Tlačové správy

Chudnutie nemusí byť iba utrpením. Skúste to takto

Niektorí sa tešia, že plavková sezóna je za nami, a tak môžu svoje predsavzatie schudnúť do plaviek presunúť na ďalší rok. Ale prečo zbytočne čakať?

Ilustračný obrázok k článku Chudnutie nemusí byť iba utrpením. Skúste to takto
Zdroj: TASR

Urobiť so svojím telom niečo prospešné, nie je nikdy neskoro, ale ani skoro. Nemusíte teraz utekať do prvej posilňovne, zaplatiť tam ročné členské a zoznámiť sa so všetkými strojmi a činkami, lebo tam budete tráviť každý voľný večer. Skúste to menej prísne, viac príjemne a hlavne účinne. Kde začať?

Dajte si pozor na to, čo jete

Je dôležité si uvedomiť, že ste pribrali hlavne kvôli tomu, že ste prijímali viac energie, ako ste jej dokázali spáliť. To znamená, že ak si upravíte jedálniček tak, že denne prijmete menej kalórií, ako ich dokážete spáliť, schudnete aj bez akejkoľvek pridanej fyzickej aktivity. Začnite tým, že znížite príjem sacharidov – výrazne obmedzíte sladkosti, prílohy k jedlám ako knedľa, cestoviny, ryža či hranolky vymeníte za čerstvú zeleninu alebo zeleninové šaláty a hneď to pôjde lepšie. Na raňajky si miesto pečiva dajte biely grécky jogurt so sušeným goji či iným ovocím, na obed steak na prírodno so zelenou fazuľkou alebo volským okom, na olovrant banán s jablkom a na večeru rybu s grilovanou zeleninou. Takýto jedálniček neznie vôbec zle, čo poviete?

Nemusíte byť iba v posilke, dôležité je hýbať sa

Ak chcete, aby chudnutie bolo rýchlejšie, nezostávajte iba pri zmene jedálnička, ale začnite sa viac hýbať. Je úplne na vás, aké aktivity budete robiť, nemusíte byť zatvorený iba v posilňovni a tam sa tlačiť s ľuďmi, ktorých nepoznáte. Pokojne môžete skákať na švihadle či trampolíne, ísť na turistiku, prihlásiť sa do vodáckeho klubu a začať jazdiť na kanoe alebo si obuť tenisky a ísť si zabehať. Práve beh je jednou z najlepší aeróbnych činností – precvičíte si takmer každý sval na tele, posilníte si váš srdcovo-cievny systém, je skvelou prevenciou proti depresii a môžete ho robiť prakticky kdekoľvek a kedykoľvek.

Motivujte sa a odmeňte sa

Ak toto dokážete, dôležité je vydržať. A to dokážete vtedy, ak sa správne motivujete. Jednou z možností je začať cvičiť a chudnúť s najlepším kamarátom/kama­rátkou a zasúťažiť si v tom, kto skôr zhodí nadbytočné kilogramy. Dobrou motiváciou je aj tzv. cheat day, teda deň, počas ktorého môžete zjesť čokoľvek, na čo máte chuť – urobte si ho raz alebo dvakrát mesačne. A nezabúdajte na poriadnu regeneráciu – wellness, sauna alebo ničnerobenie pred telkou. Ak spojíte tieto tri oblasti, výsledky uvidíte už po prvých týždňoch.

foto: ilustračné

Zdroj: Seocentrum.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM