Krimi

Auto nie je trezor: Dve vlámačky v jeden deň

Začiatok týždňa nebol príjemný pre dvoch Žilinčanov, ktorým vykradli ich autá. V jednom prípade sa zlodej zameral na hotovosť, v druhom prípade na techniku. Polícia upozorňuje, aby si majitelia nenechávali svoje veci na sedadlách, pretože to môže prilákať dlhoprstých.

Ilustračný obrázok k článku Auto nie je trezor: Dve vlámačky v jeden deň
Foto: Eva Viestová

Doposiaľ neznámy páchateľ sa v pondelok 7. januára predpoludním vlámal do motorového vozidla Fiat, ktoré bolo zaparkované na ulici Bratislavskej v Žiline.

Na vozidle poškodil sklo na predných pravých dverách a z jeho priestoru odcudzil taštičku čiernej farby, v ktorej bola finančná hotovosť, osobné doklady, kreditné karty, doklady od vozidla a tankovacia karta, povedal Radko Moravčík, krajský policajný hovorca.

Krádežou bola spôsobená predbežná škoda vo výške 400€ a poškodením vozidla škoda cca 200€.

Zameral sa na techniku

Žilinskí policajti pátrajú aj po páchateľovi ďalšej krádeže vlámaním do vozidla. V pondelok 7. januára v popoludňajších hodinách neznámy páchateľ vošiel nezisteným spôsobom do uzamknutého motorového vozidla Hyundai, ktoré bolo zaparkované v Žiline na ul. Vysokoškolákov.

Z vozidla si odniesol čiernu textilnú tašku. V nej sa nachádzal notebook s nabíjačkou, externý disk, dve nabíjačky a kľúče. Uvedeným konaním tak vznikla predbežná škoda vo výške 600€. Aj v tomto prípade policajti začali trestné stíhanie vo veci prečinu krádeže, doplnil Moravčík.

Policajti na oboch prípadoch pracujú. V prípade zistenia páchateľov a dokázania viny im hrozí trest odňatia slobody až na dva roky.

Auto nie je trezor ani výklad

Polícia žiada občanov, aby si ani pri krátkom opustení vozidla v ňom nenechávali rôzne cenné veci, ako napríklad fotoaparáty, kamery, mobilné telefóny, notebooky, navigačné systémy, autorádiá, doklady, finančnú hotovosť, kabelky, pracovné náradie, športovú výstroj, ale ani prázdne tašky a rôzne iné veci, ktoré lákajú zlodejov a často sa stávajú pre nich ľahkou korisťou.

Ani kufor nie je bezpečný

Pri krádeži vlámaním do vozidla často dochádza nielen k odcudzeniu vecí, ale aj k jeho nezanedbateľnému poškodeniu. Treba si uvedomiť, že auto nie je výklad ani pancierový trezor. Veci si neodkladajte ani do kufra auta na mieste kde parkujete, nakoľko Vás môžu sledovať potenciálni dlhoprstí, ktorí pôjdu do Vášho auta „nakupovať“ už naisto. Ponechaním cenných vecí vo vozidle zvyšujete riziko vykradnutia vozidla a pamätajte… príležitosť robí zlodeja.

Ak už chcete nechať veci v kufri svojho zaparkovaného auta, dajte ich tam na inom mieste ako parkujete.

Pri opustení vozidla skontrolujte uzamknutie vozidla aj fyzicky a nespoliehajte sa len na centrálne uzamykanie. Vozidlá odporúčame parkovať na strážených a osvetlených parkoviskách.

Ak už dôjde k vykradnutiu vozidla, je veľmi dôležité ničoho sa nedotýkať, nesadať do vozidla, nakoľko by mohlo dôjsť k zničeniu stôp, ktoré môžu identifikovať páchateľa protiprávneho konania.

Dodržiavaním týchto základných odporúčaní a rád chránime svoj majetok a eliminujeme tak možnosť stať sa obeťou tejto trestnej činnosti.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM