Jozef Gürtler Rôzne

Jeseň a jej špecifiká v cestnej doprave

Jeseň je obdobie charakteristické náhlymi zmenami počasia, ktoré predznamenávajú pomalý nástup najchladnejšej sezóny v roku.

S touto zmenou už tradične ruka v ruke ide aj samotný vývoj bezpečnosti v cestnej premávke, špecifický zvýšenou nehodovosťou s účasťou chodcov.
Väčšina z nás každodenne sadá za volant vozidla. Ďalší sa prepravujeme hromadnou dopravou, alebo ak to počasie dovolí využijeme na prepravu bicykle, alebo sa prepravíme pešo. Všetci do jedného sme dennodenne účastníkmi cestnej premávky. Koľkí z nás si však uvedomujú zodpovednosť, ktorá nám z nášho správania sa na cestách vyplýva voči sebe samým, voči ostatným účastníkom cestnej premávky? Koľkí sa tak ponáhľame, že úplne zbytočne riskujeme, čo si vo väčšine prípadov uvedomíme až keď je neskoro? A potom sa narýchlo vyhovárame na počasie, alebo ešte častejšie používame slová „veď ja som ho (ju) vôbec nevidel (a)“!

Správanie sa motoristov
S pribúdajúcou rannou hmlou, sychravosťou, lokálnymi námrazami či inverziou sa povrch vozoviek i celková viditeľnosť stáva pre mnohých vodičov narastajúcim súperom ich vodičských schopností i jazdných vlastností vozidiel. Mnohí motoristi už iste majú svoje osobné skúsenosti so správaním sa vozidla na ceste pri začínajúcom daždi, kedy zmes vody, prachu a iných nečistôt na povrchu vozovky pripomína akýsi mydlový film. Mnohí nielen poznajú výraz, ale si aj na vlastnej koži vyskúšali účinky aquaplaningu pri prejazde kalužou. Nebezpečenstvo vzniku dopravnej nehody je vďaka týmto nástrahám číhajúcim na motoristov v tomto ročnom období čoraz častejšie. Zhoršuje sa viditeľnosť a v mnohých prípadoch stačí k zavineniu dopravnej nehody i nedostatočné osvetlenie vozidiel, či precenenie vodičských schopností. Potvrdzujú to i štatistiky dopravnej nehodovosti, ktorých čísla sú neúprosné a vyplýva z nich, že hlavnými príčinami vzniku dopravných nehôd sú nesprávny spôsob jazdy, porušenie základných povinností vodiča a nedodržiavanie ustanovenej alebo obmedzenej rýchlosti. Dôležitým, je preto nielen subjektívny faktor každého účastníka cestnej premávky týkajúci sa jeho schopností, zručností, odhadu a neustálej pozornosti, ale aj dobrý technický stav vozidiel, najmä vo vzťahu k pneumatikám a predpísanému osvetleniu. Výber „obutia“ motorového vozidla je na našom trhu pomerne široký. Ešte stále viacerí majitelia motorových vozidiel preferujú skôr cenu pred kvalitou a toto ekonomické hľadisko sa nie vždy vypláca. Čo je však horšie, časté sú prípady používania nevyhovujúcich pneumatík vzhľadom k stavu ich plášťa, nahustenia, či nevhodnej kombinácie rôznych druhov ich konštrukcií, čo je závažným nedostatkom v technickom stave vozidla a na vozovke významným predpokladom vzniku dopravnej nehody a možnej zbytočnej tragédie. Zodpovedným a vonkoncom nie zbytočným prístupom sa preto javí kontrola všetkých kolies na vozidle, ktorá je časovo nenáročná a jej vykonanie môže v mnohých prípadoch zabrániť tomu, čo si následne za ušetrené peniaze už nemožno kúpiť.
Nemenej dôležitú pozornosť je treba venovať aj osvetleniu vozidiel, jeho bezchybnej funkčnosti, ale aj dodržiavaniu zákonných podmienok jeho používania.

Vo vzťahu k nemotorovým účastníkom cestnej premávky je dôležité, aby i vodiči  rešpektovali práva chodcov na vozovke a hlavne na priechode a boli predvídaví. Starší ľudia a deti sú rizikové skupiny, často sa správajú nepredvídateľne, preto opatrnosti najmä v okolí škôl,  obchodných centier, kostolov, ale i kultúrnych a  reštauračných zariadení  nikdy nie je dosť.

Zamerané na chodcov a cyklistov
V jesennom období, keď je v ranných hodinách dlhšie znížená viditeľnosť a večer sa skôr stmieva, dopravná polícia každoročne zaznamenáva citeľný nárast počtu dopravných nehôd s účasťou nemotorových účastníkov cestnej premávky, a to najmä v intravilánoch miest a obcí. Jednou z najčastejších príčin takýchto nehôd je náhly vstup chodca na vozovku tesne pred idúce vozidlo. Vodič vtedy najmä na klzkej ceste, na ktorej sa predlžuje brzdná dráha, nemá šancu bezpečne zastaviť vozidlo.  Pre chodcov je veľmi nebezpečné aj vchád­zať na vozovku spoza stojaceho vozidla, predovšetkým na zastávkach MHD, alebo spomedzi zaparkovaných áut a  na neosvetlených miestach.     Počas tohto ročného obdobia si treba uvedomiť, že vidieť a byť videný je životne dôležité nielen pre vodičov, ale najmä pre chodcov  a cyklistov, ktorí pri nehode doplácajú zdravím a neraz i životmi. Okrem primeranej opatrnosti je preto potrebné obliecť sa tak, aby nás bolo vidieť aj za zníženej viditeľnosti. Niekedy stačí len oblečenie označiť reflexnými páskami, ktoré môžu byť celkom vkusným doplnkom vrchného ošatenia, obuvi a pod. Povinnosť mať reflexné prvky majú všetci chodci pohybujúci sa mimo obce za zníženej viditeľnosti.    Čo sa týka cyklistov policajné skúsenosti hovoria, že mnohokrát jazdia na neosvetlenom bicykli, nepoužívajú vhodné doplnkové vybavenie (blikajúce svetielka, reflexné oblečenie), taktiež jazdia po nesprávnej strane vozovky. Výnimočná nie je ani jazda v skupinách vedľa seba alebo nedanie včasného znamenia zmeny smeru jazdy. Cyklisti, ktorí jazdia po  frekventovaných komunikáciách, by nemali preceňovať svoje schopnosti a zručnosti a  zvážiť riziká, ktoré im hrozia od okoloidúcich motorových vozidiel. Za zníženej viditeľnosti musí mať cyklista jazdiaci po krajnici alebo po okraji vozovky na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo oblečený reflexný bezpečnostný odev. Cyklista je povinný počas jazdy na bicykli mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou. Cyklista mladší ako 15 rokov musí mať prilbu aj pri jazde v obci.    Výnimkou nie sú nemotoroví účastníci cestnej premávky pod vplyvom alkoholu. Niekedy chodci ovplyvnení alkoholom odpočívajú priamo na vozovke.
Nástrahy jesenného obdobia na cestách možno účinne eliminovať. Dopravná polícia vyzýva všetkých účastníkov cestnej premávky na dodržiavanie troch základných pravidiel: správať sa na cestách zodpovedne, ohľaduplne a disciplinovane dodržiavať zásadu vidieť a byť videný nepreceňovať svoje schopnosti.
Úlohou polície je spolupôsobiť pri ochrane života, zdravia, osobnej slobody a bezpečnosti osôb a pri ochrane majetku. Snahou polície je poskytovať občanom plnohodnotnú policajnú službu s cieľom priniesť na slovenské cesty bezpečnosť a poriadok. Bez ohľaduplnosti a zodpovednosti všetkých účastníkov cestnej premávky to však nie je možné. Je načase, aby si každý jeden z nás uvedomil fakt, že sa chce vrátiť do svojho domova živý a zdravý. Tak sa podľa toho aj správajme !!!

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM