Soňa Vanovčanová Rôzne Správy Video

Frívaldský betlehem pred Vianocami zvykne navštevovať viac ľudí: FOTO a VIDEO

Slovenský betlehem rezbárskeho majstra Jána Pekaru je ozdobou Rajeckej Lesnej od roku 1995. Počas adventu záujem o návštevnosť pútnického miesta stúpa.

Zdroj: Dnes24.sk

Miroslav Majbík sa o Slovenský betlehem vo „Frívalde“ stará už 23 rokov. Aby dielo rezbárskeho majstra Jána Pekaru robilo radosť nielen domácim, ale aj turistom, potrebuje základnú údržbu. Tou je nielen pravidelné vysávanie, ale aj premazanie. Elektrinu a ďalšie náročnejšie opravy už robia iní.

Miroslav Majbík to síce s dlátom nevie, no ako frívaldský rodák odmala miništroval v kostole a momentálne pôsobí ako kostolník vo frívaldskej Bazilike Narodenia Panny Márie v Rajeckej Lesnej. Ako kostolíkovi mu prislúcha i starostlivosť o betlehem, preto robí všetko, aby prevádzka betlehemu prebiehala maximálne v poriadku. „Ľudia k nám chodia po celý rok, ale sú určité obdobia, ako teraz – október, november do polovice decembra – kedy je návštevnosť trošku nižšia, potom od polovice decembra do polovice januára zasa stúpne, a potom zas zo dva mesiace bude útlm. V lete a cez prázdniny toho opäť bude viac,“ uviedol Miroslav Majbík.

Správcom Slovenského betlehemu je Farský úrad Rajecká Lesná.

OBRAZOM: Slovenský betlehem v Rajeckej Lesnej
15
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: zilina.dnes24.sk

Majster Ján Pekara začal s výrobou Slovenského betlehema v roku 1980. Dielo vznikalo pätnásť rokov a je umiestnené v Dome Božieho milosrdenstva v Rajeckej Lesnej. Expozícia zobrazuje Kristovo narodenie a dejiny slovenského národa. Betlehem je zapracovaný do scenérie najvýznamnejších slovenských pamiatok, je tu stvárnený bežný život aj pracovné činnosti slovenského ľudu v minulosti.

Scéna Božieho narodenia sa nachádza uprostred diela a je začlenená do obce Rajecká Lesná. Okolo nej sú zastúpené všetky slovenské regióny svojimi najznámejšími miestami a pamiatkami. Hrady Devín, Bratislava, Trenčín, Orava, katedrály v Nitre, Trnave, Spišskej Kapitule, Košiciach a ďalšie. V pozadí sa týči Kriváň, ako symbol Slovenska.

Celé dielo je 8,5 m dlhé, 2,5 m široké a 3 m vysoké. Spolu je tu rozmiestnených cca 300 postáv, z ktorých sa polovica pohybuje. Slávnostné verejné otvorenie sa uskutočnilo 26. novembra 1995, kedy bola sprístupnená prvá časť – oblasť Stredoslovenského kraja, pričom v nasledovných dvoch rokoch sa dielo skompletizovalo doplnením Západoslovenského a Východosloven­ského kraja.

Zdroj: www.muzeum.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM