Iveta Hrabovská Kultúra

Ako v temnom stredoveku: V Žiline bitky aj drsné mučenie

Mnohí označujú stredovek ako jednu z najtemnejších historických etáp. Ukážku inkvizícií, krížových výprav, upaľovania kacírov, či boj udatných rytierov mali možnosť vidieť návštevníci uplynulý víkend.

Žilina bola v minulosti významné stredoveké mestečko, nakoľko sa tu križovali obchodné cesty. Preto sa tu každoročne koná tzv. Stredoveký deň. V rámci osláv bol tento rok v poradí už piatym ročníkom, ktorý bol historicky prvýkrát rozdelený na dve časti.

Veľkolepá sobota a nedeľa[/size][/co­lor]

Sobotňajší program sa konal na Mariánskom námestí. Návštevníci mali možnosť zhliadnuť stredovekú módnu prehliadku, šermiarske vystúpenia, sokoliarsku skupinu, súboje, dobovú hudbu a veľa ďalších zaujímavých scénok. Na svoje si prišli i najmenší, keďže v programe figurovali i mnohé hrané rozprávky, napríklad o Sivej Myške či Žabom kráľovi.

Ako podotkol organizátor celej akcie, Marián Mrva,** „azda najväčším lákadlom pre divákov bola skupina 3T, ktorá dokonale prezentovala dobu stredoveku. Skupina Taurus Ater sa predviedla so skutočne uveriteľnou ukážkou stredovekého mučenia, no pre ľudí bol určite nezabudnuteľný aj fakľový sprievod, ktorý sa koná po každý rok.“**

Druhá časť stredovekého dňa sa konala v nedeľu na sídlisku Hájik, kde svoje umenie predstavili remeselníci a enormný úspech u divákov zožali aj dve veľké stredoveké bitky, ktoré boli predvedené návštevníkom.

[blockquote]Po minulé ročníky sa stredovekého dňa zúčastnilo približne 150 účinkujúcich, tento rok sa ich počet prevýšil. V priebehu dvoch dní sa vystriedalo približne 170 účinkujúcich a 15 000 návštev­níkov.[/blockqu­ote] **“Zatiaľ, čo tie predošlé ročníky boli viac akčnejšie, viac súbojov, tak teraz je to o niečo komornejšie, sú to divadielka, herci, bude to riešené viac takým jemnejším spôsobom. Samozrejme, že budú ohňové šou, budú súboje, ale skôr sa to všetko bude niesť v tom duchu sedemstého výročia mesta,“ **dodal Mrva.

Scény vzbudzujúce strach[/size][/co­lor]

Snáď najväčším ťahákom bola skupina sokoliarov Aquila, ktorí predviedli v skutku ohromnú šou. Skupina Locus, ktorá sa na pódiu predstavila hneď niekoľkokrát a to s humornou scénkou o upálení bosorky, neskôr to bolo vešanie s mučením na dereši a na koniec zábavná scénka o trhaní rúk.

Aj napriek tomu, že niektoré scénky vyzerali dosť realisticky a vzbudzovali zmiešané dojmy, ba dokonca i strach, herci to s humorom a štýlom sebe vlastným dokázali uhrať do vtipnej roviny a do niektorých scénok sa dokonca mohli zapojiť i deti.

Organizátori dúfajú, že mesto bude aj naďalej spolupracovať a Stredoveký deň bude aj o rok. A v to určite dúfa i nejeden spokojný návštevník podujatia.

Autor: Denisa Janičíková Foto: Denisa Janičíková

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM