Igor Petrík Správy

Dielo svetoznámeho architekta v centre Žiliny dostane nové využitie: Dočkáme sa už o rok

Už o rok sa Žilinčania dočkajú otvorenia centra pre súčasné umenie. Vzniknúť má v priestoroch Novej synagógy, po jej rekonštrukcii.

Ilustračný obrázok k článku Dielo svetoznámeho architekta v centre Žiliny dostane nové využitie: Dočkáme sa už o rok
Zdroj: TASR

Rekonštrukčné práce v žilinskej Novej synagóge svetoznámeho architekta Petra Behrensa budú pokračovať aj v roku 2015 a otvorenie centra pre súčasné umenie typu kunsthalle by tak mohlo byť reálne už v polovici roku 2016. Na tlačovej konferencii o tom v Žiline informoval riaditeľ kultúrneho centra Stanica Žilina-Záriečie Marek Adamov, ktorý je jedným z iniciátorov rekonštrukcie synagógy.

Pomôže dotácia z grantov

Prvú polovicu rekonštrukcie modernistickej synagógy podľa neho zvládli aktivisti zo Stanice Žilina-Záriečie vďaka desiatkam menších grantov od nadácií, z ministerstva kultúry i Európskej únie, súkromným sponzorom a stovkám darov z verejnej zbierky. „Pokračovanie rekonštrukčných prác v novom roku je možné vďaka vyše 300-tisícovej dotácii z grantov Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu SR v rámci programu Zachovanie a revitalizácia kultúrneho a prírodného dedičstva implementovaného priamo Úradom vlády SR. Na jeho spolufinancovanie prispela desiatimi percentami aj spoločnosť Kia Motors Slovakia,“ povedal Adamov.

Budúcu kunsthalle dnes navštívila aj nórska veľvyslankyňa na Slovensku Inga Magistad. „Pre Nórsko je cťou, že sa môže prostredníctvom grantov EHP a Nórska finančne podieľať na projekte obnovy Novej synagógy v Žiline. Synagóga je jednou z najvýznamnejších európskych židovských architektonických pamiatok a jej obnovou sa nielen ochráni a zachová jej historická a kultúrna hodnota pre budúce generácie, ale bude otvorená aj pre širokú verejnosť a vdýchne do nej nový život,“ povedala nórska veľvyslankyňa. „Obnova kultúrneho dedičstva, podpora interkultúrneho dialógu a lepšie porozumenie kultúrnej diverzity patria medzi priority grantov EHP a Nórska. Projekt synagógy s jeho mnohoúčelovou funkčnosťou veľmi dobre zapadá do týchto priorít,“ dodala.

Synagóga má novú strechu na centrálnej kupole

Grant z nórskych fondov, ktorý oficiálne spustili, posúva podľa Adamova rekonštrukciu synagógy minimálne o ďalšiu tretinu bližšie k dokončeniu. „Po roku sme opäť dali dokopy Radu pre obnovu Behrensovej synagógy, ktorú tvoria odborníci na medzivojnovú architektúru a reštaurovanie. A aby sme predtým, ako začneme reštaurovať, prehodnotili veci, postupy, aby sme sa ešte raz pozreli na to, ako vlastne synagóga po dokončení bude vyzerať z pohľadu pamiatkovej obnovy. Náš aktuálny plán je, že by sme to chceli otvoriť a spustiť do plnej prevádzky v polovici roku 2016. Presne nevieme, kedy to bude, lebo stále chýba 200.000 do toho miliónového rozpočtu, ktorý sme si na začiatku dali ako cieľ,“ povedal riaditeľ Stanice Žilina-Záriečie.

Doplnil, že združenie doteraz zrealizovalo najmä búracie práce, v rámci ktorých očistili pôvodný interiér prestavaný na aulu vysokej školy a kino. „Pamiatka má nové podlahy, izolácie, prípojky energií. Obnovené sú okná, dvere a najväčším počinom je nová strecha na centrálnej kupole, na ktorej sa podarilo zreštaurovať aj pôvodnú výmaľbu Dávidovej hviezdy z interiéru,“ dodal Adamov.

Konečný návrh je jednoduchší

Architekt rekonštrukcie Martin Jančok podotkol, že historickými a reštaurátorskými výskumami postupne skladali koncept originálneho interiéru Behrensovej synagógy tri roky. „Postupne sa menil aj architektonický návrh – od prvotnej, pomerne odvážnej predstavy ako využiť priestorový potenciál synagógy, k postupnému uvedomeniu si, čo v tomto zložení ľudí vieme urobiť a čo si súčasne vyžiadala budova sama. Finálny návrh je oveľa jednoduchší – spodnú polovicu, ktorá bude slúžiť na výstavy, vymaľujeme na bielo, horná bude zreštaurovaná do originálnej farebnosti. Nič viac, všetka dôležitá architektúra tu už je,“ uzatvoril Jančok.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM