudhuri. Pod jeho taktovkou je pripravený program inšpirovaný exotickou Indiou a Čínou.

Na koncerte vystúpia sólisti hrajúci na netypické sólové nástroje v našich končinách – Brit Jonathan Mayer hrajúci na indický strunový nástroj sitar a český umelec Tomáš Reindl hrajúci na dvojicu bubnov tablá.

Program:

Good News from Beijing

  • Sergej Rachmaninov
  • Scherzo d mol

Victor Paranjoti

  • Dravidian Dithyramb

Jonathan Mayer

  • Dissescting Rag Desh pre sitar, táblá a orchester

Jonathan Mayer

  • Koncert pre sitar, tablá a orchester

Edward Elgar

  • Orchestrálne miniatúry

Albert Roussel

  • Pavúčia hostina op. 17

Liu Tieshan/Mao Yuan

  • Dance of the Yao People

Koncert:

Horkýže Slíže: Pustite Karola!

Sobota, 17. marca, 19.00 hod., Event House

Zostava kapely Horkýže Slíže Peter Hrivňák – Kuko, Mário Sabo – Sabotér, Juraj Štefánik – Doktor a Marek Viršík – Vandel sa po 25-tich rokoch zmení! Štyroch hudobníkov doplní hráčka na basovú gitaru.

Jedna z našich najlepších koncertných kapiel je na hudobnej scéne už štvrťstoročie a jej hity už zľudoveli. Odohrali vyše 2000 koncertov a na youtube majú vyše 100 miliónov videní. Na Pustite Karola – Horkýže Slíže tour 2018 si berú tri kamióny a veľkoplošné obrazovky.

Divadlo:

Hráči (Martinské komorné divadlo)

Utorok, 20. marca, 19.00 hod., Mestské divadlo

Podvod ako životný štýl – podvádzanie ako zamestnanie, umenie, zmysel života. Gogoľova inteligentná komédia bez kladnej postavy ponúka nielen spoločensko-kritický obraz sveta, v ktorom nie je miesto pre morálne ideály, ale aj tragikomický príbeh ľudskej ambicióznosti. Vďaka svojmu pragmatickému, cynicky priamemu jazyku je otvorená súčasným interpretáciám.

Inscenácia v réžii umeleckého šéfa Slovenského komorného divadla Lukáša Brutovského pokračuje v dramaturgickej línii návratov k vrcholným dielam ruskej klasiky a ponúkne priestor predovšetkým mladej generácii hercov martinského divadla.

Koncert:

Lenka Filipová so sprievodnou kapelou

Utorok, 20. marca, 19.00 hod., Dom odborov

Tento hudobný projekt nadväzuje na vydanie klasického gitarového albumu Concertino III. Tento koncert je venovaný celej rade úprav skladieb pre klasickú gitaru, zaznejú i úpravy ľudových piesní, šansonu, ukážky keltských piesní a aj najväčšie hity speváčky.

Lenka Filipová je na českej a slovenskej kultúrnej scéne značkou hudobnej kvality, úspechu, ale aj neobyčajnej ľudskej skromnosti. Koncerty plné emócií, virtuóznych muzikantských výkonov, komunikácie s publikom, celá rada hitov a nekonečná energia posúva Lenku Filipovú stále vyššie medzi elitu českých a slovenských umelcov. Právom patrí medzi najžiadanejších umelcov súčasnosti.

Speváčka a gitaristka študovala v pražskom konzervatóriu a neskôr na Medzinárodnej hudobnej akadémii v Paríži odbor klasická gitara. Doteraz vydala 10 albumov, 4 klasické gitarové, 3 výberové albumy Best of a akustické DVD LIVE. Väčšina z nich boli ocenené ako zlaté alebo platinové. Pôsobí taktiež ako autorka hudby.

Talkshow:

Vitajte doma s / Jozef Vajda

Nedeľa, 25. marca, 19.00 hod., Mestské divadlo

Hosťom šarmantnej moderátorky Soni Műllerovej bude obľúbený slovenský divadelný, filmový a dabingový herec Jozef Vajda.

Hudobným hosťom večera bude Kráľová & Kompas.

Hudobno – tanečný program:

SĽUK – Genezis

Nedeľa, 25. marca, 19.00 hod., Dom odborov

Slovenský ľudový umelecký kolektív (SĽUK) prichádza na scénu so svojím projektom „GENEZIS. Príbeh o stvorení sveta a o prvých ľuďoch“. Veľkolepo koncipovaný hudobno-tanečný program, doplnený filmovou projekciou, vznikol na vybrané biblické motívy z Prvej knihy Mojžišovej, Genezis.

Podmanivá hudba, skvelé choreografie, kreatívne animácie s využitím veľkoplošnej projekcie a strhujúce interpretačné výkony tanečného súboru SĽUK-u dopĺňajú vtipné divadelné výstupy i slovné komentáre v podaní hercov Františka Kovára, Petry Molnárovej a Reného Štúra.

Genezis je projekt určený pre súčasného náročného diváka. Jeho cieľom je, aby si milovníci divadla, hudby a tanca našli cestu aj k ľudovému umeniu a k folklóru. V hudobnom spracovaní, choreografiách, v textoch, v projekcii, scéne i v kostýmoch sa tvorcovia zamerali na súčasné inscenačné postupy. Štylistické spracovanie témy však evidentne odkazuje na tradičnú ľudovú kultúru ako na hlavný inšpiračný zdroj.

Stand up show:

3T v divadle

Pondelok, 26. marca, 19.00 hod., Mestské divadlo

Majstri situačného a improvizačného divadla Tri tvorivé tvory ? Juraj „Šoko" Tabaček, Lukáš „Pucho" Púchovský a Stanislav „Stanley" Staško opäť na našich divadelných doskách. Nová a nepredvídateľná divadelná improvizácia, spoločné dobrodružstvo hercov a divákov, cesta do krajiny fantázie a temných zákutí ľudskej predstavivosti, kde neplatia žiadne obmedzenia, premiéra a derniéra zároveň. Neopakovateľný zážitok z tvorivého procesu a vzniku predstavenia priamo pred očami divákov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM