Soňa Vanovčanová Kultúra

Doprajte si oddych po práci: Kam v Žiline cez týždeň?

Týždeň je pred nami a s ním nielen pracovné povinnosti, ale aj čas na oddych. Ak máte chuť na relax, môžete si vybrať z našich redakčných tipov.

Ilustračný obrázok k článku Doprajte si oddych po práci: Kam v Žiline cez týždeň?
Zdroj: TASR

Kino: 120 tepov za minútu

Utorok, 23. januára 2018, 17:00 hod., Stanica Žilina-Záriečie

Začiatok deväťdesiatych rokov. AIDS si už desať rokov vyberá kruté obete na životoch, napriek tomu aktivisti z parížskej pobočky hnutia ACT UP bojujú s nezáujmom verejnosti, otupenosti vlád a machináciami farmaceutických firiem. Nováčik Nathan sa zoznamuje s radikálom hnutia Seanom, ktorého politický boj je zároveň bojom o život. Sean je HIV pozitívny a jeho čas sa kráti…

Robin Campillo zvolil vo filme funkčnú queer perspektívu a organicky prepojil osobné a politické. Výsledkom je mix umiernenej, k detailu citlivej drámy, ktorá zachytáva privátny rozmer ideologických súbojov a naliehavej, prudko emocionálnej romance. Film, ktorého titul odkazuje ako k monitoringu srdečnej aktivity, tak aj k dobovému houseovému tepu tanečných klubov, ponúka nekonvenčný pohľad na členov špecifickej komunity, ktorí sa rozhodli „žiť politiku v prvej osobe“.

120 tepov za minútu (120 battements par minute) – Robin Campillo / FR / 2017 / 140 min / české titulky

Scenár: Robin Campillo, kamera: Jeanne Lapoirie, strih: Robin Campillo, Stephanie Leger, Anita Roth, hudba: Arnaud Rebotini

Hrajú: Adèle Haenel, Nahuel Pérez Biscayart, Arnaud Valois, François Rabette, Pascal Tantot

Divadlo: Smrť sa volá Engelchen

Streda, 24. januára, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Počas druhej svetovej vojny vypálilo komando SS moravskú obec Ploština. Ladislav Mňačko bol ako mladý partizán svedkom týchto udalostí. Spočiatku dobrodružný partizánsky život je osudovo pretkaný láskou k záhadnej Marte. Táto žena prinesie do drsného partizánskeho prostredia spaľujúcu túžbu aj smrteľné nebezpečenstvo. Začína boj o holý život a záchranu ľudskosti. Po vojne treba chytiť vinníkov, lenže vojna nemá víťazov a porazených. Čo nakoniec spasí zranené duše? Réžia: Tomáš Procházka.

Šport: Beh Večernou Žilinou

Štvrtok, 25. januára, 19.00 hod., Park Ľudovíta Štúra (bývalý Bôrický park)

Siedmy tréning sa bude niesť v duchu spoločného tréningu s bežeckou skupinkou zvanou „Beh Večernou Žilinou“. Bude nás čakať 10 km trať po večernej Žiline. Veríme, že si s nami prídete zabehať a pridať do roku 2018 nejaké tie kilometríky na viac.

Divadlo: Triedny nepriateľ

Štvrtok, 25. januára, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Úspešný film slovinských autorov Nejca Gazvodu, Roka Bičeka a Janeza Lapajne Triedny nepriateľ sa stal predlohou pre rovnomennú divadelnú adaptáciu z pera Michaely Zakuťanskej. Triedny nepriateľ je citlivá dráma o problematickom období dospievania, o dôležitosti výchovy, ktorá nás dokáže pripraviť na život aj s ťažkými situáciami, ktoré prináša. O zradnosti a nebezpečenstve jednoduchých riešení a súdov, ktoré sme často náchylní prijímať – a možno najviac práve v mladom veku.

Účinkujú: B. Zachar, I. Kubáčková, A. Nováková, M. Koleják, J.Oľhová, j. Dobrík, T. Peršić, I. Pagáčová, B. Bačo, M.Tomasy, A. Arce AH Réžia: Júlia Rázusová

Hommage á Ella Fitzgerald & Barbra Streisand

Štvrtok, 25. januára, 19.00 hod., Dom umenia Fatra

Nesmrteľné piesne dvoch veľkých speváčok Elly Fitzgerald a Barbry Streisand budú znieť v podaní vokálneho kvarteta Bohemia Voice, ŠKO Žilina a Petra Chromčáka. Diváci sa môžu tešiť na hity ako Papa Can You Gear Me, Memory, Evergreen, Make Our Garden Grow, The Way We Were, The Lady is a Tramp, Somewhere, Skylark, Fascinating Rhythm v úprave Tomáša Illeho. Koncertom si pripomíname okrúhle výročie narodenia umelkýň – 100. výročie Elly Fitzgerald a 75. výročie Barbry Streisand.

Bohemia Voice je české vokálne kvarteto, ktoré belcantovou technikou s novými aranžmánmi upravenými špeciálne pre toto ojedinelé teleso, interpretuje svetové evergreeny, často s vlastným českým textom.

Petr Chromčák, dirigent, ČR, Bohemia Voice, vokálne kvarteto, ČR v zložení: Zuzana Seibertová, soprán, Elin Špidlová, alt Bronislav Palowski, tenor, Lukáš Sládek, basbarytón

Divadlo: Roy Hutchinson – Mesiac a Magnólie

Štvrtok, 25. januára, 19.00 hod., Rosenfeldov palác Žilina

Komédia o zákulisí vzniku “Odviate vetrom“, jedného z najslávnejších filmov všetkých čias.

Réžia: Klaudyna Rozhin / Hrajú: František Balog, Peter Čižmár, Martin Juríček a Antónia Kurimský Oľšavská.

Pohybový workshop: 3P – Priestor pre pohyb

Štvrtok, 25. januára, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

3P je interaktívny vzdelávací program, ktorý od marca 2017 prebieha na žilinských stredných školách. Program organizuje Tanečné divadlo Alternatív s cieľom zvýšiť povedomie o súčasnom tanci a performatívnom umení medzi mladými ľuďmi v Žiline, posilniť komunitu aktívnych divákov a nájsť a motivovať nových záujemcov o tento druh umenia.

V rámci poslednej fázy programu pozývame širokú verejnosť na intenzívnejšie stretnutia a ochutnávky tvorivého procesu. V januári bude na Stanici prebiehať špeciálna edícia otvorených workshopov pod vedením Zuzany Burianovej. Zamerané budú na kreatívnu pohybovú prácu vo vzťahu k priestoru, svetlám, hudbe a významovosti.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM