Igor Petrík Správy

D1-ka pri Martine bude spoplatnená: Vodiči zaplatia mýto

Vodiči v regióne sa dlho tešili na otvorenie D1, Dubná Skala - Turany. Už menej ich asi poteší fakt, že Ministerstvo dopravy zaradilo úsek medzi spoplatnené cesty.

Ilustračný obrázok k článku D1-ka pri Martine bude spoplatnená: Vodiči zaplatia mýto
Zdroj: TASR

Nákladné autá začnú od stredy 15. júla platiť mýto aj na novootvorenom diaľničnom úseku pri Martine. Od tohto dátumu totiž nadobúda účinnosť vyhláška ministerstva dopravy, ktorá zaraďuje túto časť diaľnice D1 z Dubnej Skaly po Turany medzi spoplatnené cesty.

Nový diaľničný úsek odovzdal štát do užívania v piatok 10. júla. Podľa ministerstva dopravy prinesie 16-kilometrová časť diaľnice D1 motoristom okrem časových a ekonomických úspor najmä zvýšenú bezpečnosť.

Zároveň by sa malo uľaviť obyvateľom v obciach Sučany a Vrútky od náporu áut. Napríklad Sučanmi pred dobudovaním tejto diaľnice premávalo denne okolo 35.000 áut. Diaľničný úsek by mal tiež odkloniť väčšinu tranzitnej dopravy.

Výstavba diaľnice stála 137,75 milióna eur a projekt bol spolufinancovaný zo zdrojov Európskej únie. Pozdĺž novootvoreného diaľničného úseku je postavená aj protihluková stena a súčasťou úseku sú aj zábrany proti vtáctvu. Okrem toho sú na ceste postavené aj podchody pre zver či priechod pre ropuchy.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM