Šport

Žilinskí jachtári ukončili sezónu aktívne

Pravidelne vám prinášame reportáže zo Žilinského jachtárskeho klubu, plné noviniek, úspechov, či zážitkov. Riaditeľ klubu Tomáš Chudík sa s nami chce tentokát podeliť o ukončení tohtoročnej jesennej sezóny. Príjemné čítanie...

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí jachtári ukončili sezónu aktívne
Foto: Iveta Hrabovská

Vynikajúca jeseň zastihla žilinských jachtárov pôsobiacich na viacerých frontoch. Posádky lodí Selené a Arzén reprezentovali Klub športového jachtingu Žilina na Modrej stuhe Oravy a Tomáš Chudík, Michal Mičura, či Rado Machan brázdili vody Jadranu. Mladí jachtári klubu sa spolu s rodičmi predviedli na domácej vode v Žilinskom jachtárskom 3-boji.

Modrá stuha Oravy

Veterné, ale slnečné počasie pripravilo pre sedem posádok kajutových lodí na Orave ideálne podmienky na trasu, ktorá tradične vedie okolo celej Oravskej priehrady. Reprezentovali nás: lachetnica Selené v tradičnom zložení najstaršej aktívnej posádky Slovenska, prezývaná mimochodom „Prvá dôchodková“, v zložení Ondrej Lénárt, Lubo Macho a Ludmila Brnová, a plachetnica Arzén v rodinnom zložení Stanislav Fedor, Danka Fedorova a Miro Fedor.

Miro rozbehnutý ešte z Chorvátska, kde si plnil teambuildingové povinnosti, sa chytil kormidla a konečne predviedol v tejto sezóne, že aj konkurenčné lode musia s nimi stále počítať a skončili na peknom 4. mieste. Za sebou nechali aj družobné plachetnice z Terlicka. Modrá stuha Oravy skončila na krku kormidelníka lode Selené Ondreja Lénárta. Stala sa tým najrýchlejšou posádkou sezóny 2012 na Orave.

Skipper tréning Croatia

V čase Modrej stuhy Oravy sa plavilo trio členov Klubu športového jachtingu Žilina Tomáš Chudík, Mišo Mičura a Rado Machan Jadranským morom, aby si zvýšili svoje jachtárske umenie a pripravili sa tak na budúcoročné plavby v náročnejších podmienkach. Trasa z Mariny Kremik, cez Malý Drveník, Vis, Hvar, Sv. Klement, Brač, Split, Trogir a späť prebiehala síce v druhom októbrovom týždni, ale počasie bolo ideálne, vrátane teploty mora, v ktorom sa dalo kúpať.

Poveternostné podmienky preverili posádku aj v pasážach bezvetria ale aj v úteku pred búrkou. Nočná preplavba Splitskými vratami, vplávanie do prístavu, a kotvenie v noci boli malým preverením navigačných schopností. A kedže trio jachtárov dopĺňali traja kamaráti Mário, Andrej a Tomáš, ktorí boli na lodi prvý krát, o zábavu nebola núdza. Chytaním rýb a kvalitnou kuchyňou spestrovali život na palube trojici jachtárov. A pretože každá naplávaná námorná míľa nám dáva ďalšie skúseností, tešíme sa ako to v budúcich plavbách zúročíme.

Žilinský jachtársky 3-boj

Predposlednú októbrovú sobotu sa na lodenici stretli pretekári a členovia Klubu športového jachtingu Žilina, aby súťažili o najrýchlejšiu posádku Žiliny tradičnou Modrou Stuhou. Ale pretože Neptún si už asi vyfúkal svoje pľúca počas sezóny, tak počas slnečného počasie sa vetrík ani nezdvihol. To motivovalo organizátorov k vytvoreniu novej súťaže : Žilinský jachtársky 3-boj. Do súťaže sa prihlásilo sedem posádok, a tí súťažili v nasledovných disciplínach: 1.veslovanie plachetnice po vyznačenej trase (kormidlujú mladí jachtári, rodičia veslujú), 2. Pitie piva na čas (pijú rodičia), 3. hod kotvou do diaľky (hádžu mladí jachtári). A pretože rozhodovali v niektorých prípadoch sekundy, bojovalo sa naozaj naplno.

Hod kotvou bol natoľko zaujímavý, že jeden ocino v návale nadšenia hodil kotvu mimo areálu lodenice. Súťaž v pití piva prospela zas vyčerpaným veslárom v doplnení tekutín. A keďže sa počas pretekov grilovalo a opekalo, o dobrú zábavu pri vode a silné povzbudzovanie súťažiacich nebola núdza. Pekný slnečný deň plný športu, adrenalínu a zábavy ukončilo vyhlásenie výsledkov: 1.miesto Klárka family, 2.miesto Samko family, 3.miesto Mičura family.

A vďaka tomu, že súťaž o najrýchlejšiu posádku bola pre bezvetrie odložená, posádky môžu bojovať o tento titul až do zamrznutia priehrady. Výsledky zverejníme.

Klub ďakuje všetkým členom, partnerom a fanúšikom za celoročnú podporu. A pretože jachtári sú aktívny aj v zime, o aktivitách klubu počas zimy a plánoch na budúcu sezónu sa môžete informovať na novej web stránke klubu: www.jachting-zilina.eu

Autor: Tomáš Chudík Foto: Tomáš Chudík

Žilinskí jachtári ukončili sezónu aktívne
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM