Rôzne

Janka Milová vyrastala a býva v Žiline. Pred cvičením sa nevenovala žiadn

Ilustračný obrázok k článku Janka Milová vyrastala a býva v Žiline. Pred cvičením sa nevenovala
žiadn
Zdroj: Dnes24.sk

Janka Milová vyrastala a býva v Žiline. Pred cvičením sa nevenovala žiadnemu športu. To sa zmenilo pred piatimi rokmi, keď si ju vo svojom fitness centre za recepciou, všimol vtedajší zamestnávateľ Andrej Mozoláni. Ten v nej videl potenciál. Janka neváhala a začala s ním trénovať. Svoje rozhodnutie neľutuje a podľa vlastných slov v tomto športe našla zmysel života.

Kedy a ako si sa dozvedela o tomto športe a čím ti učaroval?

Cvičeniu som sa predtým vôbec nevenovala. Nemala som dôvod, vždy som bola štíhla. Začala som pracovať ako recepčná vo fitness centre, tam ma oslovil môj terajší tréner Andrej Mozoláni, ktorý vo mne videl potenciál. Tejto príležitosti som sa chytila a už je to vyše 5 rokov čo cvičím a vôbec to neľutujem.

Odkiaľ prichádza tvoja motivácia?

Čerpám ju sama v sebe. Vždy som chcela niečo v živote dosiahnuť. Toto bola pre mňa príležitosť byť v niečom úspešná a v tomto športe som sa naozaj našla.

Zažila si už nejakú vážnejšiu krízu?

Áno zažila. Nastala, keď ma moje zdravie v príprave veľmi neposlúchalo. Strácala som čas a forma vtedy stagnovala, ba dokonca sa zhoršovala. To som potom následne dobiehala hlava, nehlava a niekedy som sa dosť vytrápila. Po sezóne a patričnom oddychu však môjmu telu vždy niečo chýbalo. Fitnes je moja súčasť a bez neho nie som úplná. Mňa kríza a nech je akokoľvek veľká neodradí.

Kto alebo čo ti pomohol prekonať krízu?

Myslím, že ja sama. Keby som to nebola ja, tak sa to nedá. Každý si musí prejsť tým svojim, aby mohol niečo pochopiť. Mne sa v čase krízy nechcelo ani len pomyslieť na fitko či kura na vode. No po čase som pocítila, že mi niečo chýba, a že nie som úplná. Oddýchla som si a opäť som mohla pokračovať s nadšením a úsmevom na tvári.

Ako vyzerá tvoja strava?

Stravu si väčšinou pripravujem sama. Strava závisí od toho či mám objemovú prípravu, alebo diétny režim. V diétnom režime to konzultujem so svojím trénerom. On mi určuje podľa formy ako budeme postupovať. Väčšinou mi postupne obmedzuje sacharidy.

Čo považuješ doposiaľ za svoj najväčší úspech?

Za najväčší úspech považujem to, že ma náš výkonný výbor SAKFST vybral, aby som mohla reprezentovať Slovensko na svetovej scéne. To bol môj najväčší sen, dostať možnosť a pokúsiť sa presadiť. Úspechom pre mňa je, že som sa aj presadila, a patrím do top 6 zo sveta či Európy Budem sa veľmi snažiť aby sa mi to na jar, podarilo opäť. Budem môcť hrdo reprezentovať našu krajinu.

Čo naopak považuješ za najväčšie sklamanie?

Áno,samozrejme aj to prišlo. Nastalo, keď všetko nevyšlo podla mojich predstav. S odstupom času sa na to pozerám inak. To, že to nevyjde patri k tomu a človek sa potom o to viac snaží a hľadá na sebe veci, ktoré následne zlepšuje. To ho posúva vpred. Ja som tu chybu našla a pracujem na nej do dnes.

Vieš priblížiť ako vyzerá taká súťaž?

Deň D pre mňa začína veľmi skoro, väčšinou keď je vonku ešte tma. Ako prvé, na seba nanášam súťažnú farbu. Prvú vrstvu tejto farby nanášam už večer, deň pred súťažou. Následne sa začínam líčiť, česať a popri tom, nemôžem zabudnúť prijímať sacharidy. Nazývame to, cukrovanie. V tento deň vôbec nepijem vodu. „Cukrovačka“ v mojom prípade v podobe ryže – ma za dôsledok úplne naplnenie svalov a ich stvrdnutie.

Je zaujímave pozorovať ako sa vám vaše telo mení pred očami. Na mieste preteku sa stretávame ako priatelia, no zároveň aj súperi. Vsetci sme si tam rovný. Každý jeden urobil maximum a ide si to tam užiť. Panuje tam vždy veľmi dobrá atmosféra a je to neopísateľný zážitok.

Ako vyzerá moment, keď skončí súťaž?

Bežím do šatne, kde mám veľa sladkostí, ktoré hádžem do seba (smiech). Potom sa smejem od ucha k uchu, kedže mi vyskočí cukor. Niekedy sa ideme aj spolu najesť a niekedy sa stane, že to preženiem a je mi zle. Následne si hovorím, že už nikdy nebudem jesť (smiech).

Kto je tvoj vzor a prečo?

Arnold Schwarzenegger. Preto, lebo sa zapísal do dejín a pozná ho takmer celý svet, to sa len tak niekomu nepodarí. Napriek tomu ostal pokorný. To čo povedal a hovorí mi pomáha a motivuje.

Stáva sa ti, že ťa ľudia spoznávajú na ulici?

Stáva sa mi to dosť často (úsmev). Žilinčania ma poznajú, je to spôsobené aj tým, že som pracovala vo fitnes centre ako recepčná, kde sa premlelo vždy veľa ľudí.

Aké sú tvoje ambície do najbližšieho obdobia?

Chcem sa čo najlepšie pripraviť na jarnú sezónu. Vnímam to ale úplne inak ako predtým. Po tejto pauze som zmenila prístup k životu. Prišla som do „fitka“ s tým, že naozaj chcem, lebo toto je môj život. Idem sa pripravovať v pohode, bez stresu. Na jar chcem nastúpiť v životnej forme. Rada by som sa nominovala na majstrovstvá Európy a tam dosiahla úspech.

Na záver sa ťa spýtam, ako Žilinčanky. Ktoré miesta máš v našom meste najradšej, kde rada chodíš načerpať energiu a zrelaxovať?

Do mesta veľmi nechodím. Najviac obľubujem Vodné dielo – tam viem vypnúť a načerpať energiu. Mám veľmi radá aj Straník.

FOTO: Exkluzívne zábery Žilinčanky Janky, ktorá súťaži v Bikini fitness
27
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM