Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Kalamita na severe: Energetikom pomáhal dokonca kôň! FOTO

Škody na energetických zariadeniach Stredoslovenskej distribučnej dosahujú takmer dvestotisíc eur. Elektrikári spravili k poruchám na vysokom napätí viac ako 70 výjazdov.

Ilustračný obrázok k článku Kalamita na severe: Energetikom pomáhal dokonca kôň! FOTO
5
Galéria
Zdroj: SSD

Energetici zo Stredoslovenskej distribučnej (SSD) vyčíslili škody spôsobené päťdňovou kalamitou od 13. do 17. januára celkovo na 195-tisíc eur. Informoval o tom hovorca SSD Miroslav Gejdoš.

„V dôsledku hustého sneženia a silného vetra zostalo v spomínaných dňoch bez elektriny viac ako 110-tisíc odberateľov. Započítavajú sa iba výpadky dlhšie ako tri minúty. K väčšine porúch na elektrických vedeniach došlo na Kysuciach, Orave, Liptove a Považí,“ uviedol Gejdoš. Ako ďalej dodal, dispečeri zo SSD zaznamenali dokopy 116 výpadkov na úrovni vysokého napätia (22-tisíc voltov), pričom 74 z nich si vyžadovalo výjazd elektrikárov. Na vedeniach nízkeho napätia (400 voltov) došlo k viac ako 200 poruchám.

Nie všetko zvládne technika

„Počas kalamity sme mali v teréne desiatky pracovníkov údržby a desiatky mechanizmov. Pomáhali im aj kolegovia z divízie stavebnomontážnej činnosti a externí pracovníci. V špičke sme mali v teréne viac ako 150 mužov,“ zhrnul Radomír Rajčáni, riaditeľ divízie Prevádzky a údržby SSD. „Najčastejšími dôvodmi výpadkov boli pretrhané vodiče, poškodené stĺpy a izolátory. Vážnym problémom bolo, tak ako vždy pri kalamitách, že k mnohým poruchám došlo na odľahlých miestach. Vysoká vrstva snehu či strmé svahy komplikovali nielen odstraňovanie porúch, ale už ich vyhľadávanie. Najhoršie boli na tom lokality, kde sme sa potrebovali dostať s ťažkou technikou,“ dodal.

V priebehu niekoľkých dní padlo pod váhou ťažkého snehu na elektrické vedenia v správe SSD viac ako 200 stromov. Na extrémne počasie boli doslova prikrátke aj ochranné pásma. Preto došlo k pretrhnutiu vodičov na sto rozličných miestach. Škodu dovŕšilo zhruba 50 pokazených izolátorov a 20 poškodených stĺpov. Zaujímavosťou bolo, že v niektorých prípadoch bola bezmocná aj moderná technika. Údržbári sa preto mohli spoľahnúť len na svoje fyzické zdatnosti. V lese nad kysuckou obcou Nesluša im pomáhal aj ťažný kôň.

Najdlhší výpadok trval 38 hodín

Vďaka maximálnemu nasadeniu pracovníkov SSD sa väčšinu porúch podarilo odstrániť v priebehu niekoľkých hodín. Niektoré však riešili aj dlhšie. Hlavne kvôli nepriaznivým okolnostiam, ale aj vlastnej bezpečnosti. Najdlhší výpadok pocítili desiatky obyvateľov Dolnej Marikovej v okrese Považská Bystrica. Energetici ich nemohli zásobovať elektrinou z inej napájacej vetvy, preto museli čakať na odstránenie poruchy, čo trvalo 38 hodín.
Kalamita a poruchy pritom nezamestnávali len chlapov v teréne. Riešenie mimoriadnej situácie by sa nezaobišlo bez nepretržitého riadenia distribučnej siete zo žilinského dispečingu či podpory zo odboru dopravy, nákupu materiálu či skladovania.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Počas kalamity mali plné ruky práce aj energetici na Kysuciach, Orave, Liptove a
5
Galéria
Zdroj: SSD
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM