Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

INEKO hodnotí slovenské nemocnice: Pozrite, ako dopadla žilinská

Zverejnili sa nové rebríčky slovenských nemocníc. Ktoré sú tie najlepšie a ako obstála Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline?

Ilustračný obrázok k článku INEKO hodnotí slovenské nemocnice: Pozrite, ako dopadla žilinská
Zdroj: TASR

Inštitút pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) zverejnil svoj štvrtý ročník hodnotenia nemocníc podľa vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, náročnosti diagnóz, hospodárenia a transparentnosti za obdobie 2014–2017. INEKO porovnávalo nemocnice v rámci dvoch kategórií (štátne univerzitné a fakultné nemocnice a všeobecné nemocnice) na základe hodnôt 15 ukazovateľov v piatich hlavných oblastiach, ktoré sú vymenované vyššie.

Najvyššie ocenenie Nemocnica roka 2018 v kategórii štátnych univerzitných a fakultných nemocníc získala po prvýkrát Fakultná nemocnica s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica. Druhé miesto v hodnotení vybraných ukazovateľov spokojnosti pacientov, kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, náročnosti diagnóz pacientov, hospodárenia a transparentnosti obsadila s neveľkým odstupom Univerzitná nemocnica Martin. Tretím v poradí je minuloročný víťaz – Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN.

V kategórii všeobecných nemocníc nepozná ocenenie Nemocnica roka iného víťaza ako Ľubovniansku nemocnicu, n.o., ktorá dosiahla už štvrté víťazstvo v rade. Na päty jej však už dýcha, rovnako ako minulý rok druhá, Nemocnica Košice-Šaca a.s. 1. súkromná nemocnica. Tretiu pozíciu obhájila štátna Nemocnica Poprad, a.s. Zaujímavosťou je, že poradie na prvých troch miestach bolo rovnaké aj v predošlých dvoch ročníkoch.

Do kategórie fakultných nemocníc patrí aj Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline. Obsadila 9. priečku z 11 hodnotených nemocníc, keď získala rating 37,1. Je to posun oproti predchádzajúcemu hodnoteniu INEKO, keďže minulý rok bola 11. s ratingom 25,1.

Najlepšie naša nemocnica obstála v ukazovateli „Náročnosť diagnóz“, najhoršie v ukazovateľoch „Spokojnosť pacientov“, „Indikátory kvality“. Zvyšné dva ukazovatele v hlavných oblastiach, ktorými sú a „Transparentnosť“ a „Hospodárenie“ dopadli pre našu nemocnicu priemerne.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM