Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Cyklobusy opäť na cestách: Kam vás odvezú?

Za atraktívnym prostredím sa v Žilinskom kraji dostanete aj cyklobusmi. Odvezú vás do troch destinácií.

Ilustračný obrázok k článku Cyklobusy opäť na cestách: Kam vás odvezú?
Zdroj: Žilinská župa

Župné cyklobusy sa v nedeľu 10. júna vracajú na cesty v Žilinskom kraji. Premávať budú do troch cyklodestinácií až do 30. septembra a to cez víkendy a sviatky. Počas letných prázdnin od 6. júla do 31. augusta aj v piatky. Informovala o tom hovorkyňa ŽSK Martina Remencová.

„Tri páry spojov budú jazdiť zo Žiliny do Terchovej, do Novej Bystrice a dva páry do Turčianskych Teplíc. Cyklobusy fungujú od roku 2015, kedy začali premávať dve linky k Bystrickej cyklomagistrále na Kysuciach a do Terchovej. Vlani k ním pribudla novinka do regiónu Turca,“ uviedla Remencová.

Cestujúci s bicyklami platia v cyklobusových spojoch štandardnú cenu autobusového lístka a poplatok za bicykel je 50 centov. Cyklisti si môžu miestenky rezervovať alebo zakúpiť online na www.amsbus.sk alebo priamo v klientskych centrách SAD Žilina v Žiline, Čadci a Martine. ,,Vlani sme zaznamenali výrazný nárast využitia miestenkového systému, kde až 57 percent cyklistov si svoj výlet plánuje dopredu a kupuje si miestenku,“ konštatoval Peter Pobeha, generálny riaditeľ SAD Žilina.

Bicykle sú prepravované na špeciálnych prívesoch za vozidlom, ktoré umožňujú odviezť väčší počet bicyklov. Na trasách Žilina – Nová Bystrica a Žilina – Turčianske Teplice sú to cykloprívesy s kapacitou 24 bicyklov, na trase zo Žiliny do Terchovej sú využívané nosiče pre šesť bicyklov. Bicykle na vozíky vykladajú stevardi.

Kam jazdia župné cyklobusy?

  • Žilina – Krásno nad Kysucou – Stará Bystrica – Nová Bystrica: Bystrická magistrála je bezpečný cyklochodník vybudovaný mimo hlavnej cesty. Možnosť navštíviť skanzen vo Vychylovke s lesnou úvraťovou železničkou, kostol v Zborove nad Bystricou s vitrážami Vincenta Hložníka, či orloj v Starej Bystrici. Ďalšia cyklotrasa vedie okolo Vodnej nádrže Nová Bystrica, kde sa zachoval kostol zo zaplavenej dedinky Riečnica. Kapacita cykloprívesu za autobusom je 24 bicyklov.
  • Žilina – Varín – Belá – Terchová: cyklotrasy chotárom Juraja Jánošíka, či už po zvlnenej krajine, alebo po náročnejšom kopcovitom teréne. V Terchovej možnosť navštíviť nedávno vybudovanú rozhľadňu Terchovské srdce, ale i expozíciu Považského múzea Jánošík a Terchová (v budove Obecného úradu). Kapacita nosiča na autobuse je 6 bicyklov
  • Žilina – Vrútky – Martin – Blatnica – Turčianske Teplice: stovky kilometrov cyklotrás, ktoré sú tématicky ladené – okolo hradov, rozhľadní, za históriou či osobnosťami. Pre rodiny s deťmi na bicykloch je vhodná trasa z Blatnice cez Gaderskú dolinu. Kapacita cykloprívesu je 24 bicyklov.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM