Správy

ANALÝZA ukazovateľov dôležitých pre každú domácnosť: Pozrite si, v čom náš kraj predbehol všetky ostatné...

Analýza Sberbank ukázala, že obyvateľom Žilinského kraja vyšiel rok 2013 finančne dobre. Úspory v bankách im vzrástli najviac spomedzi všetkých krajov a umiestnili sa takisto medzi top trojkou krajov s najvyšším prírastkom mesačných príjmov.

Ilustračný obrázok k článku ANALÝZA ukazovateľov dôležitých pre každú domácnosť: Pozrite si, v čom náš kraj predbehol všetky ostatné...
Zdroj: Webnoviny.sk

Ako nás informovala hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová, za posledný rok sa podľa analýzy Sberbank Slovensko podarilo Žilinčanom zvýšiť priemernú sumu na všetkých vkladových produktoch o 4 %. Oproti čiastke 6 386 € v roku 2012 mal koncom vlaňajška priemerný klient v tomto kraji nasporených na termínovaných účtoch, vkladných knižkách či sporiacich účtoch 6 643 €. V tempe nárastu úspor sme tak boli najrýchlejším krajom na Slovensku. Pri porovnaní nasporenej sumy však ešte Žilinčania majú čo doháňať. Priemer úspor na jedného klienta za celé Slovensko je totiž o vyše 800 eur vyšší, než v Žiline.

„Žilinčanom sa výborne darilo aj vo zvyšovaní priemerného mesačného prírastku na účte z externého prostredia. Pripísali si rast príjmov na účte o 6 %, rovnako ako Prešovský kraj. Naopak, na chvoste v náraste príjmov sa držali Bratislavský a Košický kraj,“ uviedol Filip Vítek, vedúci oddelenia Customer Value Management Sberbank Slovensko.

Náš kraj sa však ocitol v popredí aj v ďalšom ukazovateli. „Obyvateľom Žilinského kraja sa podarilo o 1,5 % (priemerne o 731 €) znížiť aj výšku úveru na bývanie, čím sa umiestnili na druhom mieste za Trenčanmi, nasledovali ich Košičania a Bratislavčania. Dlh za bývanie naopak najvýraznejšie rástol obyvateľom Trnavského kraja,“ doplnila hovorkyňa Sberbank Slovensko Ľubomíra Chmelová.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM