Iveta Hrabovská Rôzne

Alergici majú zlé časy: Žilina na druhom mieste

Uplynulý týždeň možno charakterizovať dominanciou peľu pŕhľavovitých a tráv na celom území Slovenska .

Všetky dreviny už postupne dokvitajú a podiel ich peľu v ovzduší tvorí len malé percento z celkovej dennej koncentrácie biologických častíc.

V posledných týždňoch však výrazne stúpli denné koncentrácie spór plesní. [b]„Hladiny peľu tráv z čeľade lipnicovitých, dosahovali na väčšine územia stredné koncentračné hladiny a len ojedinele došlo k nárastu denných koncentrácií do vyšších hladín pravdepodobne v spojitosti s druhým kvitnutím tráv,“**infor­movala Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ v Banskej Bystrici.

**Najvyššie koncentrácie tohto peľu za uplynulý týždeň sa zaznamenali v Žiline, Banskej Bystrici, Bratislave a Nitre. V týchto i nasledujúcich dňoch bude na celom Slovensku v ovzduší naďalej dominovať peľ tráv a bylín. Naďalej sa udržia veľmi vysoké koncentrácií spór húb – plesní. **

Pre alergikov je počas celého roka dôležité aby si uvedomovali , že vyššie koncentrácie ich peľu v ovzduší sa vždy vyskytujú najmä v blízkosti súvislejších kvitnúcich porastov a tie môžu byť mnohonásobne vyššie ako údaje uvádzané monitorovacími stanicami.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM