Soňa Vanovčanová Kultúra

Čo prináša nový týždeň v Žiline? Redakčný výber akcií

Pracovný týždeň prináša nielen povinnosti, ale aj čas na oddych či zábavu. Kde ho môžete v Žiline stráviť?

Ilustračný obrázok k článku Čo prináša nový týždeň v Žiline? Redakčný výber akcií
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Kino:

Mesiac Jupitera

Utorok, 5. júna, 17.00 hod. a 20.00 hod. Stanica Žilina – Záriečie

Napínavý thriller z blízkej budúcnosti rozpráva príbeh sýrskeho utečenca, ktorý po zásahu policajnou guľkou k vlastnému prekvapeniu zisťuje, že dokáže lietať. Nepravdepodobný superhrdina v ľuďoch prebúdza strach aj túžbu po peniazoch, a v podmanivých kulisách Budapešti se začína schyľovať k prestrelkám a automobilovým naháňačkám. Dynamická kamera a prekvapivý spôsob rozprávania dodávajú univerzálnemu podobenstvu o dobre, zle, viere a strate ilúzií veľmi súčasný rozmer.
Mesiac Jupitera (Jupiter holdja) – Kornél Mundruczó / HU, D / 2017 / 123 min / české titulky

Divadelné predstavenie:

Sexuálna perverzita v Chicagu

Streda, 6. júna, 19:00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Kontroverzná, provokatívna a štipľavo-vtipná čierna komédia o tom, ako sa navzájom duševne a telesne mrzačíme. Šteklivá inscenácia hry Sexuálna perverzita v Chicagu v réžii Jána Štrbáka rozpráva o kvartete hrdinov, ktorí sa zábavou, sebavedomým jazykom a snahou vybočiť z normy bráni pred zlyhaním v láske. Rafinovane a najradšej bez záväzkov sa snažia ovládať svoju žiadostivosť a túžby. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Ich sexuálne úlety a energia výrečnosti len maskujú osamelosť a neschopnosť naozajstných citov.

Koncert:

If L (Filippo Poderini)

Streda, 6. júna, 19:00 hod., Rosenfeldov palác

Elektro – folkový projekt talianskeho gitaristu a speváka Filippa Poderiniho. iF L live koncert vytvára originálnu elektro folk náladu prostredníctvom gitarových loopov, hlasu a nepatrne malej gitarovej virtuóznej závislosti s jazzovým postojom, aby vytvoril nezvyčajný, emocionálny a elektroakustický zážitok.

Koncert:

Burgr / Pjoni

Streda, 6. júna, 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Dve hudobné generácie – herec, skladateľ a jedna z kľúčových postáv Divadla SkRAT Ľubomír Burgr a progresívny elektronický producent Jonatán Pastirčák. Duo Burgr / Pjoni začalo ako formácia hrajúca pesničky kultovej prešovskej kapely Ali Ibn Rachid, ktorú Burgr spoluzakladal. Vzájomné hudobné porozumenie a nové nápady nakoniec vyústili do repertoáru na spoločný album. Na koncerte zaznejú piesne z novinky, ale aj staršie kúsky od Ali Ibn Rachid.

Prednáška:

Genius Loci: Bábkové divadlo Žilina

Štvrtok, 7.jún, o 17:00 hod., Rosenfeldov palác

Témou júnovej diskusie Genius Loci je “Bábkové divadlo Žilina”. Diskutovať budú Jana Eliášová, Vladimír Predmerský, Juraj Poliak a Peter Tabaček. Moderátorom diskusie je Anton Šulík.

Cieľom podujatí “Genius Loci Žilina“ je predstaviť a nahliadnuť do zákulisia najrôznejších spolkov, inštitúcií, klubov, organizácií či podujatí, ktoré tvorili a doteraz tvoria kultúrny a spoločenský život v Žiline. Podstatou je zachytiť výpovede osobností a komunít. Prinášať na povrch rôzne aspekty života v Žiline a zamerať sa na jej fenomény. Odkrývanie týchto súvislostí prináša nové pohľady a pomáha utvárať povedomie o živote v našom meste a uvedomovanie si jeho špecifického charakteru – jeho Genius Loci. Ťažiskom je vlastná výskumná činnosť smerujúca k zachovaniu faktov, pamätí a vytváranie archívu slúžiaceho pre ďalšie skúmanie, bádanie a ako odkaz budúcim generáciám.

Šanca pre mladých sólistov

Štvrtok, 07. júna, o 19.00 hod., Dom umenia Fatra

  • Oliver Dohnányi, dirigent
  • Matúš Krpelan, trombón
  • Adam Stráňavský, klavír
  • Eliška Čonková, violončelo

Program:

Milan Novák

  • Hudba pre trombón a sláčikový orchester

Maurice Ravel

  • Klavírny koncert G dur

Camille Saint-Saëns

  • Violončelový koncert č. 1 op. 33

Gioacchino Rossini

  • Predohra k opere Talianka v Alžíri

Prvý júnový abonentný koncert bude venovaný mladým nádejným slovenským interpretom. Koncert otvorí absolvent žilinského konzervatória Matúš Krpelan s Hudbou pre trombón od súčasného slovenského skladateľa Milana Nováka. Nádych impresionizmu prinesie študentka VŠMU, violončelistka Eliška Čonková a absolvent HAMU, klavirista Adam Stráňavský. V ich podaní zaznejú koncerty od Camilla Saint-Saënsa a Maurica Ravela. Na záver koncertu zaznie predohra k opere Talianka v Alžíri talianskeho velikána Gioachina Rossiniho.

Divadelné predstavenie:

Vzkriesenie

Štvrtok, 7. júna, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Vzkriesenie autora Daniela Doubta prináša inteligentný humor, miestami možno trochu drsný a suchý. Ústrednou témou je tu osudovosť lásky a viera v Boha. Vtipná hra je plná slovnej komiky a situačných gagov a tiež odkazov skrytých pod povrchom banálneho príbehu. Avšak táto banalita je tu podaná s iróniou a vzápätí prevrátená na ruby a prekvapujúco vystupňovaná do polohy odporujúcej logike. Vzkriesenie sa odohráva v ruskom vydavateľstve, ktoré je existenčne závislé na slávnom spisovateľovi, ktorého knihy vydáva.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM