Bohatá prax aj vlastná reštaurácia: Táto škola v Žiline má naozaj čo ponúknuť!
Nie každý má záujem o gymnázium a všeobecné vzdelanie. Skvelé znalosti a hlavne nenahraditeľnú prax do života ponúkajú práve špeciálne školy. K nim patrí aj táto žilinská.
Prečítajte si rozhovor s riaditeľom školy Danielom Haščíkom o škole, ktorá pôsobí pod Dubňom už viac ako 20 rokov!
Vaša stredná škola má už pomerne dlhú tradíciu, veď v Žiline pôsobí viac ako 22 rokov. Skúste stručne predstaviť SSOŠ, koľko študentov ju navštevuje a čo je vašou hlavnou filozofiou…
Školu zriadila PaedDr. Janka Nová v r. 1992 ako prvú súkromnú strednú školu na území mesta Žilina. Za uplynulých 22 rokov vychovala veľké množstvo úspešných kuchárov a čašníkov, ktorí našli uplatnenie v gastronomických službách u nás i v zahraničí, čo bolo a stále je naším základným poslaním. Kapacitne sa radíme k malým školám, každoročne mávame okolo sto študentov.
Prečo by si mali mladí vybrať práve vašu školu?
V Žiline pôsobia dve školy so zameraním na gastronomické služby. Štátna, ktorá je omnoho väčšia ako počtom študentov, tak počtom ponúkaných odborov štúdia. Naša – súkromná sa orientuje na záujemcov o trojročné učebné odbory inklinujúcich viac k praxi, ktorí chcú byť „hotoví“ kuchári a čašníci pripravení pre trh práce. Samozrejme, ak majú záujem a zodpovedajúce študijné výsledky, môžu plynule pokračovať v dvojročnom nadstavbovom štúdiu a získať úplné stredoškolské vzdelanie končiace maturitnou skúškou.
Všeobecne sa hovorí o nízkom záujme mladých študovať učňovské odbory. Ako sa snažíte študentov prilákať práve k vám?
Nie sme zástancami početných náborov, presviedčaní a sľubovaní toho, čo nedokážeme zrealizovať. Mladí ľudia vo veku 15 rokov často poriadne nevedia, na čo by sa chceli orientovať, ale istá časť už dlhšie inklinuje k remeslu, na ktoré sme zameraní. Alebo majú starších súrodencov, príbuzných, známych, ktorí už našu školu absolvovali a rozhodnú sa na základe ich referencií. To nás teší a práve o takýchto študentov máme najväčší záujem. Nezanedbateľným je aj fakt, že ne¬musia konať prijímacie skúšky, ale absolvujú len pohovor.
Študenti okrem teoretických vedomostí dostávajú aj praktické. Kde si môžu v praxi vyskúšať svoje poznatky?
Všetci študenti vykonávajú odborný výcvik vo vlastnej reštaurácii Gastro – Nóvum, kde pod vedením skúsených majstrov odborného výcviku aj personálu majú možnosť nielen si vyskúšať, ale aj predviesť všetko, čo sa naučia, v plnej prevádzke. V reštaurácii sa okrem bežných obedov konajú najrôznejšie akcie, počnúc krstinami, cez rodinné posedenia, stužkové, promócie, svadby, firemné večierky, prezentácie, oslavy pri životných jubileách a končiac poslednou rozlúčkou so zosnulými. Okrem toho poskytujeme aj cateringové služby pri veľkých rautoch v celom okrese, ktorých sa tiež majú možnosť zúčastniť. Čiže, ako som už spomínal, počas štúdia si vyskúšajú všetko, čo prináša život v pôsobení v gastronomických službách.
Viac informácií na www.soussza.edu.sk
(PR) – Za obsah aj fotografie zodpovedá objednávateľ tejto tlačovej správy.