Správy

Dobré správy pre vodičov: Dôležité úseky pri Žiline sú opravené, župa o ďalších plánoch

Úseky o dĺžke tri kilometre majú nový povrch. Kraj už teraz hovorí o ďalších investícií do ciest v kraji.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre vodičov: Dôležité úseky pri Žiline sú opravené, župa o ďalších plánoch
Zdroj: ŽSK

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) opravil ďalšie úseky cesty medzi Varínom a Zázrivou v celkovej dĺžke tri kilometre za viac ako 540 000 eur. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová. Cestu rekonštruovali z fondov Európskej únie (EÚ) v rámci II. etapy projektu Zlepšenie dostupnosti k sieti TEN-T v regióne horné Považie.

Dôležité dopravné prepojenie

,,Práce nadväzovali na I. etapu, predmetom ktorej bolo odvodnenie viac ako dvoch kilometrov cesty a osvetlenie priechodov pre chodcov v Terchovej. Počas dvoch mesiacov sa zmodernizovalo celkom päť úsekov cesty II. triedy II/583, ktorá je významným dopravným prepojením horného Považia, Oravy a Kysúc na krajské mesto Žilina. Využíva sa aj ako obchádzková trasa počas uzávery na ceste pod Strečnom," uviedla Remencová.

Stavebné práce sú podľa nej ukončené, finalizuje sa vodorovné dopravné značenie a osádzajú sa zvislé dopravné značky.

„Dokopy sa opravili tri kilometre cesty, pričom práce sa realizovali vo Varíne, Krasňanoch, Belej, Terchovej a v Zázrivej. Odstránili sa úzke a nebezpečné miesta na ceste, vďaka čomu sa zvýši bezpečnosť a plynulosť dopravy," povedala predsedníčka ŽSK Erika Jurinová.

Ďalšie plány

ŽSK má schválenú žiadosť o nenávratný finančný príspevok (NFP) aj na nadväzujúcu III. etapu rekonštrukcie.

„Tá okrem štvorkilometrového úseku na trase medzi Krasňanmi a Párnicou rieši aj opravu dvoch mostov, niekoľkých priechodov pre chodcov, súčasťou je rekonštrukcia priepustov, nespevnených krajníc či sanácia zosuvov vozovky. Pripravuje sa súťaž na zhotoviteľa, po jej ukončení sa začne s prácami," dodala hovorkyňa ŽSK.

,,Ak všetko pôjde podľa plánu, začať by sme mohli pred letom. Pôjde o veľkú rekonštrukciu v sume približne 2,6 milióna eur. Okrem toho máme k dnešnému dňu podanú žiadosť o NFP aj na IV. etapu. V prípade, ak uspejeme, opraví a zmodernizuje sa ďalších viac ako šesť kilometrov cesty a šesť mostov," dodala Jurinová.

ŽSK pripravuje aj úpravu troch frekventovaných križovatiek: Varín – Gbeľany, Varín – Koňhora a Dolná Tižina. ,,Cieľom je zabezpečiť bezpečnosť chodcov a bezpečný a plynulý prejazd vozidiel," uzavrela Remencová.

Foto ilustračné.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Zdroj: ŽSK
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM