Iveta Hrabovská Rôzne

Horúčavy nepominú ani cez víkend: Pridajú sa aj búrky

Už dva týždne prevláda na Slovensku nádherné slnečné počasie, ktoré mnohých láka na trávenie času v prírode a na kúpaliskách. Ak plánujete ísť niekam cez víkend, nezabudnite si opaľovací krém a dáždnik.

Ani počas nadchádzajúceho víkendu sa počasie nezmení, potrápia nás teploty nad 30°C. K vysokým teplotám sa však na celom Slovensku pridajú aj búrky. Varuje pred nimi Slovenský hydrometeorologický ústav, ktorý v tejto súvislosti vydal výstrahu prvého stupňa.

V Žilinskom kraji môžu byť búrky ojedinele spojené s krúpami a sprevádzať ich bude vietor s rýchlosťou 17 až 25 m/s. Úhrny zrážok odhadujú hydrometeorológovia na 20 až 40 mm.

Horúčavy aj cez víkend[/size][/co­lor]

Pokiaľ ide o horúčavy, tak v sobotu očakávajte 31°C a slnečné počasie. V nedeľu sa o jeden stupeň ochladí a na teplomery ortuť vystúpi „iba“ na 30°C. Pridajú sa však búrky.Na niektorých miestach sa vyšplhá denná teplota až na 37°C , v severnejších častiach to bude o čosi menej. Teplota ale na väčšine územia neklesne pod 30°C . V tejto súvislosti vydal SHMÚ výstrahy prvého a druhého stupňa.

RADY A TIPY: Ako sa schladiť v horúčavách…[lin­k=http://www.zi­lina24.sk/clan­ky?extend.137800_RA­DY-A-TIPY:-Ako-sa-schladit-v-horucavach---]TU[/link]

Rekordy padajú aj v noci[/size][/co­lor]

Okrem maximálnych denných teplôt sú vysoké aj priemerné teploty, ktoré dosahujú 27°C a viac. Klimatológovia varujú, že takéto počasie môže spôsobovať problémy aj zdravým ľuďom. Treba si preto na seba dávať pozor.

V Žiline padol 60-ročný rekord: Ortuť vystúpila na 34,2 °C! Viac [link=http://www­.zilina24.sk/clan­ky?extend.137864_V-Ziline-padol-60-rocny-rekord:-Ortut-vystupila-na-34,2-%C2%B0C!]TU[/link]

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM