Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Je rozhodnuté: Pozrite, aký plat bude mať primátor Rajca Milan Lipka

Hneď na prvom zastupiteľstve po komunálnych voľbách poslanci riešili plat primátora Milana Lipku. Ten si v konečnom súčte ešte polepší.

Ilustračný obrázok k článku Je rozhodnuté: Pozrite, aký plat bude mať primátor Rajca Milan Lipka
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Mesiac po komunálnych voľbách zvolal odchádzajúci primátor mesta Rajec Ján Rybárik ustanovujúce zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Rajci, ktoré sa uskutočnilo v pondelok 10. decembra. Program mal dve časti. Prvou bola slávnostná časť, na ktorej primátor a poslanci skladali sľub. Druhá časť bola pracovná, kde sa rozhodovalo o viacerých funkciách a tiež aj o plate primátora.

Podľa zákona 253/1994 o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest patrí rajeckému primátorovi plat, ktorý je súčinom priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v národnom hospodárstve vyčíslenej na základe údajov Štatistického úradu Slovenskej republiky za predchádzajúci kalendárny rok a násobku podľa § 4 ods. 1 daného zákona. Vzhľadom na počet obyvateľov je ten násobok pre Rajec 2,6.

Priemerná mesačná mzda v NH za rok 2017 je 954 eur a keď túto sumu vynásobíme koeficientom 2,6, dostaneme minimálny zákonný plat primátora Rajca podľa § 3 ods. 1 uvedeného zákona, ktorý dosahuje výšku 2481 eur. Zastupiteľstvo však tento plat môže rozhodnutím zvýšiť až o 60 %. Rajeckí poslanci zvýšili primátorovi na prvom zasadnutí Mestského zastupiteľstva plat o 15 %.

Milan Lipka teda si teda každý mesiac pripíše 2853 eur brutto.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM