Správy Samospráva

Ján Kuciak a Martina Kušnírová sa stanú čestnými občanmi Žiliny

Žilina udelí zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke Martine Kušnírovej Čestné občianstvo mesta Žilina in memoriam. Na ostatnom zasadnutí o tom rozhodli poslanci žilinského mestského zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Ján Kuciak a Martina Kušnírová sa stanú čestnými občanmi Žiliny
Zdroj: TASR

S návrhom na udelenie Čestného občianstva mesta Žilina pre zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho priateľku Martinu Kušnírovú prišlo 28 z 31 poslancov. Návrh schválili poslanci na ostatnom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v pondelok 23. apríla.

„Úkladné zavraždenie investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej priviedlo na námestia slovenských miest viac ako 100.000 rozhor­čených ľudí, ktorí sa vyslovili, že chcú žiť na slušnom Slovensku a zároveň vyjadrili úctu Jánovi za jeho odvahu zverejňovať informácie o pochybeniach mocných. Poslanci MsZ v Žiline vyjadrujú úprimnú sústrasť rodinám pozostalých a verejne sa hlásia sa k hodnotám, ktoré vyznával a žil Ján Kuciak,“ uviedli poslanci v predloženom návrhu uznesenia.

Podľa poslanca MsZ Petra Ničíka majú byť poslanci osobnostným vzorom ako verejní činitelia. „Veľmi dôležitá je morálka a morálne hodnoty. To, že Ján Kuciak žil v pravde, nebál sa a verejne odhaľoval pochybenia mocných, k tomu by sme sa chceli aj my prihlásiť. Pretože aj my by sme chceli byť nádejou a príkladom, že na Slovensku sa dá žiť slušne, čestne a normálne,“ povedal Ničík.

„Vnímam tento návrh ako návrh, ktorý prichádza zo strany poslancov. Na jednej strane mu rozumiem, na druhej strane si myslím, že by sa mu dali vytknúť nejaké veci. Ale rešpektujem rozhodnutie poslancov. A nebudem určite tým, ktorý nepodpíše toto uznesenie,“ dodal primátor Žiliny Igor Choma.

Telá zavraždeného novinára portálu Aktuality.sk Jána Kuciaka a jeho priateľky Martinu Kušnírovú našla polícia 25. februára v rodinnom dome vo Veľkej Mači v okrese Galanta.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM