Webnoviny - Rôzne

Domácnosti začínajú navštevovať sčítací komisári

Sčítací komisári, ktorí zabezpečujú zber dát pri tohoročnom sčítaní obyvateľov, domov a bytov, začínajú dnes svoje turné po domácnostiach.

Ilustračné foto: SITA/Michal Burza (WEBNOVINY) – Pri prvej návšteve komisári roznesú tri tlačivá a poradia, ako ich treba správe vyplniť. Tlačivá budú ľudia vypĺňať sami, čo podľa Štatistického úradu SR zabezpečí väčšiu objektivitu a celé sčítanie urýchli. Sčítací komisár nesmie vstúpiť do domácnosti, ak ho na to obyvateľ nevyzve a na viditeľnom mieste musí mať osobitné poverenie s okrúhlou pečiatkou obce. Obyvatelia ho môžu požiadať aj o to, aby sa legitimoval. Prvé tlačivo sa týka informácií o obyvateľovi a sčítací komisár ho doručí pre každého člena domácnosti. Druhé tlačivo, ktoré sa týka údajov o byte, vyplní jedna osoba za celú domácnosť a tretie, ktoré zisťuje údaje o dome, vyplní vlastník alebo správca domu.

Rozhodujúcim okamihom sčítania je polnoc z piatka na sobotu 21. mája

Udalosti, ktoré sa udejú po polnoci, už nebudú predmetom tohtoročného sčítania. Znamená to, že ak si niekto nájde nové zamestnanie až 21. mája, do formulára uvedie to, kde pracoval ešte deň predtým. Rovnako je to napríklad aj pri narodení dieťaťa, smrti, sobáši či sťahovaní, vždy treba pri vypĺňaní formulárov napísať údaj platný k polnoci 20. mája.

Druhýkrát sčítací komisári domácnosti navštívia od 21. mája do 6. júna a budú zbierať vyplnené formuláre. Na termíne druhej návštevy sa s komisármi dá vopred dohodnúť. Štatistický úrad pri tohtoročnom sčítaní vyšiel v ústrety aj ľudom, ktorí pred vypĺňaním klasických papierových tlačív uprednostnia elektronické tlačivá a radšej sa sčítajú cez internet. Bude to možné cez internetovú stránku www.scitanie2011.sk. Záujemcovia o elektronické sčítanie to oznámia sčítaciemu komisárovi, ktorý im poskytne identifikátor potrebný pre elektronické sčítanie. Kto sa rozhodne sčítať cez internet, musí to stihnúť do 29. mája. Ak by sa mu to dovtedy nepodarilo, bude sa musieť sčítať pomocou papierových formulárov. Štatistický úrad vie vďaka spomínanému identifikátoru skontrolovať, či elektronické sčítanie naozaj prebehlo. Ak nie, domácnosť opäť navštívi sčítací komisár.

Prvé výsledky Štatistický úrad zverejní na jeseň 2011

Sčítanie obyvateľov, domov a bytov bude stáť približne 30,6 milióna eur, čo na jedného obyvateľa vychádza 5,64 eura. Prvé výsledky Štatistický úrad zverejní na jeseň 2011, ďalšie bude pridávať postupne. Komplexné výsledky budú známe najneskôr v marci 2014. Sčítanie bude mať tento rok podobné pravidlá vo všetkých krajinách Európskej únie, od čoho si Brusel sľubuje ľahšie porovnávanie výsledkov jednotlivých krajín. Slovenská republika je rozdelená na 19 756 sčítacích obvodov.

Polícia varuje pred podvodníkmi pri sčítaní obyvateľstva

V súvislosti so sčítaním obyvateľstva polícia upozorňuje občanov na prípadné zneužitie situácie podvodníkmi, informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Sčítací komisár môže požadovať od občana jeho meno a priezvisko, rok narodenia, miesto trvalého pobytu a zloženie domácnosti. Nemôže však vstupovať do domácnosti, pokiaľ ho občan sám nepozve. Nie je oprávnený žiadať občiansky preukaz, čísla bankových účtov a podobne.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM