Hubárska sezóna v plnom prúde: Kde v okolí ich nájdete...

Daždivé a chladnejšie počasie v posledných dňoch sa postaralo o pravú hubársku nádielku. Poradíme vám, kde v Žilinskom kraji nájdete nádherné plávky, kuriatka či kozáky. Dáme typy ako ich správne vysušiť a pripraviť :)

Iveta Hrabovská

Hubárska sezóna v Žilinskom kraji je podľa mykológa Jána Pagáča veľmi dobrá: „Najčastejšie sa zbierajú kuriatka, kozáky, niektoré druhy plávok a masliakov. Hubári si prídu určite na svoje,“ doplnil.

Prečo sú také zdravé[/size][/co­lor]

Huby by sme v našom jedálničku určite nemali podceňovať, najmä kvôli ich výživnej hodnote. Okrem 85 až 95% vody v sušine obsahujú 15 až 30% bielkovín. Obsahujú fosfor, draslík, železo, mangán, draslík, atď.

Ak sa bojíte rakoviny, uprednostnite pred mäsom hlivu ustricovú. Obsahuje tzv. glukan- jeden z najúčinnejších imunostimulátorov na svete. Huby tiež pomáhajú pri blokácii cholesterolu a upravujú krvný obeh.

Kde rastú[/size][/co­lor]

Známe hubárske lokality sú v okolí Žiliny najmä pri obci Stráňavy, Bánova, Brezany, Kunerad, Hrabovo, a Štiavnik. Podľa Jána Pagáča rastú huby na Dubni v Žiline.

Mykológovia však tvrdia, že v každom lese sú priaznivé podmienky pre rast húb. Veľa z nich je na trávnatých, väčšinou zmladzovaných okrajoch starých smrečín, či borín. Ak chcete prísť domov s úlovkom, zamerajte sa na presvetlené a dobre prehrievané lesy, najmä na ich južné okraje.

Ako zbierať[/size][/co­lor]

Mykológ Pagáč radí, že huby by sme mali vyberať s citom zo zeme a očistené ukladať do košíka: „Na huby nikdy nepoužívame igelitové vrecká! V nepriedušných obaloch sa skôr zaparia a vytvoria sa v nich jedovaté látky, “ dodal. Správny hubár by podľa jeho slov mal jamku po vytrhnutej hube zakryť, aby nevysychalo podhubie.

Ako sušiť[/size][/co­lor]

Keď sa rozhodnete, že si huby usušíte, dajte si pozor na to, aby ste to neprehnali. „Ak huby necháte sušiť príliš dlho, hrozí, že sa na nich vyliahnu larvy z nakladených vajíčok hmyzu. Preto radím, že ak sa do večera huby neusušia, na noc ich odkladajte na čo najsuchšie miesto (kde nie je vlhko, dážď alebo rosa) dodal Ján Pagáč.

Sušené huby alebo vo forme prášku treba vždy dobre vzduchotesne uzavrieť do sklenených pohárov. Vtedy vám vydržia aj jeden rok. V prípade konzervovania majú výťažky z húb a huby minimálne polročnú trvanlivosť. Huby v octe asi dvakrát dlhšiu.

Poradňa v Makovického dome[/size][/color]

Je to vzrušenie nájsť vhodnú jedlú hubu. Čím vzácnejšiu hubu nájdeme, tým je naša radosť väčšia. Ale pozor! Huby nie sú len zdrojom zábavy, radosti a dobrého jedla. Môžu byť aj veľmi nebezpečné.

Určovanie húb je náročná záležitosť, preto ak si nie ste istí, navštívte hubársku poradňu v Makovického dome, a to každý pondelok od 14:00 hod.

[blockquote]Ak sa vám podaril nejaký hubársky úlovok, dajte nám o ňom vedieť. Radi sa oňho potom podelíme aj s ostatnými čitateľmi na našom portáli.[/bloc­kquote]

[blockquote]Už čoskoro vám prinesieme ďalší článok o hubách: Zameriame sa na to, čo je potrebné všímať si pri kupovaní húb, čo robiť v prípade otravy a uvaríme si spolu najlepšie hubové špeciality. [/blockquote]

Foto: tasr

Tento článok nie je možné komentovať.