Soňa Vanovčanová Kultúra

Jedinečná výstava: Pôvab starých terchovských dreveníc na plátne, FOTO a VIDEO

Okolie Žiliny hýri v jeseni pestrou paletou farieb. Aj preto sa žilinskí výtvarníci práve v tomto ročnom období rozhodli maľovať terchovské osady.

Ilustračný obrázok k článku Jedinečná výstava: Pôvab starých terchovských dreveníc na plátne, FOTO a VIDEO
5
Galéria
Zdroj: KrKs v Žiline

Jeseň je pre mnoho výtvarníkov najpríťažlivejším ročným obdobím. Priehrštie farieb, ktoré ponúka príroda, sa nezmestia ani na najväčšiu paletu. Krajské kultúrne stredisko (KrKS) v Žiline každoročne pripravuje s Klubom neprofesionálnych výtvarníkov pri KrKS plenér, na ktorom umelci rozvíjajú svoje umelecké nadanie. Informovala o tom Petra Rovderová z KrKS v Žiline.

Výtvarníci sa rozhodli zobraziť staré terchovské osady. Niektorí zachytili pôvab starých dreveníc v osade U Repáňov – Kvočkovci, ďalším učarovala osada U Jánošíkov. „V týchto osadách žijú obyvatelia celoročne a sú zaujímavé svojou históriou i architektúrou. V osade Kvočkovci sa narodil jeden z prvých terchovských muzikantov a jeho rodný dom zachytili na plátno výtvarníci a fotoaparátom aj na fotografii,“ uviedla Rovderová.

Na vernisáži výstavy „Život v terchovských osadách“, ktorá sa uskutočnila 9. júla 2018 o 16.00 h v priestoroch Makovického domu v Žiline, boli prezentované práce z výtvarného plenéra. Výstava je obohatená o výtvarné diela Mgr. art. Andreja Mazúra a Akademického maliara Stana Lajdu, vedúcich lektorov Klubu neprofesionálnych výtvarníkov pri KrKS v Žiline. Návštevníci si môžu výstavu pozrieť od 10. do 26. júla 2018 v priestoroch Makovického domu v Žiline od 8. do 16. hodiny (po dohode so zamestnancami KrKS v Žiline aj v inom ako uvedenom čase).

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM