Webnoviny - Rôzne

Internet má uľahčiť vybavovanie na úradoch

Elektronická komunikácia občanov s úradmi, ako aj medzi orgánmi verejnej správy, by mala byť jednoduchšia a efektívnejšia.

Predpokladá to návrh zákona o elektronizácii administratívnych procesov, ktorý na pripomienkové konanie predložilo ministerstvo financií. Napomôcť má tomu zavedenie elektronických osobných schránok a elektronického doručovania. Orgány verejnej správy tak budú musieť s fyzickými a právnickými osobami, ktoré budú mať zriadenú elektronickú schránku, komunikovať práve prostredníctvom nej.

Register by mal byť centrálne riadený

Rezort financií si od tohto kroku sľubuje zníženie objemu papierovej agendy, odbremenenie administratívy a zrýchlenie procesov z pohľadu občanov i podnikateľského sektora. Medzi ďalšie výhody zavedenia elektronickej osobnej schránky zaradilo ministerstvo financií aj elimináciu rozšírenej praktiky, keď sa adresáti vyhýbajú doručeniu úradných písomností a teda maria úradné konanie.

Návrh zákona predpokladá taktiež vznik základných registrov, pod ktorým sa rozumie centrálne vedený register. Ten by mal byť zdrojom referenčných údajov o vybraných subjektoch. Podstatou jeho funkcie je, že registre ostatných subjektov verejnej správy budú povinné čerpať údaje práve zo základných registrov. Ak napríklad občan zmení trvalé bydlisko ohlási to už len jednému štátnemu orgánu, ktorý následne zmení tento udaj v základnom registri a z neho si túto informáciu prevezmú ostatné inštitúcie do svojich registrov. Registre sa však nebudú vzťahovať len na informácie o občanoch, ale aj na rozhodnutia štátnych inštitúcií, ktoré doteraz musel rôznym orgánom sprostredkovať práve občan.

Zjednotí sa zber údajov verejnou správou

„Referenčné údaje registrov by nemali byť vyžadované od občana resp. právnickej osoby subjektom verejnej správy, pokiaľ ich už niekedy predtým poskytli príslušnému subjektu, zodpovednému za ich registráciu,“ píše sa v zákone.

Zavedenie základných registrov podľa ministerstva zabezpečí taktiež zjednotenie údajov zbieraných verejnou správou, čím sa zamedzí vkladaniu odlišných informácií, zníži sa nahlasovanie zmien údajov alebo ich dokladovania rôznym inštitúciám. Záznamy z týchto registrov poskytnuté v elektronickej forme budú navyše z hľadiska zákona zrovnoprávnené s „papierovou“ úradnou listinou. Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM