Zuzana Gadušová Šport

EXKLUZÍVNY ROZHOVOR: Bratia Velitsovci sa pripravovali na majstrovstvá sveta neďaleko Žiliny

Peter a Martin Velitsovci sa na etapu majstrovstiev sveta v cyklistike pripravovali netradične doma. Momentálne jazdia na majstrovstvách sveta v Španielsku. Aká je ich taktika v trojici so žilinským rýchlikom Petrom Saganom a kto je ich najväčší konkurent? Viac v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku EXKLUZÍVNY ROZHOVOR: Bratia Velitsovci sa pripravovali na majstrovstvá sveta neďaleko Žiliny
Zdroj: TASR

Netradične po prvýkrát sú obaja bratia Velistovci doma pred majstrovstvami sveta. Na šampionát v španielskom Ponferrade idú bratia spolu s Petrom Saganom. Martin s Petrom sa pripravovali na tento pretek v Rajci neďaleko Žiliny. Vyspovedali sme jedného z nich – Petra Veltisa.

Je to netradičné, že ste boli doma pred majstrovstvami sve­ta.

Áno, je to prvýkrát, čo som to takto vyskúšal. Je to len krátka doba ako prísť domov, ale človek má svoju sezónu. Bol stále na hotelovej izbe. Naozaj mám už toho trochu dosť. Navyše, počasie vyšlo super. Čo som počul, tak v Ponferade každý deň trošku spŕchne, takže tam nie je úplne ideálne. Bolo to dobré rozhodnutie. S bratom Martinom si spolu ešte jeden dlhý tréning spravíme a v piatok odlietame.

Čiže taký trošku čas byť so svojím bratom? Zosúladiť sa? Dlho ste neboli spolu.

Presne tak, je to super sa takto odviesť po dlhej dobe. Neviem, či to nie sú dva tri mesiace, čo ideme konečne nejaký dlhý tréning spolu. Dovtedy to bolo tak, že sme sa len tak míňali doma. Keď tak niekto musel ísť skôr, alebo neskôr na tréning. Čiže tiež je to dobrý pocit a bolo to dobré rozhodnutie ísť naspäť domov.

Na Slovensku je tu trošku zimšie ako v Ponferade.

To asi hej, ale počasie je dobré, nie je mokro. To je hlavné a človek sa trošku viac oblečie a potom to ide.

Majstrovstvá sveta sú stále bez vysielačov?

Áno, stále sú bez vysielačov.

Takže treba to sledovať stále na trati, všetky úniky a tak. Ako si dávate s chalanmi informácie?

Keď to je okruhový pretek, tak tie informácie nám dávajú ľahšie, ako keby nám mali podávať informácie tak, že od toho manažmentu ku nám. Je to jednoduchšie. V podstate väčšinu roka jazdíme na vysielači. Iba tie veľké preteky sa idú s vysielačkami. Takže človek je na to zvyknutý, nie je to nejaká novinka že by som celý rok jazdil s vysielačkou a zrazu som na preteku bez nej.

Ak príde balík do predu, budete skôr robiť priestor pre Petra Sagana, alebo ako ste sa rozprávali v tíme?

Naozaj veľa záleží ako sa bude ten pretek vyvíjať. Neviem, či to bude tak, že by išla celá skupina do špurtu. Myslím, že tie tímy ako Belgičania, Taliani, Španieli, budú chcieť mať tých svojich ľudí vpredu. Budú chcieť selektovať tú skupinu a spraviť ju čo najmenšiu, aby tá šanca tam teda bola vyššia. No to zas nie je zvláštny problém pre nás, alebo skôr pre Petra. On je ten typ cyklistu, ktorý vie takto jazdiť. On vie, že musí byť v tej selektívnej skupine, že tam vždy niekoho treba. To nie je pre nás žiadny problém. Či už to pôjde väčšia skupina, alebo malá, tak si myslím, že on si vie s tým poradiť. Len ide to, nejako ten pretek prejsť a zámer je, koncentrovať sa na jeho záver.

Budete sa držať skôr pri sebe? Spolu?

Áno, to je jedna forma tej pomoci. Kedy sa ten tím drží spolu a komunikuje, lebo aj bez tých vysielačiek je to možno trošku ťažšie komunikovať medzi sebou. Ale sme tam traja, takže to by nemal byť nejaký problém.

Najväčšími konkurentami sú Belgičania?

V podstate áno. Belgičania, Španieli, Taliani. Stále tie isté národy, by som povedal. Austrália bude mať tiež v podstate silný tím. Aj Nemci. Je stále pár tímov, ktoré majú veľmi silných ľudí. Ale Belgičania prídu naozaj silní, čiže je tam pár cyklistov, ktorí dokážu veľmi dobre zajazdiť.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM