Soňa Vanovčanová Kultúra

Čo s novým týždňom? Zaujímavé tipy pre Žilinčanov

Čas zimných sviatkov a prázdnin je za nami, to však neznamená koniec oddychu a zábavy. Inšpirujte sa našimi tipmi a hor sa do mesta...

Ilustračný obrázok k článku Čo s novým týždňom? Zaujímavé tipy pre Žilinčanov
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Kino

Utorok, 8. januára, o 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Súmrak (r. László Nemes)
Rok 1913, Budapešť, srdce Európy. Mladá Irisz Leiter prichádza do maďarského hlavného mesta s veľkými túžbami, nádejou a vyhliadkami pracovať ako modistka v legendárnom obchode s klobúkmi, ktorý kedysi patril jej zosnulým rodičom. Nový majiteľ ju však s nechuťou posiela preč.
Zatiaľ čo v obchode s klobúkmi prebiehajú prípravy, vítajú sa hostia mimoriadneho významu, prichádza za Irisz muž, ktorý hľadá istého Kálmána Leitera. Irisz odmieta opustiť mesto a sleduje Kálmánove stopy, pretože je to jediný odkaz, ktorý by ju mohol spojiť so stratenou minulosťou. Jej usilovné pátranie ju prevádza tmavými uličkami Budapešti, kde žiari len obchod s klobúkmi Leiter, cez rušné civilizačné turbulencie, v predvečer veľkého pádu.

Súmrak (Napszálita) – László Nemes / HU, FR / 2018 / 144 min / české titulky

Prednáška

Utorok, 8. januára, o 18.00 hod., Rosenfeldov palác Žilina

Skýtov poznáme ako kočovníkov, oráčov, roľníkov a kráľovských. Usadili sa na stepiach pri Čiernom mori niekedy v VIII. – VII. storočí pred n. l.

Archeológovia objavili nádoby vyrobené v gréckych mestách, na pobreží Čierneho mora. Náboženstvo Skýtov nepoznalo chrámy ani kňazov a svojich bohov nezobrazovali v ľudskej podobe. Napr. zobrazením boha vojny bol železný meč zabodnutý do zeme.

O živote tohto tajuplného národa vám porozpráva pán Moravčík.

3T v divadle

Utorok, 8. januára, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Majstri situačného a improvizačného divadla Tri tvorivé tvory ? Juraj „Šoko" Tabaček, Lukáš „Pucho" Púchovský a Stanislav „Stanley" Staško opäť na našich divadelných doskách. Nová a nepredvídateľná divadelná improvizácia, spoločné dobrodružstvo hercov a divákov, cesta do krajiny fantázie a temných zákutí ľudskej predstavivosti, kde neplatia žiadne obmedzenia, premiéra a derniéra zároveň. Neopakovateľný zážitok z tvorivého procesu a vzniku predstavenia priamo pred očami divákov.

Autorská projekcia

Streda, 9. januára, o 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Všetko bude
Typický outsider štrnásťročný Mára a jeho kamarát dvanásťročný Heduš podniknú cestu za slobodou. Mára ukradne auto a svojimi kúskami ohromí aj mladú stopárku. Všetci sú na úteku, na dobrodružnej ceste, užívajú si nečakanú slobodu, akú už možno nikdy nezažijú. Až do okamihu, kedy Máru chytí polícia. Vypočúva ho policajtka s policajtom a my spolu s nimi váhame, čo je realita a čo chlapčenské výmysly. Niekedy je ťažké rozlíšiť medzi skutočnosťou a fantáziou… Film uvedie a diskusiou okorení režisér Olmo Omerzu.

Všetko bude (Všechno bude) – Olmo Omerzu / CZ, SI, PL, SK / 2018 / 85 min

Divadelné predstavenie

Streda, 9. januára, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Triedny nepriateľ
Úspešný filmový debut slovinských autorov Nejca Gazvodu, Roka Bičeka a Janeza Lapajne Triedny nepriateľ sa stal predlohou pre rovnomennú divadelnú adaptáciu, pod ktorú sa autorsky podpísala dramatička a dramaturgička Michaela Zakuťanská.

Námetom hry Triedny nepriateľ je vzbura študentov maturitnej triedy proti svojmu novému triednemu profesorovi, učiteľovi nemčiny. Dôvodom ich vzbury je nekompromisný postoj učiteľa k ich študijným výsledkom, jeho vysoké nároky na vzdelanie a vedomosti, ale nielen na ne. Jeho metódy ostro kontrastujú s benevolentným, priam kamarátskym prístupom predchádzajúcej triednej učiteľky.

Komentovaná prehliadka

Štvrtok, 10. januára, o 18.00 hod., Nová synagóga

Komentovaná prehliadka výstavy Divided We Fall s kurátorkou Mirou Keratovou
Aktuálnou výstavou nás prevedie jej kurátorka Mira Keratová, ktorá s Michalom Moravčíkom počas jeho života úzko spolupracovala. Vysvetlí, v akom vzťahu sú žilinská a banskobystrická výstava, aj to, ako výstava vznikala a k akým významovým posunom došlo pri re-inštalácii diel z pivnice v Dúbravke do umeleckých inštitúcií. Pri prechádzaní výstavou tak zrejme natrafíme na Michalovu slabosť pre panelovú zástavbu, sektorový nábytok, umakartové jadrá, kutilstvo a ďalšie fenomény, ktorých sa postupne kolektívne zbavujeme, ale tu sú východiskom sústredeného umeleckého záujmu.

Divadelné predstavenie

Štvrtok, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Holuby
Popredný súčasný nemecký dramatik David Gieselmann napísal hru Holuby na objednávku berlínskeho divadla Schaubühne am Lehniner Platz. Je prvým dielom „Trilógie zmiznutia“. Tento súhrnný názov je tematickou svorkou troch obsahovo nezávislých hier (Holuby / Nepravý zajac / Problémový(atický) medveď). Situačná komédia Holuby je sondou do vzťahov skupiny ľudí, ktorých spájajú ekonomické a rodinné väzby a každodenný stereotyp a je výbornou ukážkou, ako sa dá s veľkou dávkou zmyslu pre humor vystihnúť takzvaná „kríza stredného veku“ – jednotlivca i súčasnej západnej spoločnosti zároveň.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM