Zuzana Vajayová Rôzne

FNsP má k dispozícii nový CT prístroj a digitálny mamograf

Fakultná nemocnica s poliklinikou (FNsP) v Žiline má od dnešného dňa k dispozícii na vyšetrenia počítačovej tomografie nový typ CT prístroja – CT DEFINITION 64 Rezov a nový digitálny mamograf.

TASR o tom informovala manažérka pre styk s verejnosťou a médiami FNsP v Žiline Petra Lihanová.

Vedenie nemocnice sa podľa Lihanovej rozhodlo realizovať nákup techniky z dôvodu zvyšovania kvality a rozsahu poskytovanej zdravotnej starostlivosti v celej spádovej oblasti Horného Považia. „Veľkú vďaku vyslovujeme za trpezlivosť a pochopenie aj všetkým pacientom, ktorí boli počas desiatich týždňov inštalácie nového CT vyšetrovaní na iných pracoviskách,“ uviedla Lihanová.

Doplnila, že nový CT prístroj poskytuje niekoľko zásadných vylepšení. „Súčasné CT umožňuje 64 rezov pri jednej otáčke, pokým pôvodné umožňovalo maximálne 2 rezy za otáčku. Z toho vyplýva mnohonásobne vyššia rýchlosť snímania, výrazne kratšia doba vyšetrenia a schopnosť dynamicky blokovať klinicky irelevantnú dávku pred a po špirálovom CT výrazne redukuje nadbytočnú expozíciu na telo pacienta,“ skonštatovala Lihanová.

Nový CT prístroj dokáže podľa jej vyjadrenia veľmi podrobne a rýchlo zobrazovať chorobné zmeny v ľudskom organizme, vďaka čomu sa zrýchli a spresní práca lekára pri vyhodnocovaní výsledkov. „Výrazne sa znížia aj čakacie doby na vyšetrenia a kapacita ošetrených pacientov sa zvýši z doterajších 9635 osôb ročne o zhruba 15 percent,“ dodala Lihanová.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM