Jozef Legéň Správy

Spoločnou jazdou sa otvorí dokončená cyklomagistrála: Prevezú sa aj Blanár s Ficom

Cyklotrasa zdravia, kde sa všetci zdravia! Aj tak možno nazvať Bystrickú cyklomagistrálu, ktorú Mikroregión Bystrická dolina otvoril na jeseň minulého roka. Dvadsať kilometrov dlhá cyklotrasa má hodnotu viac ako 3 milióny eur.

Ilustračný obrázok k článku Spoločnou jazdou sa otvorí dokončená cyklomagistrála: Prevezú sa aj Blanár s Ficom
Zdroj: Dnes24.sk

Spoločnej jazdy na bicykloch a kolieskových korčuliach v rámci oficiálneho otvorenia dokončenej Bystrickej cyklomagistrály sa zúčastní premiér Róbert Fico, žilinský župan Juraj Blanár, ako aj primátori a starostovia mesta a obcí Bystrickej doliny. Spoločná jazda štartuje v nedeľu 22. septembra 2013 o 14.00 hod. na Námestí sv. Jána Krstiteľa v Novej Bystrici.

Cyklomagistrála bola financovaná prostredníctvom projektu „Zlepšenie dopravnej dostupnosti na poľsko-slovenskom pohraničí“ z Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko-Slovenská republika 2007–2013. Trasa je situovaná po telese bývalej lesnej úvraťovej železničky, ktorá premávala od prvej polovice minulého storočia z Novej Bystrice až po Oščadnicu.

Atrakcia pre šport a oddych

V rámci výstavby sa osadili i prvky drobnej architektúry, informačné tabule, lavičky, stojany na bicykle, koše na odpadky a zrealizovalo sa i zvislé a vodorovné dopravné a turistické značenie. Vybudovaním tohto diela vznikla v regióne Bystrickej doliny jedinečná atrakcia pre šport a oddych, ktorá bola z väčšej časti vedená po svojom vlastnom telese.

„Vzhľadom na finančnú náročnosť však z projektu nebolo možné vybudovať všetky úseky, preto bolo nutné ich obchádzanie po miestnych komunikáciách a štátnych cestách. Situácia sa však v tomto roku zlepšila. Za finančnej podpory Úradu vlády sa začalo s dobudovaním nevyhnutných chýbajúcich spojníc. Azda najžiadanejšou požiadavkou zo strany návštevníkov bolo vybudovanie spojnice Stará Bystrica – Klubina. Tento chýbajúci dva a pol kilometrový úsek robil starosti aj obciam,“ povedal poslanec NRSR a starosta obce Stará Bystrica Ján Podmanický.

Krásne prostredie cyklomagistrály

V obci Nová Bystrica došlo k napojeniu cyklotrasy na športový areál, čím vzniklo ideálne nástupné miesto v tesnej blízkosti centra obce. Nová spojnica výrazne prispeje k zvýšeniu bezpečnosti chodcov, cyklistov a korčuliarov. Navyše sa zvýši kvalita udržiavanej bežeckej stopy počas zimného obdobia. Súčasťou dobudovania nového telesa je aj 47 metrov dlhá lávka cez rieku Bystrica, ktorá ho spája s pôvodnou cyklotrasou.

„Nové úseky sú vedené v tichom a krásnom prírodnom prostredí a na Bystrickej cyklomagistrále sa nepochybne zaradia medzi tie najkrajšie. Z osobnej skúsenosti viem, že na tejto cyklotrase je dobrým zvykom, že sa všetci zdravia. Azda aj preto ju môžeme nazvať cyklotrasou zdravia, kde sa všetci zdravia,“ uviedol žilinský župan Juraj Blanár, ktorý sa v nedeľu 22. septembra 2013 o 14:00 pripojí k spoločnej jazde touto unikátnou cyklotrasou.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM