Kultúra

Festival KioSK už klope na dvere: Žilinská stanička a Nová synagóga ožijú tancom i divadlom

Siedmy ročník festivalu nového slovenského divadla a tanca KioSK ponúkne od 24. do 27. júla v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie a v žilinskej Novej synagóge viac ako desiatku predstavení slovenských tvorcov pôsobiacich doma aj v zahraničí a bohatý sprievodný program.

Ilustračný obrázok k článku Festival KioSK už klope na dvere: Žilinská stanička a Nová synagóga ožijú tancom i divadlom
Zdroj: Dnes24.sk

Nosnou témou siedmeho ročníka je Sebareflexia. „Sebareflexia ako námet do diskusií festivalu však nechce ostať len pri fokuse na scénu – tvorcov, umelcov a ich prácu, ale rovnako sa túži obrátiť aj na druhú stranu. A ponúknuť priestor na reflexiu diváka, kritika alebo organizátora, ich vlastnej identity a zároveň vzťahov medzi nimi,” povedala jedna z dvojice dramaturgov festivalu Barbora Uríková. Na festivale sa môžete tešiť aj na diskusie, prednášky, tvorivé dielne či filmové projekcie.

Festival podľa PR manažéra kultúrneho centra Stanica Petra Hapča otvorí premiéra tanečnej performance BAKKHEIA – dancing on the edge, ktorá je medzinárodnou, slovensko-česko-maďarskou spoluprácou trojice tanečníkov v réžii a choreografii Petra Šavela.

„K programovým vrcholom bude určite patriť slovenská premiéra druhej časti trilógie The Painted Bird: Amidst (Part II) v New Yorku usadeného slovenského choreografa Pavla Zuštiaka. V priestoroch rekonštruovanej Novej synagógy zas aktuálne práce predstaví v Grécku pôsobiaci choreograf a tanečník Jozef Fruček so súborom RootlessRoot. Osviežením programu je zaradenie súčasnej opery Mareka Piačeka 2' 16'' a pol: Vesmírna odysea, na ktorej okrem hudobníkov zo Slovenskej filharmónie spolupracujú viac ako dve desiatky detí a s úspechom ju už stihli predstaviť v Prahe či Brne,“ uviedol Hapčo.

Pripomenul, že KioSK tradične predznamenávajú tvorivé dielne, ktoré sa konajú v týždni pred samotným festivalom. „Intenzívny divadelný workshop Bez tvaru/Bez tváre je zameraný na tvorivý proces tak, ako ho v umeleckej spolupráci vnímajú a realizujú česká režisérka Petra Tejnorová a slovenský tanečník a choreograf Jaro Viňarský. Účastníci budú spoločne s lektormi pracovať na téme identity. Témou druhého workshopu je ‚Light guerilla, intervencia do verejného priestoru‘ a účastníkov ním ako lektori prevedú Patrik Sedlák a Tomáš Morávek. Výstupom bude okrem iného svetelná intervencia do verejného priestoru v blízkosti Stanice,“ dodal PR manažér kultúrneho centra Stanica.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM