Adela Fruckova Kultúra

Unikátny projekt MAĽUJ #PODĽASEBA už čoskoro opäť vyfarbí Žilinu: Podpora umelcov aj pastva pre oči diváka!

Projekt, ktorý je určený pre umelcov, ale zároveň dáva priestor k realizácii aj divákovi. Ak patríte medzi Žilinčanov, ktorí sa chcú kultúrne vyžiť a zároveň sa neboja chytiť do ruky štetec, toto je vaša príležitosť - podobný projekt nenájdete inde na Slovensku. Na čo všetko sa môžete tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Unikátny projekt MAĽUJ #PODĽASEBA už čoskoro opäť vyfarbí Žilinu: Podpora umelcov aj pastva pre oči diváka!
Zdroj: Dnes24.sk

Jedinečný kultúrny event MAĽUJ #PODLASEBA nenájdeme nikde inde len v našom meste. Jeho hlavnou ideou je prilákať neumelcov do kreatívneho sveta farieb a podporiť kultúrny kontext v Žiline. Tentokrát sa môžeme tešiť na veľkú vec – budú ho predstavovať dve fázy. V rámci prvej sa odprezentujú noví umelci, zvyšní nádejní prezentujúci svojho talentu sa ešte len hľadajú. Ukázať sa môžete už tento štvrtok v EMÓCIA Gallery & Caffe Club!

Umenie nie je lacný koníček

Hlavnou myšlienkou projektu je pomôcť realizovať sa mladým umelcom. „Umenie nie je vždy lacný koníček, u nás majú k dispozícii farby, plátno a priestor na tvorbu. Na druhej strane, ako často sa nám podarí pozorovať výtvarníka priamo pri tvorbe? V kombinácii s dobrou hudbou je to naozaj zážitok,“ uvádza organizátor Dušan Junior Voštenák a na otázku, prečo sa podujal vytvoriť event tohto druhu práve v Žiline, hovorí, že v prvom rade chcel priniesť tunajším neumelcom možnosť tvoriť. „Veľké poďakovanie za tento druh akcie v našom meste patrí Excelentu, ktorý je naším hlavným sponzorom a podporovateľom!“ hovorí Dušan.

Každý si príde na svoje

Projekt MAĽUJ #PODLASEBA nabáda k tvorbe aj divákov. Tí sa môžu predviesť s pastelkami na výkresoch a omaľovánkach. „Kto vie, možno niekto v sebe prebudí skrytú múzu a ďalším predstaveným umelcom môže byť práve on,“ vyjadruje sa Voštenák. Pastvou pre oči diváka predstavuje aj gro projektu, súťaž v livepainting-u, ktorého sa zúčastnil aj jej posledný výherca Erik Ciel: „Na konci tohoto cyklu večerov bolo finále, v ktorom umelci maľovali plátna v časovom limite a ľudia zúčastnení na akcii ako aj profesionálna porota v zložení popredných umelcov. Ľudia hlasovali o víťazovi na základe predvedených diel namaľovaných v ten večer, podarilo sa mi získať najviac bodov a súťaž som vyhral,“ hovorí umelec. Odmenou pre neho bola aj vlastná vernisáž s párty na mieru, ako aj možnosť namaľovať plátna, ktoré boli súčasťou výhry.

Motivácia pre mladých umelcov

Rovnako ako počas prvého organizovania projektu aj teraz sa môžeme tešiť na desiatich umelcov. Každý z nich odprezentuje svoju tvorbu na rovnakom formáte plátna. „Všetko ostatné už bude na samotných výtvarníkoch – výber farieb i technika maľby. Tvoriť začneme o 17:00. Umelci budú mať čas do 24:00, potom vyberieme najlepšieho z najlepších!“ opisuje organizátor. Víťaz sa môže tešiť na 5 čistých plátien a na farby. „Usporiadame mu vlastnú vernisáž v Emócii a ako čerešničku, párty na želanie. Celý večer budú doprevádzať známi Djs. Je možné, že pri toľkej akumulácii umenia a farieb sa zažiada predviesť aj divákom. K dispozícii bude pre nich takisto prichystaná plocha, do ktorej sa určite treba pustiť,“ opisuje výhernú motiváciu predstaviteľ projektu Dušan.

MAĽUJ #PODLASEBA rozhýri Žilinu farbami už tento štvrtok: Čo nás čaká?

Každým nasledujúcim projektom človek prichádza na nové vylepšenia a nápady. Okrem kvalitnejšieho materiálneho vybavenia, event rozšíri svoje možnosti aj priestorovo. Tentokrát sa SÚŤAŽ bude konať aj v kultúrnej pamiatke – v Ciachovni. Súčasťou eventu budú aj umelecké stánky s originálnymi značkami a oddychová zóna v priestoroch Ciachovne.

„Okrem zadaného formátu 100 × 100 cm, budú mať umelci voľnú ruku nielen pri námete, ale i pri technike a farebnej škále. Ak by tvorivá chvíľka prišla aj na Vás, netreba váhať. Voľná plocha, na ktorej sa budete môcť realizovať, bude prichystaná aj pre širokú verejnosť,“ vysvetľuje Dušan.

Tešiť sa tentokrát môžeme na 22 – ročného výtvarníka, ktorý momentálne študuje maľbu na Akadémii umení v Banskej Bystrici je zaujatý hlavne tradičným médiom maľby – olejom a akrylom. Väčšinou vychádza z reálnych námetov, ktoré potom obohatí svojim citom pre abstrakciu. Typické sú preňho námety krajiny architektúry, a ženské akty. Príďte sa na vlastné oči presvedčiť o jeho talente.

Videoochutnávku z posledného MAĽUJ #PODLASEBA nájdete pod článkom :)

VIDEOochutnávka z Maľuj Podľa seba
1
Galéria
Jedinečný kultúrny projekt MAĽUJ #PODĽASEBA v Žiline: Pastva pre oči diváka, pri
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM