Iveta Hrabovská Od Vás

Chrípka ako na hojdačke: Chorobnosť klesla o vyše 8%

Chrípková sezóna je definitívne tu. Minulý týždeň hlásili epidemiológovia vzostup chorých o 24,4 %, tento týždeň počet klesol o 8,4%. Možno k výsledkom prispelo krajšie počasie z posledných dní, no lekári upozorňujú, aby ľudia nepodceňovali babie let

Ilustračný obrázok k článku Chrípka ako na hojdačke: Chorobnosť klesla o vyše 8%
Foto: Iveta Hrabovská

Ako informovala Renáta Kortišová z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Žiline, chorobnosť v skupine akútnych respiračných ochorení (ARO) klesla v 40. kalendárnom týždni v Žilinskom kraji v porovnaní s prechádzajúcim týždňom o 8,4%, čo predstavuje chorobnosť 1535,4 chorých na 100.000 obyvateľov.

Chorobnosť klesla najmä v okrese Tvrdošín (-34,4 percenta), najvyššia chorobnosť na ARO bola vo vekovej skupine do 5 rokov (4554,5 na 100.000 obyva­teľov).

„Priebeh ochorení bol komplikovaný u 2 percent chorých, najčastejšou komplikáciou bol zápal prínosových dutín,“ uviedla Kortišová.

RÚVZ zaevidoval aj 751 hlásení o chrípke podobných ochoreniach, čo predstavuje chorobnosť 166,4 chorých na 100.000 obyvateľov. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom klesla chorobnosť o 11,23 percenta, najmä v okrese Žilina (-56,2 percenta). Najvyššia chorobnosť bola vo vekovej skupine do 5 rokov (545,84 na 100.000 obyva­teľov).

Ako sa chrániť

V súvislosti s vývojom chorobnosti odborníci opätovne upozorňujú, že je potrebné vo zvýšenej miere venovať sa preventívnym opatreniam. Rovnako v školách, ako domácnostiach je potrebné venovať vyššiu pozornosť nielen hygiene prostredia, ale hlavne osobnej hygiene. Časté a dôkladné umývanie rúk, časté vetranie domácností a učební, čistota v kúpeľniach, toaletách – to by malo byť v chrípkovom období samozrejmosťou. Navyše je potrebné vo zvýšenej miere konzumovať čerstvú zeleninu a ovocie, predovšetkým jablká, ktoré majú dostatok vitamínu C.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM