Iveta Hrabovská Krimi

Auto nie je trezor: Táto krádež vás o tom presvedčí...

Doposiaľ neznámy páchateľ sa vlámal do zaparkovaného auta pred rodinným domom v obci Zástranie. Na zadných dverách vozidla poškodil sklenenú výplň. Následne zo sedadla odcudzil dámsku bundu a kabelku s peňaženkou.

Ilustračný obrázok k článku Auto nie je trezor: Táto krádež vás o tom presvedčí...
Foto: Slávka Kellová

V nej sa nachádzala finančná hotovosť a osobné doklady. Krádežou vznikla predbežná škoda vo výške 170€ a poškodením vozidla škoda vo výške cca 200€. Poverený príslušník Policajného zboru v súvislosti s týmto prípadom začal trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže. Polícia na prípade pracuje a po páchateľovi pátra. V prípade jeho zistenia a dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

Auto nie je trezor ani výklad

Polícia žiada občanov, aby si ani pri krátkom opustení vozidla v ňom nenechávali rôzne cenné veci, ako napríklad fotoaparáty, kamery, mobilné telefóny, notebooky, navigačné systémy, autorádiá, doklady, finančnú hotovosť, kabelky, pracovné náradie, športovú výstroj, ale ani prázdne tašky a rôzne iné veci, ktoré lákajú zlodejov a často sa stávajú pre nich ľahkou korisťou.

„Pri krádeži vlámaním do vozidla často dochádza nielen k odcudzeniu vecí, ale aj k jeho nezanedbateľnému poškodeniu. Treba si uvedomiť, že auto nie je výklad ani pancierový trezor,“ dodal Radko Moravčík, krajský policajný hovorca.

Veci si neodkladajte ani do kufra auta na mieste kde parkujete, nakoľko Vás môžu sledovať potenciálni dlhoprstí, ktorí pôjdu do Vášho auta „nakupovať“ už naisto. Ponechaním cenných vecí vo vozidle zvyšujete riziko vykradnutia vozidla a pamätajte… príležitosť robí zlodeja. Ak už chcete nechať veci v kufri svojho zaparkovaného auta, dajte ich tam na inom mieste ako parkujete.

Čo robiť po vykradnutí…

Pri opustení vozidla skontrolujte uzamknutie vozidla aj fyzicky a nespoliehajte sa len na centrálne uzamykanie. Vozidlá odporúčame parkovať na strážených a osvetlených parkoviskách. Ak už dôjde k vykradnutiu vozidla, je veľmi dôležité ničoho sa nedotýkať, nesadať do vozidla, nakoľko by mohlo dôjsť k zničeniu stôp, ktoré môžu identifikovať páchateľa protiprávneho konania. Dodržiavaním týchto základných odporúčaní a rád chránime svoj majetok a eliminujeme tak možnosť stať sa obeťou tejto trestnej činnosti.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM