Soňa Vanovčanová Kultúra Správy Samospráva

Do práce bicyklovalo stovky Žilinčanov: Aha, čo si odniesla víťazka Katarína! FOTO

Celoslovenská kampaň Do práce na bicykli bola toho roku v Žiline mimoriadne úspešná. Zapojilo sa do nej až o 66 % súťažiacich Žilinčanov viac. Účasť pomôže rozvoju cyklodopravy v meste.

Ilustračný obrázok k článku Do práce bicyklovalo stovky Žilinčanov: Aha, čo si odniesla víťazka Katarína! FOTO
2
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Do celoslovenskej kampane Do práce na bicykli sa tento rok v Žiline zapojilo až 530 cyklonadšencov, čo je o 211 viac ako minulý rok. Spolu počas jedného mesiaca absolvovali 10 983 jázd a najazdili 66 870 kilometrov. Jeden cyklista pritom v priemere odjazdil 126,17 km. Informovala o tom hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

V rámci súťaže, ktorej cieľom je podporiť rozvoj cyklistickej dopravy v slovenských mestách, využilo počas mája bicykel na prepravu do práce dovedna 160 tímov zo 76 žilinských spoločností. Oproti minulému roku vzrástol podľa hovorkyne Mesta Žilina počet tímov o 63. Súťažiacim sa podarilo ušetriť približne 18 472, 81 kg CO2. „Najväčší podiel na týchto skvelých číslach mali tímy Transport Team, ktorého členovia spolu absolvovali 177 jázd a odjazdili 3 889,21 km a cyklisti z tímu Vur6oplus, ktorí najazdili 2 764,10 km a 199 jázd,“ priblížil po záverečnom vyhodnotení súťaže koordinátor kampane za mesto Žilina Ľuboš Slebodník. Ako doplnil, najlepšie tímy a jednotlivci získali ocenenia. Žilina sa tak umiestnila celkovo na štvrtej priečke v počte realizovaných jázd i odjazdených kilometrov zo všetkých prihlásených samospráv.

„Cieľom súťaže bolo podnietiť ľudí k pravidelnému dochádzaniu do práce na bicykli, preto bol dôležitý počet jázd. V tejto kategórii si prvenstvo odniesol Alojz Nižník z tímu Vur6oplus, ktorý má na svojom konte 55 jázd. Najviac kilometrov – až 1 404, 75 km najazdil Milan Kamenský z tímu Tankuj Parkuj. Víťazkou bonusovej kategórie, ktorá bola určená všetkým súťažiacim, ktorí najazdili minimálne 28 jázd alebo odjazdili spolu 500 km, sa na základe žrebovania stala Katarína Hozová z Maška tímu a získala hlavnú cenu – dámsky bicykel,“ uviedla Zigová.

V aktuálnom piatom ročníku kampane mohli po prvýkrát zabojovať o hodnotné ceny aj samosprávy, ktoré sa do projektu prihlásili. Stačilo splniť jedinú podmienku, a to namotivovať k účasti v kampani aspoň 100 obyvateľov.

Žiline sa podľa hovorkyne podarilo uspieť a získala od partnera akcie Slovenskej sporiteľne päť cyklostojanov a jednu cyklopumpu, ktoré sú umiestnené na základe hlasovania občanov v centre mesta na Námestí Andreja Hlinku.

„Som veľmi rád, že si tento projekt Žilinčania obľúbili, čoho dôkazom je i z roka na rok zvyšujúci sa záujem o túto súťaž. Znamená to, že projekt má svoj zmysel a cyklistika v Žiline má svoje opodstatnenie. Je to nielen ekologickejšia, zdravšia, ale veľakrát i časovo úspornejšia forma prepravy do zamestnania,“ zhodnotil žilinský primátor Igor Choma.

Na Slovensku sa do projektu zapojilo 81 samospráv a dohromady 11 061 cyklistov. Tí najazdili viac ako 211 tisíc jázd, v priemere 126 km na jedného. Celkovo našliapali do práce na bicykli viac ako 1,4 milióna kilometrov.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM