Jozef Legéň Kultúra

Ešte ste si neobľúbili Stanicu? Toto VIDEO vám dá dôvody, prečo si ju zamilujete!

Je to už vyše desať rokov, čo nadšenie štyroch ľudí dokázalo premeniť starú budovu železníc na kultúrne centrum Žiliny. Mnohí Žilinčania si bez neho kultúru mesta nevedia ani len predstaviť. Pozrite si video a príbeh tejto neobyčajnej Stanice, ktorú v Žiline máme.

Ilustračný obrázok k článku Ešte ste si neobľúbili Stanicu? Toto VIDEO vám dá dôvody, prečo si ju zamilujete!
Zdroj: TASR

Stanica Žilina-Záriečie je názov železničnej zastávky, v ktorej sídli kultúrne centrum Stanica. Kultúrne centrum prevádzkuje žilinské občianske združenie Truc sphérique.

Rekonštrukciu budovy iniciovalo občianske združenie Truc sphérique v lete 2003 a v septembri 2003 sa uskutočnil medzinárodný otvárací projekt Cesta do Stanice, ktorý odštartoval organizovanie množstva aktivít v tomto priestore a jeho okolí. Krstnou mamou Stanice je Magda Vášáryová. Ročne sa tu organizuje množsto kultúrnych aktivít pre verejnosť.

Program Stanice tvoria festivaly, predstavenia, koncerty, premietania, výstavy, workshopy, rezidenčné programy pre mladých umelcov, kaviareň atď. Stanica slúži stále ako čakáreň pre cestujúcich na trase Žilina – Rajec. Výsledkom je spojenie kultúrnych, vzdelávacích a spoločenských aktivít s priestorom pre verejnosť. Ale dosť bolo písmen, pozrite si video, ktoré vám poskytne veľa dôvodov, prečo si môžete Stanicu zamilovať.

Príbeh neobyčajnej stanice
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM