Soňa Vanovčanová Kultúra

Čo nás čaká a neminie cez víkend v Žiline: Podujatia, ktoré stoja za povšimnutie

Týždeň ubehol ako voda a ďalší zimný víkend sa nezadržateľne blíži. Nazrite do nášho zoznamu a vyberte si podujatie, ktoré naplní vaše očakávania a zážitky.

Ilustračný obrázok k článku Čo nás čaká a neminie cez víkend v Žiline: Podujatia, ktoré stoja za povšimnutie
Zdroj: TASR

Večer o vede, technológiách i umení

Piatok, 8. februára, 18.00 hod., Nová synagóga

Čierne na bielom: eTEXTIL alebo všetko chceme mať smart
Čierne na bielom je nový diskusný a prezentačný večer vizuálnej umelkyne Pavlíny Fichty Čiernej, v rámci ktorého bude predstavovať zaujímavých hostí z vedy, výskumu a umenia v spojení so širšími sociálnymi a spoločenskými otázkami. V úvodnom vydaní predstavíme profesora Ladislava Janoušeka zo Žilinskej univerzity. Dozviete sa, čo je eTEXTIL a ako jeho oblasť výskumu súvisí s personalizovanou medicínskou starostlivosťou. Ukáže spoluprácu s dizajnérmi z pražskej UMPRUMky a dotkneme sa životne dôležitých otázok, ako sa chrániť pred eSMOGOM alebo ako sa ukryť pred Veľkým bratom.

Divadelné predstavenie

Piatok, 8. februára, o 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Opití
Súčasný text jedného z najrešpekto­vanejších osobností ruskej drámy, výnimočného i rozporuplného Ivana Vyrypajeva Opití spája niekoľko osudov v jeden večer. Obyčajní ľudia, opantaní chvíľou slobody a pravdy, prežívajú v alkoholickom opojení momenty, ktoré posúvajú hranice, menia ich životy a vytvárajú množstvo komických, no mrazivo úprimných situácií. Na dne pohárika sa ukrýva tá najzákladnejšia túžba. Túžba po láske, pravde, po niečom ozajstnom a intenzívnom. Hra Opití je jedinečným a odvážnym pokusom pozrieť sa na človeka v momente, keď sa cíti zraniteľne a božsky zároveň. V momente opojenia ducha a oslobodenia mysle – pretože stúpajúce množstvo vypitého alkoholu robí z obyčajných ľudí prorokov, schopných vidieť pravdu a aspoň nachvíľu sa dotknúť skutočnosti.

Enjoy Friday v *enjoyclub-e

Piatok, 8. februára, 22.15 hod., *enjoyclub

V piatok sa vidíme na hlavnom stage v piatkovej atmosfére spolu s vami, s Dj Gombo, DJ SIMO a DJ ŠTAFFO.

Rodinná sobota: Kto je za oponou!

Sobota, 9. februára, 14.00 hod., Rosenfeldov palác

Rodinná sobota v podkroví!
Kto je za oponou alebo ako vzniká bábkové predstavenie? Deti spolu s rodičmi sa oboznámia s úlohami, bez ktorých by divadelné predstavenie nemohlo vzniknúť a sami si vyskúšajú nacvičiť malé divadelné predstavenie. Spoznajú rôzne typy divadiel: tieňové, maňuškové či marionetové. Spoločne vymyslia názov divadelnej hry, ako malí scenáristi vdýchnu hre život, vyskúšajú si aké je to byť hercom ale aj výtvarníkom, ktorý tvorí plagát na prilákanie návštevníka.

A aká by to bola rodinná sobota bez súťaženia! Lektorky Vás prevedú bábkovým svetom a Vy a Vaše ratolesti tak hravo odpoviete na ich otázky. Za správne odpovede získate vecné ceny, ale pamätajte nikto z bábkovej sveta neodíde na prázdno!

Maškarný bál pre deti a ich rodičov

Sobota 9. februára, 16.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Pidiples
Žúrka roka je tu zas. A bude to poriadny cirkus! Zavedieme vás pod jeho šapitó, kde budeme spolu stvárať všelijaké kúsky, no hlavne sa spolu hrať, tancovať, spievať a hodovať, ako sa na komediantov patrí. Masky a kostýmy nech sú vám radosťou a nie príťažou. V našom malom Pidicirkuse si miesto nájde každý. Nech sa páči, ráčte vstúpiť! Vhodné pre deti v batoľacom, predškolskom aj mladšom školskom veku.

Divadelné predstavenie

Sobota, 9. februára, 19.00 hod., Mestské divadlo Žilina

Konfety
Satirická komédia o mediálnej pretvárke a odpútavaní pozornosti. Päť moderátorov priemernej televízie Bomba oslavuje 10. výročie svojho vzniku. Počas oslavy sa objavujú ich vnútorné frustrácie z negatívnych správ a senzácií, ktoré každodenne pomocou overených trikov predávajú divákom. Celý večer sa snažia prostredníctvom estrádnych scénok a kúziel odpútať od práce, v ktorej dominuje viac forma než obsah. Slovenská premiéra.

Účinkujú: J. Dobrík, I. Kubáčková, M. Kvietik, I. Pagáčová, B. Bačo.
Réžia: Roman Maroš

Komunitná večera

Nedeľa 10. februára, 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Valentínska Vegánska nedeľa
Nie nadarmo sa hovorí, že láska ide cez žalúdok. Príďte sa o tom presvedčiť na Valentínsku Vegánsku nedeľu. Možno tu nájdete svoju vyvolenú/vyvoleného a trafí vás Amorov šíp a keď aj nie, aspoň sa dobre najete. Budeme vďační, ak sa aktívne zapojíte a prinesiete ochutnať svoj obľúbený recept.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zima je stále v plnom prúde, cez víkend si môžete aj zalyžovať :-)

Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM