Jozef Legéň Kultúra

Divadelné prázdniny v Žiline: Stanica ožije umením, divadlom i tancom

Festival nového slovenského divadla a tanca KioSK 2013 opäť rozvíri divadelné prázdniny vo vrchole letnej sezóny. Šiesty ročník sa uskutoční v kultúrnom centre Stanica Žilina-Záriečie v termíne 25. - 28. júla 2013.

Ilustračný obrázok k článku Divadelné prázdniny v Žiline: Stanica ožije umením, divadlom i tancom
Zdroj: Dnes24.sk

Hlavný program ponúkne osem aktuálnych produkcií slovenských umelcov pôsobiacich doma i v zahraničí. Sprievodný program tvoria workshopy, filmové projekcie, ranné diskusné fóra, seminár o dramaturgii, ale aj krátke improvizácie k predstaveniam, večerné párty či sobotný Malý trh. Na záver festivalu bude po tretíkrát udelené ocenenie „Počin” [„Poučn”] za prácu so svetlom.

Hlavný program

V hlavnom programe ponúkne KioSK predstavenia rôznorodých žánrov od pohybovo-vizuálnej, či hudobnej performance, cez dokumentárne divadlo, súčasnú operu až po výtvarné divadlo. Na KioSku 2013 diváci opäť uvidia kultové divadlo SkRAT, tanečníkov a performerov Jara Viňarského, Petra Šavela a Slávu Daubnerovú, divadlo Non.Garde, či tandem hudobníkov a divadelníkov Mareka Piačeka a Stanislava Beňačku. Novým menom tohto ročníka je Divadlo D´EPOG z Brna s najnovšou inscenáciou 121 v réžii Lucie Repašskej.

„Práve posledne menovaná inscenácia bola inšpiráciou pre podtitul festivalu „No dramaturgy, no responsibility?“. Šiesty ročník sa bude venovať práve otázke dramaturgie v súčasnom slovenskom nezávislom divadle a tanci,“ hovorí Martina Filinová, riaditeľka a dramaturgička festivalu.

„Táto problematiky je v prostredí slovenskej divadelnej scény veľmi živá a aktuálna, okrem KioSKu bola kľúčovou témou aj na festivale Nová dráma. KioSK sa chce zamerať predovšetkým na nezávislú scénu a najmä na problém dramaturgie v nových divadelných formách,“ dodáva Filinová.

Pre deti tanec aj divadlo

KioSK 2013 sa zameral aj na detského diváka – batoľatám je určené interaktívne predstavenie AKVAbatoláRIUM v podaní Bábkového divadla na Rázcestí a starším deťom tanečno-divadelné predstavenie Hodně malá čarodejnice Tanečního studia light z Prahy.

Tvorivé workshopy

Pre akčnejších návštevníkov sú v týždni pred festivalom pripravené intenzívne tvorivé workshopy. V divadelno-pohybovej dielni s názvom Rozhýbať sa k výrazu, rozhýbať sa k významu ponúknu tanečníci a performeri Zuzana Burianová a Peter Šavel a klavirista Kamil Mihalov nové postupy pri tvorbe javiskového výrazu, významu či emócie prostredníctvom tela a pohybu. Workshop Video Mapping pod vedením talianskeho lektora Lucu Pulvirentiho sľubuje preskúmanie „priestoru a času“ prostredníctvom nového spektra možností, ktoré prinášajú videomappingové projekcie a klasické divadelné technológie.

Detailný program prehliadky a ďalšie potrebné informácie nájdete na oficiálnej stránke festivalu www.kioskfestival.sk. Podujatie je zaradené do programu Žilinského kultúrneho leta.

zdroj: Peter Hapčo/Stanica Záriečie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM