Iveta Hrabovská Rôzne

Anča opäť nesklamala

Desiatky zahraničných hostí, workshopy a najlepšie celovečerné filmy, ktoré sa nedostali do slovenskej distribúcie. Počas štyroch dní aj Hororová Anča, Bili Barman a Animation Karaoke Battle.

Tvorcovia Fest Anča sa počas štyroch dní snažia každého presvedčiť, že animované filmy nie sú pre deti. Výnimočný festival navštívilo minulý rok vyše 3000 ľudí a tento rok sa to organizátori budú snažiť prekonať. Vsadili na výber najlepších svetových filmov, špičkových hostí a celodenný program plný workshopov, súťaží a výstav.

„Festival sme odštartovali vernisážou výstavy Frejm baj Frejm v Považskej galérii a odtiaľ sme sa presunuli na Stanicu Žilina-Záriečie, kde sa uskutočnila medzinárodná súťaž krátkych filmov a premietanie série hororových filmov s názvom Anča sa bojí,“ povedala Alica Gurinová, dramaturgička festivalu.

V sobotu netradičné karaoke[/color][/si­ze]

Fest Anča si pre básnikov, hudobníkov, DJ-ov, spevákov, či iných kreatívnych záujemcov pripravila Animation Karaoke Battle, v rámci ktorého si môže každý vyskúšať dabovať náhodne vybraný animovaný film. Víťazov súťaže vyberie náhodne zostavená porota z publika. Vyhrá najkreatívnejší, najpútavejší, či najvtipnejší živý komentár k vybranej sekvencii z animovaného filmu. Prvá cena je 100 eur.

Okrem filmov aj workshopy a prednášky [/color][/size]

V Stanici Žilina-Záriečie si prišli na svoje aj experimentátori pri Lightpainting workshope. Mali možnosť vyskúšať si techniky kreslenia pomocou svetelného zdroja a fotoaparátu s nastaveným dlhším časom expozície. Prednáška Friedricha Kirschnera zase poodhalila nakrúcanie filmov s pomocou virtuálnych svetov 3D hier a na workshope Kinečko animuje sa pracovalo so 16– a s 35-milimetrovým filmovým pásom tak, ako sa to robilo kedysi pri výrobe experimentálnych filmov.

Pre hladné žalúdky[/color][/si­ze]

Organizátori mysleli aj na tých, ktorí sa na festivale budú chcieť dobre najesť. V ponuke sú vegetariánske a mäsité jedlá, podpecníky a langoše. V stanovom mestečku je možnosť ubytovať sa na celé štyri dni.

**V posledný deň festivalu je okrem iného aj vyhodnotenie súťaží a záverečný ceremoniál. O výsledkoch v jednotlivých súťažiach Vás budeme informovať už začiatkom týždňa. **

Kompletný program festivalu nájdete [link=http://www­.festanca.sk/2012/sk/­program]TU[/lin­k]

Fest Anca 2012
19
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM