Webnoviny - Rôzne

Evanjelici oslávia 400. výročie Žilinskej synody

Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) si tento rok pripomína 400. výročie konania Žilinskej synody, ktorá položila základy evanjelickej cirkvi na Slovensku.

(WEBNOVINY) – Na jej počesť pripravili oslavy, ktoré sa začnú 28. až 30. marca a budú pokračovať 29. júna až 5. júla v Žiline.

Slávnostné podujatia otvoria v nedeľu 28. marca, keď sa na slávnostných pašiových službách premenuje Nové námestie v Žiline na Námestie Žilinskej synody. Dokument potvrdzujúci nové pomenovanie odovzdá žilinský primátor Ivan Harman predsedníctvu Cirkevného zboru ECAV. V utorok 30. marca sa uskutoční inaugurácia príležitostnej známky vydanej ku dňu uskutočnenia Žilinskej synody. Hlavné oslavy sa začnú dvojdňovou vedecko-teologickou konferenciou v závere júna. Synoda vyvrcholí slávnostným otvorením dvoch evanjelických cirkevných dní, počas ktorých budú pripravené aj koncerty pre mladých, diskusné fóra, či rôzne sprievodné podujatia. Nad oslavami prevzal záštitu prezident republiky Ivan Gašparovič, predseda Žilinského samosprávneho kraja Juraj Blanár a žilinský primátor Ivan Harman.

Žilinská synoda sa ako vrcholný orgán evanjelickej cirkvi konala od 28. do 30. marca 1610 v Žiline. Bola prvou zákonodarnou synodou evanjelickej cirkvi na území dnešného Slovenska. Prijala zákony, ktoré položili základy pre vytvorenie samostatnej cirkevnej organizácie v Hornom Uhorsku a stala sa dôležitým medzníkom v histórii evanjelickej cirkvi.

SITA

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM