Jozef Legéň Futbal

Famózna atmosféra na štadióne pod Dubňom: Slovenskí futbalisti Bosnu neporazili

Slovenská futbalová reprezentácia prehrala v dnešnom zápase G-skupiny kvalifikácie MS 2014 v Žiline s Bosnou a Hercegovinou 1:2. Výber trénera Jána Kozáka boj o už stratený budúcoročný finálový turnaj MS v Brazílii uzavrie v októbrovom dvojzápase v Grécku a Lotyšsku.

Ilustračný obrázok k článku Famózna atmosféra na štadióne pod Dubňom: Slovenskí futbalisti Bosnu neporazili
Zdroj: Webnoviny.sk

Štadión pod Dubňom bol beznádejne vypredaný. Fanúšikovia oboch celkov vytvorili skvelú atmosféru, i keď väčšinu publika tvorili priaznivci Bosny a Hercegoviny. V prvom polčase futbalisti Slovenska ukázali, že vedia hrať vyrovnanú partiu aj s favoritom stretnutia.

Slováci zostali po utorku v tabuľke na 12 bodoch a definitívne stratili šancu na priamy postup z prvého miesta, resp. aj nádej na druhé barážové miesto. Lídrom je 19-bodová Bosna, druhí zostanú Gréci, ktorí v utorok hrali doma s Lotyšskom a v druhom polčase vyhrávali 1:0. Slovensko má na konte v kvalifikácii tri výhry, tri remízy a dve prehry.

Prvý polčas

Zápas mal od začiatku obrovské tempo, plné hľadisko, v ktorom mala podľa avizovaných informácií Bosna veľkú prevahu, hnalo tímy do boja v skvelej atmosfére. Hostia začali náporom, v 5. minúte Misimovič nebezpečne pálil po spätnej hlavičke Džeka, Mucha ale vytiahol skvelý zákrok a vzápätí ho zopakoval po strele Džeka. Bosna si ale po úvodnom tlaku musela dať pozor na kompaktných Slovákov, v 16. minúte prenikal Weiss a po peknej kľučke pálil k pravej tyčke, Begovič vyrazil na roh, po ktorom Ďuricova hlavička letela mimo.

V 24. minúte po faule na Kucku zahral mäkký priamy kop Weiss, Šesták hlavou poslal loptu do siete, ale pískal sa ofsajd. Domáci sa veľmi snažili, v 31. minúte však Šesták strieľal slabo a Begovič nemal problém. Okamžite odpovedal na druhej strane strelou mimo Džeko. Najväčšia slovenská šanca v dovtedajšom priebehu prišla v 33. minúte, po akcii Weissa s Hamšíkom center špílmachra Neapolu našiel výborne voľného Nemca, jeho hlavička ale šla tesne mimo. V týchto fázach sa hralo hore-dolu v strhujúcom tempe a Bosna mohla skórovať v 35. minúte, keď Džeko prešiel cez Ďuricu, a až skvelý hod Muchu pod jeho nohy mu zmaril šancu.

V 37. minúte sa do šance dostal Weiss po narážačke so Šestákom, ale strieľal vedľa. No aktivita domácich sa ujala v 42. minúte po nádhernej akcii po osi Pekarík – Nemec – Hamšík. Pravý obranca Pekarík sa dostal šprintom do otvorenej obrany Bosny, prestrčil na Nemca, ten našiel Hamšíka, ktorý umnou strelou preľstil Begoviča – 1:0. Mimoriadne zaujímavý polčas korunoval v nadstavenom čase po centri Mujdžu nebezpečnou hlavičkou Pjanič, Mucha však vyrazil a Džeko z následnej dorážky pálil nad.

Druhý polčas

Aj druhé dejstvo začalo zostra, Weiss z prvej akcie trafil pravú tyč. Výborné divadlo pokračovalo, akcie sa striedali v rýchlom slede, bojovalo sa na hranici možností. V 56. minúte pálil tesne vedľa Lulič, podobne skončil aj o pár minút pokus Salihoviča. Bosna sa v týchto fázach enormne snažila vyrovnať, jej fanúšikovia ju hnali dopredu, ale Kozákovci boli dobre organizovaní a v defenzíve nápor hostí odrážali.

No podarilo sa im to len do 70. minúty, keď po rohu Misimoviča sa presadil obranca Bičakčič a dorazil loptu za Muchov chrbát. Slováci mohli opäť do vedenia v 73. minúte, dvojica Jendrišek – Weiss išla v brejku na jedného obrancu, Weiss akciu ale riešil cez Hamšíka, ktorý priťukol Nemcovi, jeho strela ale išla tesne vedľa. A Bosna trestala, v 78. minúte, keď neskutočnú bombu vyslal striedajúci Hajrovič, ktorý bol na ihrisku iba dve minúty a Mucha nemal nárok. V závere si Sušičovci aktívnou hrou kontrolovali vývoj a boli neustálou hrozbou, skóre sa však už nezmenilo.

Hlasy po zápase:

Safet Sušič, tréner BaH: „Zápas to bol plný šanci, padli tri góly, mal tak aj potrebné korenie a duel mal veľkú kvalitu. Vyhrali sme nad výborným súperom, s ktorým sme mali mnoho problémov rovnako ako v Zenici. Myslím ale, že sme odohrali lepší zápas ako v Zenici a zaslúžene vyhrali. Chcem sa poďakovať aj fanúšikom, ktorí nás tu povzbudzovali. Chcem poďakovať aj tým, ktorí nám verili. Tiež chcem zaželať Slovákom, aby podali také výborné výkony ako proti nám, a potom verím, že s Grékmi neprehrajú. A tým urobia službu aj nám.“

Ján Kozák, tréner SR (zdroj: TV Dajto): „V priebehu štyroch dní sme videli dve fantastické stretnutia. Panovala v nich úžasná atmosféra, obe mužstvá predviedli kvalitnú hru a divákovi sa museli tieto zápasy páčiť. Dnes sme viedli do polčasu 1:0 a keby Vlado Weiss premenil svoju šancu, mohlo byť 2:0. Na keby sa však nehrá. V druhom polčase išli hostia do rizika, vytvorili si tlak a my sme už nemali síl na kontry. Prehrali sme, ale chlapci podali rovnako ako pred 4 dňami fantastický výkon, išli na dno svojich síl a to je cesta napredovania. Nakoniec sa prejavila obrovská sila Bosny, toto mužstvo sa buduje päť rokov, dvakrát mu v baráži o vlások ušiel postup na šampionát. Toto mužstvo si zaslúži účasť na veľkom podujatí a ja mu k tomu gratulujem.“

kvalifikácia MS 2014:

G-skupina:

Slovensko – Bosna a Hercegovina 1:2 (1:0)
Góly: 42. Hamšík – 70. Bičakčič, 78. Hajrovič, ŽK: Hubočan – Pjanič, Ibiševič, Begovič, rozhodovali: Borbalán – Fernandez, Perez (všetci Šp.), 9438 divákov.

zostavy a striedania:
SR: Mucha – Pekarík, Škrtel, Ďurica, Hubočan – Pečovský, Kucka – Šesták (62. Jendrišek), Hamšík, Weiss (82. Mak) – Nemec (82. Jakubko)

Bosna a Hercegovina: Begovič – Mujdža (50. Zahirovič), Spahič, Bičakčič, Lulič – Medunjanin – Misimovič (76. Hajrovič), Pjanič, Salihovič (69. Višča) – Džeko, Ibiševič

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM