Jozef Legéň Správy

Cestári svoj sľub splnili, výtlkom dali stopku: Celkovo sa v kraji opravilo 12,5 km ciest

V marci tohto roka sa Žilinský samosprávny kraj pustili do boja s výtlkmi. Ako sa zdá, cestári svoj sľub splnili a najkritickejšie úseky ciest v celom kraji opravili k spokojnosti vodičov a cestujúcich. Celkovo opravili 70 500 m2 plochy, čo predstavuje dĺžku 12,5 km ciest.

Ilustračný obrázok k článku Cestári svoj sľub splnili, výtlkom dali stopku: Celkovo sa v kraji opravilo 12,5 km ciest
Zdroj: Dnes24.sk

„Posledné dve zimy boli najextrémnejšími za éry fungovania samosprávny krajov, čo sa odrazilo aj na stave našich ciest. Aj z tohto dôvodu sme prijali opatrenia, ktorými sme urýchlene riešili havarijnú situáciu na cestách v Žilinskom kraji. Jedným z nich bol nákup troch nových infražiaričov, ktorými sa dajú najefektívnejšie opravovať výtlky i v nepriaznivom počasí. Na nakúp novej techniky išlo z rozpočtu kraja viac ako 200 tisíc eur,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

16 miliónov eur v balíku

Na kritický stav ciest po zimnej sezóne zareagovala aj vláda Slovenskej republiky, ktorá uvoľnila zo štátneho rozpočtu finančné prostriedky na opravu ciest v pôsobnosti krajských samospráv. Z celkového balíka 16 miliónov eur získal Žilinský samosprávny kraj takmer 830 tisíc eur, ktoré boli určené na rekonštrukcie ciest II. a III. triedy v kritickom stave.

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) sa pustila do opráv havarijných úsekov v piatich regiónoch počas dvoch posledných júnových týždňov. „Všetky opravy sú už dnes ukončené. Reagovali sme tak aj na upozornenie obvodného úradu o nutnosti vyriešiť nevyhovujúci stav niektorých ciest. Celkovo sme v Hornom Považí, Kysuciach, Turci, Orave a Liptove opravili prostredníctvom našich závodov 70 500 m2 plochy, čo predstavuje dĺžku 12,5 km ciest,“ vysvetlil generálny riaditeľ Správy ciest ŽSK Ivan Fábry.

Z vlastného 700 000 eur

Okrem dotácie z Úradu vlády použila žilinská župa na opravu ciest II. a III. triedy v celom kraji aj zdroje z vlastného rozpočtu a rozpočtu Správy ciest ŽSK v celkovej výške takmer 700 tisíc eur. Od júna sú v akcii aj nové mechanizmy Správy ciest ŽSK. „Pomocou vlastného finišéra, frézy a vibračného valca sme schopní robiť súvislé opravy ciest, nie iba zaplátavať lokálne výtlky, čím sa predlžuje aj životnosť rekonštruovaných ciest. S novými technickými mechanizmami pracujú naši zamestnanci od júna a odozva zo strany vodičov na kvalitu opravených úsekov je zatiaľ pozitívna,“ objasnil I. Fábry.

Opravy kritických úsekov ukončené

Súbežne s opravami ciest II. a III. triedy v pôsobnosti ŽSK sa rekonštruovali aj cesty I. triedy v pôsobnosti štátu. „Chcel by som sa touto cestou poďakovať Slovenskej správe ciest za koordináciu, súčinnosť a aktívny prístup počas spoločných opráv ciest v našom kraji, do ktorých investovali nemalé finančné prostriedky. Opravy kritických úsekov na cestách I., ako aj II. a III. triedy sú už dnes ukončené,“ uviedol žilinský župan J. Blanár. „Som presvedčený, že našu prioritu – čo najrýchlejšie uviesť komunikácie do stavu v súlade s bezpečnostnými kritériami a k spokojnosti samotných vodičov- sa nám podarilo naplniť,“ dodal J. Blanár.

Eurofondy a cezhraničná spolupráca

ŽSK využíva na obnovu svojich ciest II. a III. triedy tiež financie z fondov Európskej únie. Od roku 2009 realizoval zásadnú obnovu ciest a mostov celkovo z troch operačných programov. V rámci Regionálneho operačného programu (ROP) za toto obdobie zrealizoval osem projektov.

Cez program Cezhraničná spolupráca SR – ČR úspešne ukončil tri projekty a cez program Cezhraničná spolupráca Poľsko – SR ukončil dva, jeden je ešte v realizácii. „Prostredníctvom týchto projektov sme spolu preinvestovali do opravy ciest a mostov 31 miliónov eur, za ktoré sme zrekonštruovali viac ako 180 km ciest,“ objasnil I. Fábry.

Tiež doplnil, že s obnovou ciest je spojená aj rekonštrukcia mostných objektov, ktorá je sama o sebe veľmi finančne náročná. I tu pomohli europrojekty, z ktorých sa do novej formy dostalo sedemnásť mostných objektov. Ich oprava stála 2,3 milióna eur. Do konca programového obdobia 2007 – 2013 sa krajská samospráva uchádza o prostriedky z eurofondov na cesty ešte dvoma projektmi. Prvým na obnovu ciest postihnutých povodňami v roku 2010, druhým na zvýšenie bezpečnosti na cestách. Žilinská župa prostredníctvom svojej Správy ciest ŽSK spravuje spolu 1434 km ciest (319 km ciest II. triedy a 1115 km ciest III. triedy) a 789 mostov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM