Tlačové správy

Dve mestá, tri školy a nádejné talenty z oblasti gastronómie, podnikania a

Ilustračný obrázok k článku Dve mestá, tri školy a nádejné talenty z oblasti gastronómie,
podnikania a
Zdroj: Dnes24.sk

Dve mestá, tri školy a nádejné talenty z oblasti gastronómie, podnikania a cestovného ruchu. Tak vyzeralo prvé z piatich regionálnych kôl rešpektovanej súťaže METRO HoReCa päťboj. Budúci majstri kuchárskeho umenia museli presvedčiť porotu, že majú šikovné ruky, vedia to s nožom a dbajú na čistotu a hygienu.

Kto sa napokon dostal do národného finále populárnej súťaže METRO HoReCa päťboj, ktorá sa koná na Slovensku už po piaty raz?

Zdroj: YouTube.com

Žilina verzus Mikuláš

Prvou zastávkou regionálneho kola najstaršej gastronomickej súťaže na Slovensku METRO HoReCa päťboj bola Žilina, kde sa stretli budúci kuchárski majstri z dvoch žilinských škôl – Hotelová akadémia na ulici Hlinská 31 a Súkromná stredná odborná škola spoločného stravovania i Hotelovej akadémie z Liptovského Mikuláša.

„Súťaž je zameraná na mladé talenty v oblasti gastronómie, podnikania a cestovného ruchu. Súperiť môžu len stredné odborné školy potravinárske alebo školy s učebným odborom kuchár-čašník, prípadne hotelové akadémie. Vek študenta nesmie presiahnuť 20 rokov,“ zhrnul základné podmienky účasti Karol Preiner, HoReCa manažér pre Slovensko a manažér METRO Cash & Carry SR.

Šesťčlenné kuchárske tímy súperili v piatich disciplínach. A že šlo o poriadny adrenalín, je zrejmé každému, kto ovláda aspoň základy kuchárskeho umenia a vie, že s nožom nie sú žarty.

Budúci kuchári si totiž zmerali sily v krájaní cibule (tri kusy), zemiakov (štyri kusy) a póru, vo vykosťovaní chladeného kurčaťa a filetovaní pstruha. To všetko museli zvládnuť za 30 minút! Okrem času sa hodnotila kvalita a čistota.

Kto postúpil do finále?

V prvom z piatich regionálnom kôl METRO HoReCa päťboj napokon zvíťazil Patrik Stupňan. Na druhom mieste skončil Marek Papučík. Tretie miesto patrilo Adamovi Jankovskému. Všetci traja študujú na Hotelovej akadémii v Žiline.

Ďalší účastníci národného finále vzídu zo štyroch regionálnych kôl, ktoré sa budú konať v rôznych mestách po celom Slovensku. Konkurencia je vysoká, keďže záujem sa každým rokom zvyšuje. „Víťazi každého regionálneho kola postúpia do národného finále, ktoré sa uskutoční 26. januára 2016 v Bratislave pri príležitosti veľtrhu Danubius Gastro. Pripravený je veľký finálový stage so zaujímavými hosťami, ktorí budú aj v porote,“ priblížil manažér Karol Preiner.

Šanca získať lukratívne miesto

Stredoškoláci, ktorí postúpia do národného finále súťaže METRO HoReCa päťboj, však budú musieť ukázať viac. Úlohou kuchárov bude pripraviť menu s použitím základných surovín, ako sú pstruh tatranský a slovenské kurča. Čašníci sa zas predvedú v umení servírovať delikatesy a obslúžiť aj toho najnáročnejšieho gurmána. Výkony posúdi odborná porota.

„Konkurencia a kvalita sa každým rokom zvyšujú, preto je pre nás dôležité vybrať v regionálnych kolách tých najlepších. Nie je to len o krájaní, ale aj o celkovom varení,“ zdôrazňuje Vojto Artz, porotca a šéfkuchár spoločnosti METRO Cash & Carry SR.

Uznávaný majster kuchárskeho umenia upozorňuje, že viacerí súťažiaci, ktorí sa v minulosti predstavili v celoslovenskom finále, získali lukratívne miesta. „Vybrali si ich majitelia prestížnych reštaurácií a ponúkli im možnosť pracovať pre nich,“ dodáva rešpektovaný odborník na gastronómiu.

Spoločnosť METRO Cash & Carry SR sa angažuje takýchto súťažiach preto, že sa verejne hlási k podpore duálneho vzdelávania. Zodpovedajú tomu aj ceny pre národné finále súťaže METRO HoReCa päťboj. Ide o zahraničné pobyty, kulinárske tréningy alebo stáže v domácich a zahraničných sieťových hoteloch. „Na súťaži spolupracujeme s niekoľkými partnermi, ako je Zväz hotelov a reštaurácii Slovenskej republiky alebo Slovenský zväz kuchárov a cukrárov SR,“ uzatvára Preiner.

METRO HoReCa päťboj - Žilina 2016
25
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM