Soňa Vanovčanová Kultúra

Jarné prázdniny v Žiline a okolí: PREHĽAD, kam s deťmi

Ak ste si ešte neurobili program na prázdninový týždeň, resp. hľadáte niečo zaujímavé, potom pozrite zoznam podujatí.

Ilustračný obrázok k článku Jarné prázdniny v Žiline a okolí: PREHĽAD, kam s deťmi
Zdroj: TASR

Týždeň slovenských knižníc

Pondelok – Piatok, 4. – 8. marca, od 10.00 hod., Krajská knižnica Žilina

Každý pracovný deň o 10.00 hod. bude pre deti od štyroch rokov pripravené zážitkové čítanie na inú tému. V pondelok sa porozprávame O ďalekých krajinách, v utorok pocestujeme Z rozprávky do rozprávky, v stredu si povieme, ako sa starať o naše Zúbky, vo štvrtok si zopakujeme Dopravné pravidlá a v piatok Slušné správanie. Počas celého týždňa na deti čaká ešte jedno prekvapenie. „Detskému čitateľovi ponúkame zápisné na 365 dní bezplatne. Využiť ho môžu deti do 15 rokov, vrátane,“ povedala riaditeľka. Navyše, tí, čo budú počas celého týždňa prichytení pri čítaní v uliciach mesta knihovníčkami z Knižničnej hliadky získajú poukaz na bezplatné zápisné do knižnice na jeden rok. Spoznáte ich jednoducho – na hrudi budú mať označenie: Knižničná hliadka.

Na popoludnie je čitateľov pripravený tiež bohatý program. V utorok o 16.00 hod. Gabi Sagalová predstaví svoju zbierku básní Liečivé čítanie. V stredu o 16.30 hod. Marina Čarnogurská a Peter Čaplický porozprávajú o jednom z klasických diel čínskej literatúry Sen o červenom pavilóne. Ak by bolo čitateľom ľúto, že nemôžu s deťmi cestovať do ďalekých krajín, môžu sa v stredu o 16.50 hod. pridať k stretnutiu British reading club, kde sa spoločne vydajú na Guliverove cesty. Vo štvrtok na Tvorivom klube o 13.15 hod. budú vyrábať 3D pohár z korálikov, o 15.00 hod. sa môžu zahrať na Klube spoločenských hier a o 17.00 hod. Dalimír Hajko predstaví svoju knihu Slovenské provokácie. V piatok o 16.30 hod. so Zuzanou Grochalovou pocestujú skútrom po Indonézii. Pravdaže, celý týždeň bude patriť knihám. Pre Žilinčanov preto je pripravená veľká Burza kníh. Stačí prísť do knižnice a vybrať si jeden či viac z vyradených titulov.

Denný tábor

Pondelok – Piatok, 4. – 8. marca, od 10.00 hod., CVČ Kuzmányho

Pre deti vo veku: 8–12 rokov, pripravené sú spoločenské hry, tvorivé dielne, pohyb.

Poď sa hrať!

Pondelok – Piatok, 4. marca – 8. marca, od 14:00 – 16:00 hod., Rosenfeldov palác

Jarné prázdniny v podkroví
Jarné prázdniny môžete stráviť s nami a s bábkami v kúzelnom podkroví. Ponúkame Vám a Vašim deťom prežiť tvorivé a hravé popoludnie. Deti sa na divadelné predstavenie nebudú len dívať, ale budú ho sami hrať. V tieňovom divadle si zahrajú s Popolvárom najväčším na svete a po šarvátke s drakom zachránia princeznú. Od detskej fantázie závisí aký príbeh prežijú naše marionety, maňušky či javajky. S lektorkou sa prejdú po sklenenom chodníku, dozvedia sa zaujímavosti o jednotlivých divadelných hrách a v tvorivej dielni si vyrobia vlastnú bábku.

Autorská projekcia

Utorok, 5. marca, o 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Ostrým nožom (r. Teodor Kuhn)
Ľudovítovi zavraždili neonacisti jediného syna. Kvôli nefunkčnému súdnemu systému sú však páchatelia prepustení na slobodu a Ľudo sa všetkými silami snaží dosiahnuť ich opätovné zadržanie. Bojuje s apatickou políciou, oportunistickou sudkyňou, ale aj s faktom, že svojho syna dostatočne nepoznal a nebol mu oporou. Čím viac sa viní za jeho smrť, tým viac sa rozpadá jeho vzťah s manželkou a dcérou. A tým úpornejšie sa snaží zasahovať do vyšetrovania. Keď sa však dozvie, že za synovou smrťou nestál náhodný útok extrémistov, ale organizovaná zločinecká skupina, uvedomuje si, že stojí proti nepriateľovi nad svoje sily. Pokúsi sa zachrániť aspoň to, čo mu ešte ostalo – vlastnú rodinu. Film inšpirovaný smrťou a následným bojom otca Daniela Tupého premietneme za osobnej účasti režiséra.

Ostrým nožom – Teodor Kuhn / SK / 2019 / 89 min / slovensky + anglické titulky

Cestovateľský festival

Streda, 6. marca, o 18.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Cestou necestou
Na marcovom vydaní cestovateľského festivalu Cestou necestou uvidíte juhovýchodnú Áziu v podaní Dávida Vargu – úchvatné prírodné scenérie z vtáčej perspektívy, či pomalé životné tempo laoského vidieka, ikonu Kysúc Michala Tlelku s ďalším šialeným výletom, tentokrát do Kazachstanu, či Filipa Lehotského a jeho útek do Nepálu.

Divadelné predstavenie

Streda, 6. marca, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Vzkriesenie
Vzkriesenie autora Daniela Doubta prináša inteligentný humor, miestami možno trochu drsný a suchý. Ústrednou témou je tu osudovosť lásky a viera v Boha. Vtipná hra je plná slovnej komiky a situačných gagov a tiež odkazov skrytých pod povrchom banálneho príbehu. Avšak táto banalita je tu podaná s iróniou a vzápätí prevrátená na ruby a prekvapujúco vystupňovaná do polohy odporujúcej logike. Vzkriesenie sa odohráva v ruskom vydavateľstve, ktoré je existenčne závislé na slávnom spisovateľovi, ktorého knihy vydáva. A práve tento človek stagnuje. Až po uši zaľúbený do šéfky vydavateľstva je však ochotný pokračovať v práci a písať. Písať na jej nahé telo nový román, a to doslova. Alebo nás napríklad udivuje vrátnik, ktorý verí, že ho celý život miluje žena, ktorú pozoruje iba z diaľky. Jednoznačný „prípad“ pre múdreho psychológa, ktorý má v prípade takéhoto čudáctva úplne jasno, rovnako ako vo veciach lásky. Vzťahy ôsmich hrdinov príbehu pripravia prekapivé rozuzlenia. Niektorí prežívajú stavy ako na hojdačke, kolíšu sa z rozumnosti do neuveriteľna a zas späť a iných Intuícia neochvejne vedie k viere v božiu Prozreteľnosť.

Vernisáž

Štvrtok, 7. marca, o 17.30 hod., Rosenfeldov palác

Rímsky kufor
Taliansky fotograf Marcello Mencarini si kedysi kúpil starý kufor a okrem iného v ňom našiel približne 600 čierno-bielych negatívov. Časom sa ukázalo, že sú to vzácne dobové zábery hercov, politikov, spisovateľov ako Sophia Loren, Charlie Chaplin, Audrey Hepburn, Marlene Dietrich, Juliette Greco, Jean-Paul Sartre, Igor Stravinsky zachytených v Ríme 60-tych rokov, ktoré charakterizovala „Dolce Vita“. Ich autor je neznámy.

Prednáška o konšpiračných weboch

Štvrtok, 7. marca, o 18.00 hod., Nová synagóga

Samuel Szabó: Kultúra sprisahania (Dutozemsko-plochozemské internety) Prezentácia najpodivnejších kultúrnych prejavov spojených s konšpiračnými teóriami, z hlbín slovenského a českého internetu. Hudba, video, literatúra, webstránky, mytológia. Len pre otrlých!

Divadelné predstavenie

Piatok, 22. februára, o 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Sexuálna perverzita v Chicagu
Kontroverzná, provokatívna a štipľavo-vtipná čierna komédia o tom, ako sa navzájom duševne a telesne mrzačíme. Šteklivá inscenácia hry Sexuálna perverzita v Chicagu v réžii Jána Štrbáka rozpráva o kvartete hrdinov, ktorí sa zábavou, sebavedomým jazykom a snahou vybočiť z normy bráni pred zlyhaním v láske. Rafinovane a najradšej bez záväzkov sa snažia ovládať svoju žiadostivosť a túžby. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Ich sexuálne úlety a energia výrečnosti len maskujú osamelosť a neschopnosť naozajstných citov. Zvodca Bernie a jeho nesmelý kolega Danny si nenechajú ujsť jedinú príležitosť na to, ako zbaliť nejakú babu. A aj keď sa zdá, že sa staneme svedkami budovania nejakého vzťahu, vlastným pričinením hrdinov nakoniec nemá šancu na prežite.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Niekde sa veselili cez víkend, v iných kútoch nášho okresu fašiangová zábava ešte len príde…

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM