Zuzana Vajayová Rôzne

Ak pijete, nesadajte za volant!

Tento týždeň bude polícia na cestách odhaľovať najmä opitých vodičov. Od dnes do piatka totiž na území Slovenska prebieha dopravno-bezpečnostná akcia medzinárodnej organizácie, ktorá združuje dopravné polície európskych štátov TISPOL.

„Práve jazda pod vplyvom alkoholu je jednou z najčastejších príčin dopravných nehôd. Polícia vykonáva kontroly najmä na nehodových úsekoch a miestach s vysokým rizikom dopravnej kolízie,“ informoval dnes hovorca policajného prezídia Michal Slivka s tým, že prítomnosť alkoholu sa bude zisťovať u každého kontrolovaného vodiča. Slivka dodal, že aj keď je akcia zameraná na požitie alkoholu a návykových látok u vodičov, muži zákona nebudú pri kontrolách tolerovať ani prekročenie povolenej rýchlosti, či porušenie iných pravidiel.

Od začiatku roku do konca apríla došlo k 464 dopravným nehodám, pod ktoré sa podpísal alkohol. Je to takmer o tretinu menej ako v rovnakom období minulý rok (599). Pri týchto nehodách vyhaslo päť ľudských životov, čo je o 12 menej ako v minulom roku (17). Menej bolo aj zranených. Pri nehodách, pri ktorých asistoval alkohol sa 30 osôb zranilo ťažko (47 v roku 2011) a s ľahkými zraneniami vyviazlo 142 ľudí (194 v roku 2011). K väčšine týchto dopravných nehôd došlo v obciach (338).

Od 1. novembra minulého roku je jazda pod vplyvom alkoholu nad jedno promile alebo pod vplyvom inej návykovej látky a odmietnutie vyšetrenia trestným činom. Za šesť mesiacov od účinnosti tejto novely zákona, polícia odhalila 2821 takýchto prípadov. „Ide o trestný čin ohrozovania pod vplyvom návykovej látky, za ktorý vodičom hrozí až ročné väzenie,“ uviedol hovorca. Súd im môže súčasne uložiť aj peňažný trest a trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlo až na desať rokov. V prípade vodiča, ktorý už bol za tento trestný čin odsúdený, sa trest zákazu činnosti ukladá v hornej polovici trestnej sadzby, teda od päť do desať rokov.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM