Samospráva

ANALÝZA: Žilinský kraj zaznamenal nadpriemerný rast!

Najnovšia ekonomická analýza poukázala na rozdiely medzi regiónmi Slovenska. K ich prehlbovaniu podľa štúdie prispela najmä kríza, ktorá zasiahla aj naše okolie. Štúdia ukázala, že ŽSK však dosiahol nadpriemerný rast, ekonomika zrýchlila hlavne v druhej polovici dekády, hlavne vďaka automobilke.

Ilustračný obrázok k článku ANALÝZA: Žilinský kraj zaznamenal nadpriemerný rast!
Foto: Jozef Milan

Najbohatším regiónom Slovenska je Bratislavský kraj. Naopak, ekonomicky najchudobnejším regiónom ostáva Prešovský kraj. Ukázala to najnovšia analýza UniCredit Bank, ktorá hodnotila kraje za obdobie rokov 2000 až 2010.

Nadpriemerný rast v Žilinskom kraji

Hrubý domáci produkt (HDP) na obyvateľa v hlavnom meste prevyšuje priemer Slovenska viac ako dvojnásobne. Nadpriemerný rast zaznamenali ešte dva regióny, a to Trnavský a Žilinský kraj. Vďačia za to najmä pôsobeniu automobiliek. „Najmä v prípade Žiliny môžeme pozorovať zrýchlenie ekonomického rastu v druhej polovici dekády, a to aj napriek krízovým rokom 2009 a 2010,“ hovorí analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Najchudobnejšie regióny

Za posledných desať rokov sa však rozdiely medzi regiónmi prehĺbili. Ich ekonomická sila postupne klesá smerom zo západu na východ. Ekonomicky najchudobnejším regiónom je Prešovský kraj, ktorý dosahuje len 57 % priemeru Slovenska. Najpomalšie rástli chudobné regióny na juhu stredného a východného Slovenska, teda v okolí Banskej Bystrici a Košíc. „V prípade Banskej Bystrice to bolo najmä v dôsledku extrémne slabej prvej polovice dekády, ale v druhej polovici tento región už zaznamenal mierne nadpriemerný rast a čiastočne tak vymazal straty,“ hovorí Koršňák.

Predkrízová úroveň

Za regionálne rozdiely môže pritom najmä kríza, ktorá vypukla v roku 2009. Zasiahla najviac chudobné regióny východného Slovenska, a to okolie Prešova a Košíc. „Naopak, Bratislava si dokázala ako jediný región udržať ekonomický rast aj v krízovom roku 2009. V roku 2010 dosiahla predkrízovú úroveň už aj ekonomika regiónu Žiliny. Naopak, regióny východného Slovenska za predkrízovými úrovňami stále zaostávali o viac ako 2 %,“ dopĺňa Koršňák.

V ŽSK najväčší podiel stavebníctva…

Z hľadiska štruktúry ekonomík regiónov Slovenska majú najrozvinutejší priemysel regióny Košíc, Trenčína a Trnavy s podielom priemyselnej výroby na pridanej hodnote regiónu približne 26 %. Naopak, najmenší význam pre ekonomiku regiónu má priemyselná výroba v regióne Bratislavy, kde dominujú služby. „Aj vďaka prítomnosti jadrových elektrárni má energetika najväčší význam pre regióny Nitry a Trnavy. Najväčší podiel stavebníctva na pridanej hodnote regiónu nájdeme v regiónoch Žiliny a Prešova,“ dodáva Koršňák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM