Zuzana Vajayová Rôzne

Do Afganistanu a Bosny a Hercegoviny odíde 35 vojakov

Zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl (OS) SR Jaroslav Vývlek sa dnes na slávnostnom nástupe v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline rozlúčil s 35 vojakmi pred ich odchodom do operácií ISAF v Afganistane a EUFOR ALTHEA v Bosne a Herceg

Účasť slovenských vojakov v zahraničných operáciách je podľa Vývleka súčasťou dlhodobého plánu našej zahraničnej politiky. „Naši vojaci v Afganistane plnia úlohy par excelans. Sú schopní plniť úlohy, pokiaľ na to majú podmienky. Pevne verím, že budú vzorom pre ostatných. Budú plniť obdobné úlohy ako doteraz – podieľať sa na príprave výcviku afgánskych bezpečnostných síl, ktoré pomáhame budovať,“ skonštatoval zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR.

Pätnásť vojakov jednotky odchádzajúcej do operácie EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine absolvovalo podľa jej veliteľa Jaroslava Dzúrika najskôr všeobecnú časť výcviku v Martine. „Odborné veci sme už cvičili v 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline. Dve ženy, ktoré sú súčasťou jednotky, budú zabezpečovať celý kontingent OS SR po personálnej a logistickej stránke a komunikačných a informačných systémov,“ povedal Dzúrik.

Veliteľ dvadsaťčlennej jednotky zo žilinského 5. pluku špeciálneho určenia odchádzajúcej do operácie ISAF sa v decembri zúčastnil na 10-týždňovej stáži v jednotke, ktorá už pôsobí v Afganistane. „Mal som možnosť vidieť celú ich prácu. Počas pôsobenia v operácii sme s nimi v kontakte prostredníctvom videokonferencie. To znamená, že jednotka nám pravidelne odovzdáva informácie, s ktorými narábame,“ uviedol.

Prípravu na pôsobenie v Afganistane začali podľa neho vojaci v júni spoločným cvičením s americkou partnerskou jednotkou od 10. skupiny špeciálnych síl zo Stuttgartu na Lešti. „Počas cvičenia nám odovzdali gro informácií. Ďalej sme sa prvýkrát v histórii slovenských ozbrojených síl zúčastnili na medzinárodnom cvičení špeciálnych síl v Dánsku. Otestovali sme všetky činnosti, ktoré sme precvičili. Posledný mesiac sa jednotka zúčastnila na cvičení v Nemecku, ktoré preverilo, či sú vojaci pripravení na nasadenie. Americká strana sa vyjadrila, že sú plne pripravení na nasadenie do Afganistanu,“ do­dal.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM