Soňa Vanovčanová Kultúra

Blíži sa víkend: Kam v Žiline za zábavou?

Víkend je predo dvermi a s ním aj chvíle zaslúženého voľna a oddychu. Kde môžeme počas víkendu v meste stráviť čas?

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa víkend: Kam v Žiline za zábavou?
Zdroj: TASR

Divadlo:

Trafená hus

Piatok, 16. marca, 18.00 hod., Bábkové divadlo Žilina

Premýšľali ste niekedy, ako sa asi cíti hus? O čom premýšľa, sníva? Tá naša je samá kosť a koža, nemá priateľov a navyše je ešte aj nešťastná. Áno, je v depresii. A tak sa jedného dňa rozhodne, že najlepšie bude, keď skončí svoj nezmyselný husací život a nechá sa zožrať. Nebude to však také jednoduché…

Inscenácia Trafená hus, ktorá vznikla podľa bábkovej hry Bodaj to hus kopla! úspešnej poľskej dramatičky Marty Guśniowskej, sa s veľkou dávkou humoru dotýka tém ako hľadanie zmyslu života či šťastia, ktoré nás môže stretnúť, keď to najmenej čakáme.Prvýkrát na slovenskom javisku, v réžii Šimona Spišáka.

Autor: Marta Guśniowska Preklad: Marián Pecko Dramaturgia: Petra Štorcelová Scéna, bábky a kostýmy: Karel Czech Hudba: Jindřich Čížek Réžia: Šimon Spišák

Hrajú: Jozef Abafi, Ján Demko, Barbora Juríčková, Bibiána Tarasovičová, Matej Valašík

Veková vhodnosť: 8+

Koncert:

Hudba sveta Žilina

Cimbaliband (HU), Rusín Čendeš Orchestra (SK)

Piatok, 16. marca, 19:00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Aj tento rok hostíme časť programu world music festivalu Hudba sveta Žilina. Fanúšikom sa predstaví Rusín Čendeš Orchestra – slovenská kapela špecializujúca sa na energickú fúziu rusínskej, balkánskej, židovskej, rómskej hudby, jazzu a iných žánrov.

Cimbalovú párty zavŕši maďarská kapela Cimbaliband. Živelná kozmopolitná kapela, ktorej členovia majú chorvátske, maďarsko-nemecké, či rómske korene. Ich hudobné vzdelanie a minulosť nie je o nič chudobnejšia. Pôsobili ako jazzoví, folklórni, dokonca rock&rolloví hráči, čo sa v pozitívnom zmysle odzrkadlilo na ich súčasnej syntéze hudobných štýlov, kde má vždy vedúce postavenie medzi nástrojmi cimbal.

Improvizačná show:

Pánska šatňa

Piatok, 16. marca, 19,00 hod., Veľká scéna Domu odborov

Nepremeškajte jedinečnú príležitosť nahliadnuť tak trochu kľúčovou dierkou do pánskej šatne ypsilonských hercov. Zažijete spontánnu atmosféru, improvizační nápady, jedinečné prepojenie hercov a divákov i trochu kolegiálnej škodoradostnosti. Veď niektorí z hercov spolu hrajú už desiatky rokov a prežili spolu veľkú časť hereckého života.Toto všetko sa odráža na vzájomných „přihrávkách“ i nekompromisních „smečích.“

Autor: Kolektivná improvizácia hercov Studia Ypsilon Réžia: Martin Dejdar Hrajú, spievajú a improvizujú: Martin Dejdar, Jiří Lábus, Pavel Nový, Jan Jiráň, Martin Janouš a Petr Hojer

Múzeum:

Na hrad Strečno už v marci

Brány hradu Strečno otvorí Považské múzeum v Žiline už počas marcových víkendov (17. – 18. 3., 24. – 25. 3.), počas Veľkej noci môžete hrad navštíviť dokonca od Veľkého piatku až po Veľkonočný pondelok. Od apríla môžete do hradu vstúpiť denne, od pondelka do nedele v čase od 9.00 do 17.00 hodiny. No slávnostné otvorenie sme si pripravili na nedeľu 29. apríla. Príďte s nami otvoriť sezónu a užiť si deň so Žofiou Bosniakovou, najznámejšou majiteľkou hradu.

Súčasťou bežnej prehliadky hradu je aktuálne jedinečná trojrozmerná výstava „Život v oblakoch – vysokohorské živočíchy“, ktorú pripravili zoológ Ladislav Hlôška z Považského múzea v Žiline a ornitológ a ekológ Miroslav Saniga z Ústavu ekológie lesa SAV vo Zvolene.

Hrad Strečno otvorený:

  • 17. – 18. 3. (9.00 – 15.00)
  • 24. – 25. 3. (9.00 – 15.00)
  • 30. 3. – 31. 3. (9.00 – 15.00)
  • 1. 4. – 30. 10. (9.00 – 17.00)
  • 3. – 4. 11. (9.00 – 15.00)
  • 10. – 11. 4. (9.00 – 15.00)
  • 17. – 18. 11. (9.00 – 15.00)
  • 24. – 25. 11. (9.00 – 15.00)

Posledný vstup je v rovnaký čas, ako je čas zatvorenia pokladne.

Trh:

Veľkonočný Malý trh

Sobota, 17 marca – 10:00 – 17:00 hod., Nová synagóga Žilina

Prvýkrát sa nemusíme strachovať, aké počasie bude počas Veľkonočného Malého trhu. Prečo? Pretože prvýkrát bude v Novej synagóge, kde neprší a navyše sa tam aj kúri.

A ak by svietilo slniečko, vychutnáte si ho na jej terase. Ponuka bude ako vždy bohatá. Nájdete časom overených trhovníkov, ale aj úplné novinky.

Veríme, že okrem vašich očí a duší potešíme aj vaše chuťové poháriky.

Divadlo:

Sexuálna perverzita v Chicagu

Sobota, 17. marca, 19:00 hod., Mestské divadlo Žilina

Kontroverzná, provokatívna a štipľavo-vtipná čierna komédia o tom, ako sa navzájom duševne a telesne mrzačíme. Šteklivá inscenácia hry Sexuálna perverzita v Chicagu v réžii Jána Štrbáka rozpráva o kvartete hrdinov, ktorí sa zábavou, sebavedomým jazykom a snahou vybočiť z normy bráni pred zlyhaním v láske. Rafinovane a najradšej bez záväzkov sa snažia ovládať svoju žiadostivosť a túžby. Akékoľvek hlbšie vzťahy sú už vopred odsúdené na zánik. Ich sexuálne úlety a energia výrečnosti len maskujú osamelosť a neschopnosť naozajstných citov.

Koncert:

Horkýže Slíže: Pustite Karola!

Sobota, 17. marca, 19.00 hod., Event House

Zostava kapely Horkýže Slíže Peter Hrivňák – Kuko, Mário Sabo – Sabotér, Juraj Štefánik – Doktor a Marek Viršík – Vandel sa po 25-tich rokoch zmení! Štyroch hudobníkov doplní hráčka na basovú gitaru.

Jedna z našich najlepších koncertných kapiel je na hudobnej scéne už štvrťstoročie a jej hity už zľudoveli. Odohrali vyše 2000 koncertov a na youtube majú vyše 100 miliónov videní. Na Pustite Karola – Horkýže Slíže tour 2018 si berú tri kamióny a veľkoplošné obrazovky.

Koncert:

DnB show by III Trident w.Macky Gee Hospitality Slovakia warm up

Tentoraz pozvanie prijal jeden z najvyhľadáva­nejších drum and bassovýcch umelcov súčasnosti – MACKY GEE. Nekorunovaný kráľ jump-upu, ktorý je stále viac obľúbenejším subžánrom drum and bassu. Tento sympatický Angličan, člen hviezdneho zoskupenia DJov a MC’s – SASASAS a zástupca labelu Down 2 Earth sa opäť vracia na Slovensko, a hneď do jedného z najlepších klubových priestorov – *enjoyclub !

Za III Trident crew sa tradične predstaví organizátor, obľúbený DJ a promotér – DJ KATO spoločne s anglickým MC – Jimmy Dangerom, ďalej nový člen IIITrident crew Disgustin Justin, ktorý pricestuje až z Opavy v Českej republike. Vystúpi aj bratislavský DCKDST & MC ZLO BA, a taktiež skvelý neurofunkový DJ Cockroach.

Druhý “Alternatíva stage” si opäť zobrala pod palec bandička z Toxicbass crew, kde vystúpia ich zástupcovia a hostia: Deepthonic, Arax, Mayor, Nexo, RH+, Cut-leeka Jiptek.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM