Michal Demjanovič Rôzne

Basketbalový talent zo Žiliny Marek (18): Aj 193 cm môže byť pri basketbale málo

Žilinčan Marek Čurilla (18) je momentálne v maturitnom ročníku. Basketbalu sa venuje už od ôsmich rokov. V uplynulej sezóne sa stal hráčom s najvyšším počtom bodov a tiež najužitočnejším hráčom sezóny.

Ilustračný obrázok k článku Basketbalový talent zo Žiliny Marek (18): Aj 193 cm môže byť pri basketbale málo
Zdroj: Dnes24.sk

Marek Čurilla (18) pochádza zo Žiliny a študuje na Spojenej strednej škole v Bytčici odbor informačné systémy a služby. Basketbalu sa venuje približne 10 rokov. Minulú sezónu hrával v žilinskej mestskej basketbalovej lige, kde sa stal hráčom s najvyšším počtom bodov v sezóne a tiež najužitočnejším hráčom sezóny.

Ako si sa dostal k basketbalu a ako dlho sa mu už venuješ?

K basketbalu som sa dostal približne pred desiatimi rokmi, keď som ešte chodil na základnú školu, na ktorú raz prišiel už teraz nebohý, Pán Bohdan Iljaško starší. Ten ponúkal prihlášky na basketbal. Ako náhle dopovedal vetu, bežal som pre prihlášku. Bolo to aj z toho dôvodu, že basketbal hrával tiež aj môj otec.

Ako hodnotíš uplynulú sezónu?

Chceli sme hrať celoslovenskú súťaž, ako každé družstvo, ale nevyšlo to. Tak sme sa na jednu sezónu prihlásili do mestskej ligy v Žiline, kde sme s chalanmi obsadili tretie miesto. Boli sme radi, že môžeme aspoň takýmto spôsobom stráviť jednu sezónu a potom ísť hrať posledný ročník juniorskej súťaže. Lenže po ukončení sezóny v mestskej lige sa náš kolektív rozpadol a nevedeli sme čo ďalej. Ale našlo sa riešenie.

Dlhšie som sa rozhodoval a rozhodol som sa vrátiť do klubu Victoria Žilina, kde si zahrám posledný rok juniorskú súťaž a budem mať možnosť pomáhať aj tímu mužov. Takže z pohľadu výsledku a skúseností ktoré som nabral, hodnotím uplynulú sezónu pre mňa ako úspešnú.

Môže vás zaujímať: Rozhovor so žilinským trénerom karate: V minulej sezóne sme získali až 184 medailí!

Je pri basketbale dôležitá výška? Koľko meriaš?

Myslím si, že pri basketbale je dôležitá výška, ale tiež to závisí z akého uhla pohľadu si to zoberieme. Myslím si, že pri rozohrávačovi výška ako taká nehrá rolu. Dôležitejšie je to pod košom. Tam hrá výška najväčšiu rolu. Ja meriam 193 cm a hrám väčšinou na poste pod košom, čiže pivota. Je to dosť málo, ak protihráč bude mať 205 cm, tak veľa toho proti nemu pod košom neuhrám. Ale zas je to výhoda v tom, že na pivota, som celkom dosť rýchly. To znamená, že je pre mňa ľahšie mu ujsť, neskôr, keď sa s nim vytiahnem ďalej od koša.

Ako často trénuješ?

Túto sezónu trénujem každý deň od pondelka do piatka. Cez víkend hrávam zápasy.

Ktoré svoje úspechy považuješ za najvýznamnejšie?

Nemám zatiaľ žiadny úspech, ktorý by som považoval za extra významný. Chcem pomôcť túto sezónu čo najviac mužom a rovesníkom v juniorke. Ak by sa nám podarilo vyhrať či už juniorskú súťaž, alebo prvú ligu za mužov, budem to považovať za úspech. Zatiaľ žiadny veľký úspech nemám.

Chceš sa basketbalu venovať aj v budúcnosti?

Rád by som sa venoval basketbalu aj v budúcnosti. Bude to závisieť len odo mňa, ako k tomu pristúpim a ako naplno sa tomu budem venovať. Som odhodlaný pracovať na sebe čo najviac, aj keď tento rok maturujem a každú chvíľu sa prihodí nejaké to zranenie. Ale je to len o chcení a ja to naozaj chcem.

Máš nejaké vzory, ktoré nasleduješ, alebo ktoré ťa inšpirovali?

Nemám vzor, ktorý by som chcel nasledovať. Snažím sa hrať tak, ako ma to naučili a to čo po mne chcú. Ale inšpiráciu beriem zo zámorskej súťaže NBA, kde mám aj svojho obľúbenca, LeBrona Jamesa.

Sú v meste ideálne podmienky pre tento šport?

V Žiline nie sú veľmi dobré podmienky pre basketbal. O tento šport je v meste malý záujem a málo ľudí ho chce podporovať.

Čítajte tiež:

Žilinský kapitán Stano (21): Americký futbal je o súdržnosti a zohratosti, FOTO

Mladý talent zo Žiliny v ROZHOVORE: Podmienky na futbal v meste sú vynikajúce

Marek (18) basketbalový talent zo Žiliny
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM